Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η «ΟΡΦΑΝΗ» ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΤΟ REAL ESTATE KAI O... ΠΕΘΕΡΟΣ Στο φως σούπερ μίζα 13 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια των ραντάρ

Νέα μίζα ύψους 13 εκατ. δολαρίων ανακάλυψε η ανακριτική Αρχή στην υπόθεση της σύμβασης των τεσσάρων αερoμεταφερόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (ραντάρ) που υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ericsson το 1999, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.

  

Μία μίζα που οδήγησε τις ανακριτικές Αρχές να συντάξουν συμπληρωματικό κατηγορητήριο σε βάρος του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου, του Γ. Σμπώκου, του Βρετανού δικηγόρου Πήτερ Κόλεριτζ και του επιχειρηματία Γ. Καμάρη, λίγο πριν από το κλείσιμο της δικογραφίας, όσον αφορά τους Ελληνες κατηγορουμένους - αφού ποινική εμπλοκή έχουν και τα στελέχη της σουηδικής εταιρείας Ericsson.
Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα αυτά «μπήκαν» από την εταιρεία Interaction, συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας Highwood στο Μονακό και στη Βηρυτό και επενδύθηκαν σε ακίνητα τόσο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου όσο και στην Πετρούπολη της Ρωσίας... Η μίζα αυτή αποτελεί τη... συνέχεια ροής άλλου μαύρου χρήματος, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που κατηγορούνται ότι πήραν ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Γ. Σμπώκος, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι για να αναθέσουν τη σύμβαση των ραντάρ (που θα τοποθετούνταν στα αεροσκάφη Embraer) στη σουηδική Ericsson. Η υπόσχεση του... δώρου και οι καταβολές έγιναν, σύμφωνα με την κατηγορία, πριν από την κατάρτιση της σύμβασης (1999) και συνεχίστηκαν μέχρι το 2009 «προκειμένου κατά παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντός τους να προωθήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και εν γένει των καθηκόντων τους και εν πάση περιπτώσει να μην παρακωλύσουν για οιονδήποτε λόγο την ανάθεση της εν λόγω προμήθειας στη σουηδική και τις υποκατασκευάστριες εταιρείες».
Αρνήσεις
Για την ανάκριση, η μίζα των 13 εκατ. δολαρίων κατευθύνθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Σμπώκου, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του με τη Highwood και τον επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο. Αλλά και ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας αρνείται οποιαδήποτε δωροδοκία στο πρόσωπο του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών, ενώ για την επίμαχη εταιρεία «δείχνει» προς την πλευρά του πρώην συνεργάτη του Πήτερ Κόλεριτζ, ως του μόνου διαχειριστή. Ομως, υπάρχει και η θέση του επιχειρηματία Γ. Καμάρη, ο οποίος έβαλε στο κάδρο τον Γ. Σμπώκο, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία ανοίχτηκε κατόπιν εντολής του.
Ο Γιάννης Σμπώκος ξεκαθαρίζει στη συμπληρωματική του απολογία ότι δεν είχε καμία αποφασιστική αρμοδιότητα σχετικά με την επίμαχη σύμβαση.


«Στα πλαίσια του προγράμματος η μόνη μου επαφή με τους αντιπροσώπους της Ericsson ήταν κατά την ημέρα της υπογραφής των συμβάσεων όπου έλαβε χώρα το τελετουργικό της κατάρτισης της συμφωνίας... Δεν θυμάμαι να έχει λάβει χώρα συνάντηση ή συναντήσεις μεταξύ εμού και του κ. Λιακουνάκου μόνοι μας ή με την παρουσία άλλων προσώπων, με εξαίρεση το τελετουργικό που σας ανέφερα. Ο κ. Λιακουνάκος ουδέποτε υποσχέθηκε σε μένα ή έδωσε οποιοδήποτε ποσό σε μετρητά ή με έμβασμα, σε οποιονδήποτε λογαριασμό δικό μου ή εταιρειών μου, ή συγγενών προσφιλών μου προσώπων.... Τον Πήτερ Κόλεριτζ δεν τον γνωρίζω, δεν τον συνάντησα ποτέ, ούτε έχω συνομιλήσει μαζί του. Επίσης για την εταιρεία Highwood, και την ύπαρξή της όπως με ρωτάτε, δεν γνωρίζω το παραμικρό». Το όνομα του Γιάννη Σμπώκου υποστηρίζει ότι δεν το γνωρίζει και ο δικηγόρος Πήτερ Κόλεριτζ, σημειώνοντας ότι το είδε πρώτη φορά στην επίμαχη δικογραφία. Ο δικηγόρος και κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, στην απολογία του υποστηρίζει ότι πραγματικός δικαιούχος της Highwood είναι ο Γ. Καμάρης (o ίδιος ήταν οικονομικός διευθυντής της Highwood) και πως τα εμβάσματα της Interaction προς τη Highwood αφορούσαν διαμοιρασμό της αμοιβής της πρώτης εταιρείας από την Ericsson.
«O κ. Λιακουνάκος μου ζήτησε να συστήσω τη Highwood και μου ανέφερε ότι το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου θα συστηνόταν η εταιρεία ήταν ο Γ. Καμάρης... Εκτοτε όμως, ο κ. Καμάρης δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον για τη διαχείρισή της... Μου είχε παράσχει εξουσιοδότηση να επενδύσω σε ασφαλή επένδυση και με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Τα πρώτα πέντε χρόνια είχα προτείνει στον κ. Καμάρη να επενδύσουμε τα χρήματα σε ακίνητο στη Βηρυτό και συγκεκριμένα σε κατασκευαστικό έργο Semiramis. Η Semiramis πούλησε το ακίνητο και επέστρεψε την επένδυση στη Highwood... Μετά τη ρευστοποίηση της επένδυσης τα χρήματα που μας επέφερε τοποθετήθηκαν σε προνομιούχες μετοχές της τράπεζας της Βηρυτού μέχρι να γίνει η επένδυση στο ακίνητο που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας».
Ο Γιώργος Καμάρης στην απολογία του είναι κατηγορηματικός ότι η Highwood συστήθηκε για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τον Γ. Σμπώκο. «Ο Ι. Σμπώκος με τον οποίο με συνέδεσε στενή φιλική σχέση και τον οποίο εμπιστευόμουν και αισθανόμουν απεριόριστα ευγνώμων για την αμέριστη συμπαράσταση που μου είχε παράσχει, ζήτησε τη βοήθειά μου για την εξυπηρέτηση του πεθερού του. Με είχε παρακαλέσει να συστήσω για λογαριασμό του πεθερού του -ο οποίος είχε μία χρηματιστηριακή εταιρεία- μία εξωχώρια εταιρεία». Οπως λέει, ο Γ. Σμπώκος του είχε εκμυστηρευθεί ότι ο πεθερός του δεν ήθελε να εμφανίζεται ως δικαιούχος της εταιρείας και του ζητήθηκε να εμφανίζεται ο ίδιος.
Λιβανέζοι τραπεζίτες

 «Δεν μου παρασχέθηκαν, ούτε ζήτησα περαιτέρω διευκρινίσεις, υπέθεσα δε ότι στην εν λόγω εταιρεία ο πεθερός του κ. Σμπώκου θα τοποθετούσε τα κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές», λέει ο Γ. Καμάρης, προσθέτοντας ότι αργότερα τον επισκέφθηκαν δύο τραπεζίτες από τον Λίβανο, οι οποίοι του προσκόμισαν για υπογραφή τα έγγραφα για τη σύσταση της εταιρείας. Ο Γ. Καμάρης υποστηρίζει ότι ουδέποτε πήρε έστω ένα ευρώ από τη Highwood, αφού την αντιμετώπιζε ως ξένη περιουσία. Μάλιστα υπενθυμίζει ότι αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση, έσπευσε και έδωσε εντολή στον Π. Κόλεριτζ να ρευστοποιήσει την περιουσία της εταιρείας και συγκεκριμένα τις μετοχές της, ύψους 2.006.188 ευρώ και τα τρέχοντα κέρδη από τις επενδύσεις στα ακίνητα ύψους 500.000 ευρώ. Ολο το ποσό επεστράφη στο ελληνικό Δημόσιο.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ‘ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ’
Τα 13 εκατ. δολάρια που πέρασαν από τη Highwood επενδύθηκαν σε ακίνητο της εταιρείας Semiramis στη Βηρυτό και σε μετοχές της Bank of Beirut. Από το 2006 μέχρι και σήμερα επενδύθηκαν για την εξαγορά ποσοστού 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας OOO Varshakoe η οποία δραστηριοποιείται στο Real Estate και είναι κάτοχος δύο ακινήτων στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

 http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/sto_fos_souper_miza_13_ekat_dolarion_gia_tin_promitheia_ton_rantar-64331017/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου