Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Έξι μήνες φυλακή στον πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ για το φακέλωμα του Γ. Μανιού!


 Δικαίωση για τον πρώην πρόεδρο του τοπικού ΕΛΓΑ Γιώργου Μανιού, ο οποίος είχε κινηθεί νομικά σε βάρος του Νίκου Κατσαρού, επειδή είχε αντικατασταθεί με κομματικά κριτήρια!

Σύμφωνα με τον κ. Μανιό, ο οποίος, μιλώντας στο CretePlus.gr δήλωσε ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την απόφαση, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καταδίκασε τον κ. Κατσαρό σε έξι μήνες φυλάκιση.
Μια ποινή βέβαια που είναι εξαγοράσιμη και εφέσιμη, δεν παύει όμως να αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει πριν χρόνια ο κ. Μανιός, η Νέα Δημοκρατία είχε δημιουργήσει μηχανισμό φακελώματος, ο οποίος φαίνεται πως λειτουργούσε στα πρότυπα κάποιας… μυστικής οργάνωσης πληροφοριών!

Τα έγγραφα και οι επώνυμες καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την ύπαρξη της ιδιότυπης …ΕΥΠ – αν όχι παντού- τουλάχιστον σε κάποιους από τους Οργανισμούς και τις Υπηρεσίες του κράτους, όπως για παράδειγμα στον ΕΛΓΑ.

Το κύκλωμα με το «φακέλωμα»
Στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με την επώνυμη καταγγελία του πρώην προέδρου του Γιώργου Μανιού, το φακέλωμα ήταν συστηματικό όχι μόνο για τις  τοποθετήσεις προϊσταμένων στα υποκαταστήματα, αλλά για όλους.
Στόχος φυσικά ήταν η προώθηση των «γαλάζιων» παιδιών του κόμματος, με τον τότε πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Κατσαρό να στέλνει τη μια κρυφή επιστολή μετά την άλλη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημερώνοντας ακόμη και για τα προσωπικά στοιχεία των υποψηφίων προς προαγωγή.


(κάποια από τα έγγραφα που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας)
Σύμφωνα με το έγγραφο που είχε φέρει στο φως ο κ. Μανιός φαινόταν ξεκάθαρα ότι ο κ. Κατσαρός που ήταν ο γράφων των επιστολών, ζητούσε την προώθηση των νεοδημοκρατών στελεχών γιατί αυτοί είναι έμπιστοι και ικανοί, ενώ όσοι ανήκαν σε άλλο κομματικό χώρο, ήταν δηλαδή «ΠΑΣΟΚ, ή ΣΥΝ, ή ΚΚΕ, δημιουργεί προβλήματα είναι μετρίου επιπέδου  και είναι αργός. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του κ. Δήμκου έπρεπε να γίνει αλλαγή από τη θέση του προέδρου του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ, ακόμη κι αν δεν υπήρχε παράπονο από το έργο και την προσφορά του».
Όπως είχε καταγγείλει ο κ. Μανιός στο έγγραφο γινόταν λόγος για τον ίδιο και αναφερόταν ότι πρέπει να αντικατασταθεί γιατί ανήκε στο ΠαΣοΚ και μάλιστα στους σκληροπυρηνικούς. «Αν κρίνει κανείς από τα πολλά παράπονα που διατυπώνονται εναντίον του πρέπει να είναι αρκετά πιστός στο κόμμα και στα κελεύσματά του», σημειωνόταν στο έγγραφο. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν το όνομα του Σήφη Ζαχαρόπουλου ως αντικαταστάτη, ο οποίος παρουσιαζόταν τότε σαν ο εκλεκτός της τοπικής Νέας Δημοκρατίας.
«Το φακέλωμα γινόταν υπόγεια και δε γνωρίζαμε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα έφτανε στο σημείο να κρίνει τους υπαλλήλους όπως ήθελε. Υπάρχει καταστατικό του Οργανισμού που λέει ότι ο κάθε προϊστάμενος μπορεί να αξιολογεί αλλά με βάση τα προσόντα κάθε υπαλλήλου. Αυτό όμως έφυγε με πλάγιο τρόπο και μπήκαν μέσα στο παιχνίδι τα πολιτικά κριτήρια.
Ποτέ μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα κρινόμουν με πολιτικά κριτήρια. Μέσα στο έγγραφο δεν με αξιολογούσε με βάση το αν είμαι ικανό στέλεχος του Οργανισμού κι αν εγώ μπορούσα να εργάζομαι ως προϊστάμενος του καταστήματος, από τα προσόντα μου, αλλά με αξιολόγησε με βάση αν ήμουν αρεστός στο κόμμα του», είχε αναφέρει τότε στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Μανιός, ο οποίος θήτευσε ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο ως τις 20 Νοεμβρίου του 2005.

Προσωπική ενημέρωση
Σύμφωνα με τον κ. Μανιό ο κ . Κατσαρός ενημέρωνε προσωπικά τον υπουργό τον Ευάγγελο Μπασιάκο και του έλεγε: «αφού έχω τους δικούς μου ανθρώπους γιατί να έχουμε τους άλλους. Κι ο υπουργός απλά συμφωνούσε».
Σύμφωνα με τον κ. Μανιό η διαδικασία για την αντικατάσταση του ξεκίνησε από το Μάιο του 2005 ενώ η θητεία του έληγε τον Οκτώβριο.
«Τότε ξεκίνησε η διαδικασία επειδή εγώ είχα κάποιες διαφορές με ορισμένους εδώ σε ότι αφορά το θέμα ότι εγώ δεν έγινα παράνομες αποζημιώσεις και ενισχύσεις ήταν κάποιοι που ήθελαν να πάρουν ειδικά στα ΠΣΕΑ χρήματα με πλάγιο τρόπο. Και είχα έρθει σε κόντρα με δύο-τρεις ανθρώπους εδώ τοπικά. Αυτοί ήταν που μου είχαν δημιουργήσει και το περιβόητο θέμα με το μπλάνκο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά την υπόθεση του μπλάνκο γίνεται η αλλαγή του κ. Μανιού την οποία και δέχθηκε με πικρία, αλλά χωρίς διαμαρτυρία. Δεν περίμενε όμως, όπως τονίζει, ποτέ ότι αυτή η διαδικασία θα είχε ξεκινήσει από τον Μάιο του 2005.
«Μετά την αποχώρηση μου, με έβαλαν για ένα μικρό διάστημα επίτιμο πρόεδρο του ΕΛΓΑ Κρήτης. Σημειώνεται ότι τότε είχα τις οικονομικές απολαβές του διευθυντού.   Μετά από λίγο όμως με υποβίβασαν ανεξήγητα σε απλό υπάλληλο. Συνέχισαν όμως να μου δίνουν το μισθό του επίτιμου προέδρου. Κάνω καταγγελία ενημερώνοντας την υπηρεσία γι’ αυτό θέμα, χωρίς να γίνει τίποτα τότε. Και ξαφνικά μετά από ένα χρόνο, ανακαλύπτουν τάχα ότι μου δίνουν παράνομα το μισθό και μου κάνουν αγωγή ζητώντας μου 6.000 ευρώ περίπου. Φυσικά δεν έδωσα τα χρήματα πίσω και τους έκανα και αγωγή. Ενώ έφυγα με σύνταξη γιατί δεν μπορούσα να αντέξω άλλο το κλίμα που υπήρχε μέσα στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Δε μπορούσα να κάθομαι επί τρία χρόνια σε ένα γραφείο μέσα και να μη μπορώ να προσφέρω. Έφυγα με 33 χρόνια υπηρεσίας το 2009. Δεν άντεχα αυτόν τον παραγκωνισμό. Δεν μπορούσα να πιστέψω ποτέ ότι στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχει ακόμα η νοοτροπία η σκληροπυρηνική κομματική»

Η υπόθεση με το μπλάνκο
Η συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία σύμφωνα με υπόνοιες του κ. Μανιού ίσως ήταν και στημένη, ήταν η αφορμή για την αντικατάσταση του. Τι είχε γίνει; Το 2005 μετά από κάποια καταστροφή στους αμπελώνες του Νομού Ηρακλείου, είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, κάποιοι από τους οποίους έτυχε να είναι καινούριοι και άπειροι.
Οι συγκεκριμένοι γεωπόνοι λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο, έκαναν κάποιες διορθώσεις στους πίνακες όντας εκτιμητές των εκτάσεων του νομού Ηρακλείου. Με το να μην ξέρουν να γράψουν καλά οι εκτιμητές, τα πορίσματα που βγήκαν ήταν λάθος. «Το πόρισμα που γράφει ο γεωπόνος, το βλέπει ο επόπτης και το ελέγχει. Έπειτα το παίρνει ο τμηματάρχης και το υπογράφει και τελικά πάει στον διευθυντή  ο οποίος το κοινοποιεί.  Όταν είδα τα λάθη αναγκαστικά έδωσα εντολή και τα διορθώσαμε βάζοντας μπλάνκο. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το λάθος,  - πιστεύω ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα – και βγήκε στην επιφάνεια ότι εμείς κλέβαμε το Δημόσιο. Αμέσως, ο υπουργός ο Μπασιάκος έδωσε εντολή στον Κατσαρό ο οποίος βρισκόταν τότε στην Ισπανία να ξεκινήσει την επομένη το πρωί διαδικασία για ΕΔΕ στο Ηράκλειο . Μέσα σε δύο μέρες η υπόθεση ζητήθηκε να πάει στον εισαγγελέα. Έγινε δηλαδή ΕΔΕ όχι για να εξετασθεί το τι συμβαίνει, αλλά απευθείας εισαγγελέα για να πάμε φυλακή». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λάθη είχαν γίνει στην καταγραφή και αντιγραφή υποποικιλιών προϊόντων. Για παράδειγμα, αντί  οι γεωπόνοι να γράψουν τον κωδικό για τη σουλτανίνα που είναι ψιλόρωγη, έγραφαν για τη σουλτανίνα που είναι χοντρόρωγη.
Αυτές οι διορθώσεις όμως ήταν το …πάτημα για να τους κατηγορήσουν ότι έγιναν διορθώσεις εις βάρος των παραγωγών. «Αυτό ήταν το προεόρτιο της απομάκρυνσής μου γιατί μετά από μία εβδομάδα περίπου, έγινε η προκήρυξη των θέσεων και αντικαταστάθηκα. Ενώ στο μεσοδιάστημα πήγαμε και στον εισαγγελέα ο οποίος μας τιμώρησε  με μισό μισθό πρόστιμο, το οποίο τελικά – μετά από έφεση μετατράπηκε σε επίπληξη», είχε επισημάνει ο κ. Μανιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου