Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009

Το μεγαλύτερο κύκλωμα μαστροπείας της δεκαετίας


Η ταρίφα των αστυνομικών από ένα στριπτιζάδικο, σύμφωνα με τις συνομιλίες.
Μεγαλογιατροί που κατέφθαναν με λιμουζίνες και πλήρωναν 500άρες για να πάρουν μαζί τους τα κορίτσια, ο λογιστής οικονομικού παράγοντα του τόπου που άφηνε 10χίλιαρα, αστυνομικοί από αυτούς που δεν ανήκαν στην ομάδα των πληροφοριοδοτών και οι οποίοι πρώτα διασκέδαζαν και μετά έκαναν «ντου».

Αλλά κι ένα σωρό άλλοι μεγαλόσχημοι, ευυπόληπτοι ή μη, πολίτες, απάρτιζαν την πελατεία των...

πασίγνωστων νυχτερινών κέντρων διασκέδασης ή μπαρ που η βιτρίνα τους ήταν το strip show, αλλά η κύρια πηγή εσόδων τους προερχόταν -σύμφωνα με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την τελευταία υπόθεση trafficking- από τη «γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων».

Κορίτσια που «τσίμπαγαν» μέσω αγγελιών και έρχονταν στην Ελλάδα με τη συμφωνία να δουλέψουν ως χορεύτριες και κατέληγαν να δουλεύουν σε οίκους ανοχής, «εξυπηρετώντας» έως και 60 πελάτες την ημέρα, για να πάρουν οι ίδιες 3 ευρώ... το κομμάτι.

Κορίτσια που ήταν πάντα υπό στενή επιτήρηση κι όταν σήκωναν κεφάλι πλήρωναν ακόμη και πρόστιμο.

* «Γεια. Την έπιασα να τρώει στη σάλα και της έβαλα πρόστιμο 20 ευρώ».

Κορίτσια που μέσω SMS ζητούσαν στα αφεντικά χρήματα για φαγητό.

* «Γεια. Χρειάζομαι χρήματα για φαγητό. Ευχαριστώ. Γιούλα».

Κορίτσια που αιμορραγούσαν αλλά δεν τα πήγαιναν στο γιατρό, γιατί όπως έλεγε το αφεντικό:

* «Οι πουτάνες δεν πάνε στα νοσοκομεία».

Ο γιατρός και οι «μαϊμού» βεβαιώσεις

Κορίτσια που έπαιρναν ιατρική βεβαίωση για άδεια εργασίας, ακόμα κι όταν είχαν βγει θετικές σε σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες. Γιατί υπήρχε ο «γιατρός στην πολυκλινική, ο "Δημήτρης", που έκανε τη "μαϊμουδιά" και έδινε τις βεβαιώσεις ακόμη και για φυματίωση ή για ηπατίτιδα».

Κορίτσι πάμφτωχης επταμελούς οικογένειας από ένα χωριό της Ρουμανίας, ανύπαντρη μητέρα η ίδια τρίχρονου αγοριού, που την απειλούσαν με τη ζωή του παιδιού της.

Κορίτσια που τα κατέτασσαν σε κατηγορίες ανάλογα με την εμφάνιση, τις... υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν και τις... μάρκες που έκαναν, δηλαδή τα λεφτά που έφερναν στην «Επιχείρηση».

«Αλλο μεροκάματο οι Βουλγάρες, άλλο οι Τσέχες, άλλο οι Ρωσίδες». Οσο για την παραλαβή από την Ουγγαρία, η φράση μεταφορέα έδινε το... στίγμα τους: «Με δύο μπουκάλια βότκα μια χαρά είναι».

Κορίτσια που αν δεν έπαιρναν άσυλο, τα πάντρευαν. Αν και όπως λένε τα φερόμενα ως μέλη της σπείρας «η βεβαίωση και ο γάμος είναι ακριβά, ενώ τα πολιτικά άσυλα είναι πιο φτηνά».

Καθηλώνουν κάθε άνθρωπο που δεν έχει απολέσει τη συνείδησή του οι μαρτυρίες που υπάρχουν στη δικογραφία των 5.500 σελίδων για την υπόθεση trafficking (δουλεμπόριο γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση), στην οποία εμπλέκονται τριάντα άτομα, ανάμεσα στα οποία επιχειρηματίες γνωστών νυχτερινών μαγαζιών αλλά και αστυνομικοί, οι τέσσερις εκ των οποίων εν ενεργεία. Συντονιστής των αστυνομικών, οι οποίοι υπηρετούσαν σε καίρια πόστα, όπως το Αλλοδαπών, και φέρονται ότι έριχναν το... σύρμα για το πότε θα γινόταν έλεγχος σε μαγαζιά και οίκους ανοχής, εμφανίζεται απότακτος υπαξιωματικός. Σύμφωνα με την Ασφάλεια, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών.

Εξήντα πελάτες την ημέρα

Η υπόθεση του κυκλώματος, που φέρεται να δρούσε από το 2006, εξιχνιάστηκε έπειτα από πολύμηνες έρευνες στις οποίες συνέβαλε και η κατάθεση 23χρονης που κατάφερε να το σκάσει και να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία. Η ίδια βρήκε τη δουλειά μέσω αγγελίας που έλεγε ότι κατάστημα στην Ελλάδα «ζητά κοπέλες για στριπτίζ με πολύ καλές αποδοχές». Δεν έκανε όμως, όπως της είπαν όταν ήρθε εδώ, για στριπτίζ «γιατί έχω κάποια σημάδια στην κοιλιά μου» και «μου ζήτησαν να ξεπληρώσω το χρέος για τα έξοδα που έκαναν να με φέρουν στην Ελλάδα δουλεύοντας σαν πόρνη, αλλιώς το παιδί μου και οι δικοί μου θα πάθαιναν κακό». Είναι η κοπέλα που υπέστη σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα καθώς την ανάγκαζαν να έχει μέχρι 60 πελάτες ημερησίως, αλλά δεν της επέτρεπαν να επισκεφθεί γιατρό...

Το κοστολόγιο των... μπάτσων

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εμπλεκόμενοι όταν μιλούσαν μεταξύ τους έλεγαν «να προσέχουμε σημειώσεις και τηλέφωνα», την «πάτησαν» όμως κι αυτοί όπως οι άλλοι που κατηγορούνται για την απαγωγή του Περ. Παναγόπουλου. Από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που καταγράφτηκαν από τα μηχανάκια έπειτα από την έκδοση σχετικών δικαστικών βουλευμάτων.

Τα όσα προκύπτουν για τη μεταχείριση των γυναικών είναι συγκλονιστικά.

Οσο για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται από διάφορες υπηρεσίες, είχαν κι αυτοί την... ταρίφα τους.

Από ένα μόνο μαγαζί το μηνιαίο εισόδημα ανερχόταν σε 3.200 ευρώ.

Καθώς όπως αναφέρεται σε διάλογο μεταξύ «προβληματισμένων» επιχειρηματιών, «700 ευρώ το μήνα η υποδιεύθυνση, 500 το Αλλοδαπών, 500 την εβδομάδα το Ηθών».

Τα παρατσούκλια

Και σ' αυτές τις συνομιλίες οι κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις πάνε κι έρχονται.

Είναι κι εδώ «οι μπροστινοί» αλλά και τα «μανατζερικά», δηλαδή τα λεφτά που παίρνουν τα αφεντικά. Οπως και οι «μάρκες», δηλαδή το κόστος της κάθε βίζιτας.

Ενώ πολλοί από τους συνεργάτες έχουν παρατσούκλια. Εναι ο Νταν, ο Κεφάλας, ο Περούκας, ο Χοντρός, ο Big Brother.

Ελεύθεροι με εγγυήσεις

Χθες οι δέκα πρώτοι από τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, μετά την απολογία τους στον ανακριτή Απ. Ζαβιτσάνο αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή χαμηλών χρηματικών εγγυήσεων. Σε πολλούς απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ τους επιβλήθηκε και ο όρος εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Πάντως ο Ιωάν. Λαμπίρης, συνήγορος αστυνομικού που αφέθηκε ελεύθερος κι ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, επισημαίνει ότι «τηλεφωνικές συνομιλίες που κατεγράφησαν και απομαγνητοφωνήθηκαν από την υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, ως παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη, άλλως, συντρέχει περίπτωση απολύτου ακυρότητας της προδικασίας».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, για πολλούς οι ενδείξεις σε βάρος τους προκύπτουν μόνο από τηλεφωνικές συνομιλίες. Οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι της σπείρας απολογούνται σήμερα.
(της Κατερίνας Κατή από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αιχμάλωτες στο ροζ κύκλωμα
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πίσω απο τα σίδερα ο Μητσιώνης
Αδιάκριτος
14.7.09
Στη φυλακη οι πρώτοι του κυκλώματος μαστροπείας
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου