ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ :
Το πιο σύντομο ανέκδοτο!
Μια νέα πόλη 30.000 κατοίκων με όλες τις συνακόλουθες δραστηριότητες επιφυλάσσουν τα σχέδια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά για το χώρο του παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού. «Το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Ευρώπης» που είχαν υποσχεθεί οι κύριοι Σημίτης και Καραμανλής αποδείχθηκε ανέκδοτο. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αλίμου την Τρίτη 27/11 με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι» και ομιλητές τους Βαγγέλη Αποστόλου, δασολόγο, υπεύθυνο του τμήματος αυτοδιοίκησης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Ροδή Γεωργακάκη, αντιδήμαρχο Ελληνικού και Νίκο Αναγνώστου πολιτ. μηχανικό εκπρόσωπο της δημοτικής κίνησης, παρουσιάστηκαν όλες οι παράμετροι της μελέτης που δημοσιοποίησε τις προάλλες ο κ. Σουφλιάς και αναλύθηκαν οι καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την περιοχή η εφαρμογή της.
«Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια Αθήνα που χρειάζεται τρεις έως τέσσερες οικολογικές βόμβες που θα ελευθερώσουν εκτάσεις των 5000 στρ. η κάθε μία για να δημιουργηθούν αντίστοιχα δασικά οικοσυστήματα, που με τη βιοποικιλότητά τους θα συμβάλλουν στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης», επεσήμανε ο Βαγ. Αποστόλου. «Και επειδή τέτοιες βόμβες, συνέχισε, προαπαιτούν την κήρυξη οικολογικού πολέμου και κάτι τέτοιο δεν είναι διατεθειμένες οι κυβερνήσεις μας να κάνουν, υπάρχει ήδη μία έκταση που μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα τέτοιο δασικό οικοσύστημα. Είναι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Το πάρκο υψηλού πρασίνου δεν είναι κάτι διαφορετικό …το ίδιο είναι. Ένα τέτοιο αισθητικό- προστατευτικό δάσος δημιουργεί και τις προϋποθέσεις που δεν επιτρέπουν καμία αλλαγή χρήσης στο μέλλον και συμβάλει στην αναστροφή της πορείας περιβαλλοντικής υποβάθμισης όλης της Αθήνας.»
«Η πολεοδόμηση και οικοπεδοποίηση 1000 στρ. με συντελεστή δόμησης 0,25 επί όλης της έκτασης, δηλ. 1.500.000 τετραγωνικά δόμησης, πρακτικά σημαίνει μια νέα πόλη όπου θα κατοικούν και θα δραστηριοποιούνται 30000 πληθυσμός», υποστήριξε ο Ν. Αναγνώστου αναλύοντας τις συνέπειες που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η ίδρυση μιας νέας πόλης. «Δεν πρόκειται περί πάρκου αλλά για ντεκόρ ενός νέου οικιστικού συνόλου με πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες», σημείωσε.
Η αντιδήμαρχος Ελληνικού Ροδή Γεωργακάκη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των τεσσάρων δημάρχων (Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού) να αποκρούσουν τους σχεδιασμούς του κ. Σουφλιά και στην ανάγκη για ευρύτερη συμμετοχή και κινητοποίηση του κόσμου. «Η κινητοποίηση των πολιτών όπως και στην παραλία έτσι και στο αεροδρόμιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να ανατρέψει τα σχέδιά τους» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Εξέφρασαν την βούλησή τους στο επόμενο διάστημα να συντονίσουν τον αγώνα τους προκειμένου στο χώρο του αεροδρομίου Ελληνικού να δημιουργηθεί ένα πραγματικό πάρκο υψηλού πρασίνου, πνεύμονας ζωής για όλη την Αθήνα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι : Ν. Παπανικολάου, αντιδήμαρχος Αλίμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Κωσταμπάρη, Δ. Καρανικόλας, Α. Φουστέρης και Α. Αργυρίου πρώην Δήμαρχος Αλίμου, Ν. Αρμάος από την ¨Συνεργασία Πολιτών για τον Άλιμο¨, Α. Μωυσίδης από την δημοτική κίνηση Αργυρούπολης ¨Για μια άλλη πόλη¨, Α. Μπαδογιάννης από τη ¨Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό¨, Ν. Παπαβασιλείου από τον ΟΔΗΠ, Ν. Χουντής γραμματέας ΚΕ ΣΥΝ, Π. Κλαυδιανός ΑΚΟΑ, Κ. Γιαννούλια ΔΕΑ, , Γ. Φόνσος ΠΑΣΟΚ Αλίμου, Μ. Βουγιουκλάκη νεολαία ΣΥΝ Αλίμου και η Νάντια Βαλαβάνη.
Χαιρετισμούς έστειλαν ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός, ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης και ο επικεφαλής της παράταξης «Άλιμος ανθρώπινη πόλη» Λεωνίδας Ανωμερίτης.
Άλιμος 28 Νοε. 07
.
εικονική πραγματικότητα
το πάρκο του κ. Σουφλιά
του Νίκου Αναγνώστου
Στο τέλος του καλοκαιριού ο κ. Σουφλιάς παρουσίασε τα σχέδια της μελέτης εξαγγέλλοντας την δημιουργία μιας νέας πόλης , τουλάχιστον 30.000 κατοίκων. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Στόχος είναι τα 1000 στρ. που παραδίδονται προς πολεοδόμηση με χρήσεις οικιστικές, εμπορικές, τουριστικές κ.α.. Το Πάρκο δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μέσον για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Η εξαγγελία αυτή μόνο σαν εικονική πραγματικότητα στο χώρο μπορεί να χαρακτηριστεί. Με χρωματισμένους πράσινους χάρτες , με λαθροχειρίες στα στοιχεία, αποσιωπώντας τα βασικότερα δεδομένα της μελέτης του, επεδίωξε να παρουσιάσει μια τεράστια κερδοσκοπική επιχείρηση, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Αττική, σαν επωφελή για το περιβάλλον της πόλης παρέμβαση.
Μια πόλη με ότι σημαίνει αυτό σε επιβάρυνση, μιας ήδη κορεσμένης περιοχής, στην ποιότητα ζωής της, με την αύξηση της κυκλοφορίας, τις νέες λεωφόρους (καταστροφή του Υμηττού), τις αυξημένες εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες κ.α.. Με τις εγκαταστάσεις της, τις ανάγκες της σε υποδομές, σχολεία κ.α. Μια πόλη με τα σκουπίδια της, με αυξανόμενες συνεχώς ανάγκες που η εμπειρία δείχνει πόσο εύκολα επεκτείνεται όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος.
Εξαγγέλλοντας την έναρξη των διαβουλεύσεών του με τους εμπλεκόμενους φορείς και Δήμους της περιοχής, ο κ. Σουφλιάς έκανε γνωστό ότι:
Ο Συντελεστής Δόμησης της περιοχής που εξαγγέλθηκε ως 0,25 στο σύνολο του πάρκου, για να ακούγεται εύκολα στα αυτιά μας, μεταφράζεται για τα 1000 στρ. ίσος με 1,50. Ο μεγαλύτερος των νοτίων προαστίων, που σημαίνει 1.500.000 τ.μ. δόμηση! Να, γιατί μιλάμε για 30.000 κόσμο.
Οι χρήσεις του είναι : ένα μικρό κομμάτι αμιγής κατοικία (4όροφα ! ), το μεγαλύτερο γενική κατοικία και ένα τμήμα στην Βουλιαγμένης πολεοδομικό κέντρο. Εδώ θα εμφανιστούν και οι πρώτοι ουρανοξύστες της Αθήνας. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Όλοι καταλαβαίνουμε το μέγεθος της καταστροφής.
Ένα μόνο στοιχείο ακόμη που δείχνει με τι έχουμε να παλέψουμε: Ο κατασκευαστικός τζίρος υπολογίζεται σε 7-10 δις. ευρώ . Πολλά τα λεφτά… και τεράστια τα συμφέροντα. Άλλωστε ο κ. Σουφλιάς το έχει πει: «εθνικός πλούτος της χώρας, οι εργολάβοι».
Για τον περιβάλλοντα χώρο της νέας πόλης, το Πάρκο δηλαδή, οι εξαγγελίες μιλούν για το 50% της έκτασής του Υψηλό Πράσινο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ότι θα φυτευτούν 40.000 δένδρα! Το νούμερο μπορεί να ακούγεται μεγάλο αλλά σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές των πάρκων υψηλής βλάστησης αυτά αντιστοιχούν σε ενιαία έκταση μόλις 800 στρεμμάτων. Στο Σέντραλ Παρκ (Νέα Υόρκη) που είναι μικρότερο σε έκταση, όταν κατασκευάστηκε φυτεύτηκαν 500.000 δένδρα.
Η αλήθεια είναι ότι το υψηλό πράσινο δεν είναι τίποτε άλλο παρά πέντε μεγάλες δενδροστοιχίες που διανύουν κάθετα τον χώρο. Δημιουργείται μια νέα λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας και ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο (αυτοκινητόδρομων και πεζόδρομων), έκτασης περίπου 70km. Ακόμη, δημιουργούνται 17 τουλάχιστον μεγάλοι τσιμεντοστρωμένοι (σκληρές επιφάνειες) χώροι στάθμευσης. Διατηρούνται οι δύο διάδρομοι προσγείωσης/απογείωσης του πρώην αεροδρομίου και παραμένουν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους καταλαμβάνουν 2500 στρ.
Τι μένει μετά από όλα αυτά σαν πάρκο; Ζήτημα να είναι 1500 στρ. και αυτά τεμαχισμένα και διάσπαρτα ανάμεσα στις διάφορες χρήσεις του χώρου. Για να αποδειχθεί ότι ο ρόλος του πάρκου είναι να αποτελέσει τον περιβάλλοντα χώρο των χρήσεων που χωροθετούνται.
Πιστεύουμε ότι το πάρκο ανήκει στο σύνολο της πόλης και απευθύνεται στο σύνολο των κατοίκων της. Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί οποιασδήποτε μορφής και χαρακτήρα, Πάρκο, κατακερματίζοντας την έκταση και αποδίδοντάς την σε φορείς (δημόσιους ή ιδιωτικούς), και επιλέγοντας λειτουργίες που θα δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή.
Για μας προέχει να διατηρηθεί το σύνολο του χώρου και να δημιουργηθεί Πάρκο Υψηλού Πρασίνου. Το βλέπουμε σαν ένα, καταλυτικής σημασίας για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, πνεύμονα πρασίνου αν όχι σαν την τελευταία ευκαιρία ανάσας ζωής γι’ αυτή την πόλη.
.
Ζητούνται οικολογικές βόμβες
Του Βαγγέλη Αποστόλου
Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια Αθήνα που χρειάζεται 3-4 «οικολογικές βόμβες» που θα ελευθερώσουν εκτάσεις των 5000 στρεμμάτων η κάθε μία, για να δημιουργηθούν αντίστοιχα δασικά οικοσυστήματα, που με τη βιοποικιλότητα τους θα συμβάλλουν στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης.
Επειδή τέτοιες «βόμβες» προαπαιτούν τη κήρυξη οικολογικού πολέμου και κάτι τέτοιο δεν είναι διατεθειμένες οι κυβερνήσεις μας να το κάνουν, υπάρχει ήδη μια «βομβαρδισμένη» έκταση που μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα τέτοιο δασικό οικοσύστημα. Είναι ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Το Πάρκο Υψηλού Πρασίνου δεν είναι κάτι διαφορετικό… το ίδιο είναι. Ένα τέτοιο αισθητικό-προστατευτικό δάσος δημιουργεί και τις προϋποθέσεις που δεν επιτρέπουν καμιά αλλαγή χρήσης στο μέλλον αλλά και αποκρούει απόψεις περί ανθρωποκεντρικής αξιοποίησης, πίσω από τις οποίες κρύβονται δραστηριότητες σαν αυτές που έχουν ζώσει τις παραλίες μας.
Αυτή την πρόταση μπορούν οι πολίτες μέσα από την κινηματική τους δράση, όχι μόνο να την επιβάλλουν αλλά και να την υπερασπιστούν. Εξ’ άλλου έχουν ήδη και τη σχετική εμπειρία. Πρέπει όμως να γίνει και κτήμα όλων των κατοίκων της Αθήνας αφού ένα τέτοιο πάρκο θα αποτελεί πνεύμονα ζωής και γι’ αυτούς.
Η δάσωση του πρώην αεροδρομίου θα επηρεάσει ευεργετικά όλο το μικροκλίμα του Λεκανοπεδίου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αναστροφή της πορείας περιβαλλοντικής υποβάθμισης όλης της Αττικής.
.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ : Έκθετη η Κυβέρνηση
Με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, το ¨Άνω Κάτω στο Καλαμάκι¨ είχε με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Δημήτρη Παπαδημούλη την ακόλουθη συνομιλία:
Η απάντηση της επιτρόπου Χούμπνερ στην ερώτησή σας για χρηματοδότηση του Μητροπολιτικού Πάρκου από κοινοτικά κονδύλια, ανατρέπει τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης για αναγκαστική εκποίηση 1000 στρ. προκειμένου να αυτοχρηματοδοτηθεί το έργο;
- Αναμφίβολα η αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν ότι δέχεται να συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία Πάρκου στο Ελληνικό, αφήνει την κυβέρνηση γυμνή από επιχειρήματα και έκθετη στα μάτια των πολιτών του Λεκανοπεδίου, αφού επιμένει στα σχέδιά της να δώσει αντιπαροχή σε εργολάβους 1.000 περίπου στρέμματα αστικού πρασίνου. Η Αθήνα, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που έχει την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις 2,55τμ, που μόνο η φετινή πυρκαγιά στην Πάρνηθα κατέκαψε 60.000 στρέμματα από τα οποία 30.000 εθνικού δρυμού, δεν μπορεί πια να ανεχθεί την λογική της αντιπαροχής, της εκποίησης πρασίνου.
Από ποιο κοινοτικό πρόγραμμα και σε τι ποσοστό μπορεί να γίνει η συγχρηματοδότηση;
- Σύμφωνα με την κ Χούμπνερ «μια πρόταση για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου θα μπορούσε, κατ’ αρχήν, να είναι επιλέξιμη για κοινοτική συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ελληνικού Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2007-2013. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης που ισχύει για κάθε έργο εξαρτάται από τις παραμέτρους που αναφέρονται στα άρθρα 52-55 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1083/2006 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.» Σύμφωνα δε με τα άρθρα η συγχρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει έως 75% ή και 85% του προϋπολογισμού του έργου.
Ο κ. Σουφλιάς υποστηρίζει ότι πιθανή ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα θα στερήσει την χρηματοδότηση από άλλα μικρότερα έργα.
- Αντί η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να κινδυνολογεί ότι θα χρειαστεί να κοπούν άλλα έργα, θα ήταν προτιμότερο να τρέξει τα προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ που καθυστερούν, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες κοινοτικών πόρων. Να επιταχυνθεί επίσης η έναρξη αξιοποίησης, επιτέλους, του Δ’ ΚΠΣ που, θεωρητικά, «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου του 2007 αλλά ακόμη η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ! Η κυβέρνηση της Ν.Δ. που, δήθεν, νοιάζεται να μην απενταχθούν έργα και να μην χαθούν κοινοτικά κονδύλια, ακόμη δεν έχει προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο!
Και το κόστος συντήρησης που επικαλείται;
- Το επιχείρημα του κ. Σουφλιά ότι χρειάζεται να τσιμεντοποιηθούν 1000 στρέμματα για να καλυφθεί το κόστος συντήρησης δεν στέκει με τίποτα. Το κόστος της συντήρησης μπορεί να υπερκαλυφτεί άνετα από τα έσοδα που έχουν τα Ολυμπιακά Ακίνητα, τα οποία έχουν υπογράψει συμβόλαια, εκχωρώντας τη διαχείριση χώρων που ήδη υπάρχουν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα Μητροπολιτικά Πάρκα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες έχουν δραστηριότητες από τις οποίες εισπράττουν έσοδα που υπερκαλύπτουν το κόστος συντήρησής τους.
Επομένως;
- Επομένως, αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση. Τα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα και οι όποιες προκαταρκτικές συμφωνίες έχουν, ενδεχομένως, γίνει για την “αξιοποίηση” των χώρων για Real Estate, πρέπει να υποχωρήσουν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Αφού η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επιμένει στην άρνηση, τότε το θέμα αποτελεί ευθύνη του Πρωθυπουργού ο οποίος οφείλει να θυμηθεί και να τιμήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις του 2004. Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα αυτό θα στηριχθεί από μεγάλες κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των πολιτών.
http://anokatostokalamaki.wordpress.com/parko/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου