Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

400 η βασικη σύνταξη, ΘΑ γίνει !!

Στοιχεία σοκ για την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας έδωσε ο Υπουργός Εργασίας μιλώντας την Πέμπτη σε επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας οι άνεργοι μέσα στο 2010 θα φτάσουν το 1 εκατ.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στον υπουργό οικονομικών του επεσήμανε ότι η ανεργία στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 θα φτάσει στο12%.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι με βάση τον τρόπο που μετρά η Στατιστική Υπηρεσία την ανεργία, ακόμη και 1 ώρα να έχει δουλέψει κάποιος την εβδομάδα δεν καταγράφεται ως άνεργος.

Μέσα σε ένα χρόνο ( Οκτώβριος 2008- Οκτώβριος 2009) η ανεργία στην Αττική αυξήθηκε κατά 57% και εκτινάχθηκε από το 6,1 στο 10,4%…

Πάνω από 700.000 άτομα εργάζονται σήμερα στη χώρα μας με ελαστικές μορφές απασχόλησης και εισπράττουν " ψαλιδισμένες" αμοιβές.

Οπως προανήγγειλε ο κ. Λοβέρδος, για την ανακούφιση των ανέργων θα χορηγηθούν κουπόνια μέσω ΟΑΕΔ ώστε να μπορούν να προμηθεύονται είδη άμεσης ανάγκης (ψωμί , γάλα, κρέας) από σούπερ μάρκετ, φούρνους και άλλες επιχειρήσεις τροφίμων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα .

Το ασφαλιστικό

Την ίδια ώρα στο μέτωπο του ασφαλιστικού εμφανίστηκε ρήγμα μετά την αποχώρηση της ΔΑΚΕ από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων . Ο Υπουργός Εργασίας παρουσίασε στο Υπουργικό συμβούλιο τους άξονες των αλλαγών στο Ασφαλιστικό , δίνοντας έμφαση :

- Στη καθιέρωση βασικής σύνταξης περίπου 400 ευρώ με διαχωρισμό του προνοιακού μέρους από το σύνολο της σύνταξης ώστε να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά ο προϋπολογισμός και

- Στις αναλογικότερες συντάξεις με βάση ένα δικαιότερο σύστημα σύνδεσης εισφορών και παροχών

Το σημερινό σύστημα οδηγεί στη "μαύρη εργασία" γιατί για παράδειγμα σύνταξη 720 ευρώ δικαιούται κάποιος είτε ασφαλίστηκε 15 χρόνια είτε ασφαλίστηκε 32 χρόνια.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στη θέσπιση νέου φόρου υπέρ των ταμείων - ο οποίος θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα- μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα θεσπιστεί άμεσος φόρος για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ ενώ θα παρακρατείται και ποσοστό από το τζίρο των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου