Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Θέλαν να την κάψουν την βορειο-ανατολική Αττική


Ηθελημένα άργησαν τα CANADAIR και τα ΣΙΝΟΥΚ να σηκωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο να σβήσουν τις φωτιές στο Γραμματικό και κατόπιν στο Διόνυσο και τη Σταμάτα. Το έγκλημα ήταν προμελετημένο απο τους σεμνους και επικίνδυνους, τα κοράκια της Ν.Δ. που λυμαίνονται απροσχημάτιστα, πλέον τα αγαθά και τον πλούτο της χώρας !!!

Από τους 13.500 πυροσβέστες μόνο 470 ήταν στα Μεσόγεια. Οι υπόλοιποι που ήταν;
PRESS.GR
ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ 284 ΣΠΙΤΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24.08.09

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ENET

... τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία της καταστροφής κόβουν την ανάσα. Το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές κάνει λόγο για συνολικά 313.000 στρέμματα καμμένης γης.

Ειδικότερα 212.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έχουν καταστραφεί στην Αττική, 54 χιλιάδες στρέμματα στην Κάρυστο, 23.970 στρέμματα στην Εύβοια και 14.000 στρέμματα στην Ζάκυνθο.(για την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος κάντε κλικ εδώ). Όσον αφορά στις υλικές ζημιές, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή του ΥΠΕΧΩΔΕ, σημαντικές φθορές παρουσιάζουν περίπου 150 σπίτια στη Β.Α. Αττική.

Επίσης ήδη ξεκίνησε η καταγραφή της καταστροφής από κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ , της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και των πληγέντων δήμων.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Κυβερνητική Επιτροπή, ώστε μετά την αποτίμηση της καταστροφής να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανάγκες αναμένεται να καλυφθούν από το Ταμείο για τους Πυρόπληκτους , το οποίο διαχειρίζεται ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης.

Από νωρίς το πρωί οι ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων από την πυρκαγιά κατοικιών (εντός σχεδίου) υποβάλλουν αιτήσεις στους ΟΤΑ της περιοχής τους για χορήγηση συνδρομής στεγαστικής αποκατάστασης προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες ενώ ο ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές στις καλλιέργειες για την αποζημίωση των αγροτών.

Όσον αφορά στο μέτωπο των πυρκαγιών,στη βορειανατολική Αττική, με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι να επιχειρούν 1 ελικόπτερο και 3 αεροπλάνα, ενώ συνολικά συμμετέχουν 132 οχήματα με 278 πυροσβέστες, 191 άτομα πεζοπόρο, 16 αεροσκάφη, καθώς και 3 ελικόπτερα. Επίσης, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με 100 στρατιώτες και 2 σκαπτικά μηχανήματα, 60 υλοτόμοι και οι ΟΤΑ με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα.

Ωστόσο σε εξέλιξη, βρίσκεται η πυρκαγιά του Κιθαιρώνα, όπου στο σημείο επιχειρούν 4 ελικόπτερα, 25 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο και 60 υλοτόμους και οι 110 πυροσβέστες από την Κύπρο.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο, όπου η φωτιά αυτή την ώρα καίει κορυφογραμμή του όρους Όχη πάνω από τον Πλατανιστό. Στην περιοχή εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρεί 1 ελικόπτερο.

Υπο μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Καμαρωτή του δήμου Ιωνίας και στην Χίο, ενώ σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στις περιοχές Μαριές και Στρογγυλό, στη Ζάκυνθο

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης θα παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής για την αποφυγή τυχόν αναζωπυρώσεων

Στη διάθεση της πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη 3 γαλλικά αεροπλάνα, 3 ιταλικά και ένα τούρκικο.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για σήμερα Τρίτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορία κινδύνου 4, για τις περιοχές: Νομαρχίες Λέσβου , Χίου , Σάμου – Ικαρίας , Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) , Αθηνών και Ανατολικής Αττικής.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει για την Αττική αίθριο καιρό όπου βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα στα βόρεια του νομού για πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ, ενώ μικρή εξασθένηση προβλέπεται για σήμερα το βράδυ.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τους χειρισμούς της, ολιγωρία βλέπει η αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση, δια στόματος του εκπροσώπου της, απέρριψε κάθε επίκριση περί ολιγωρίας και έλλειψης σχεδίου αντιμετώπισης της θεομηνίας. Επαναλαμβάνοντας όσα είπε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών, υποστήριξε ότι ο συντονισμός της κρατικής μηχανής ήταν από την αρχή καλά οργανωμένος. «Η Πολιτεία είναι διαρκώς παρούσα», δήλωσε και σημείωσε ότι πρώτος στόχος ήταν να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ζήτησε από την Κομισιόν να εγκρίνει έκτακτες ενισχύσεις προς τους πληγέντες, αλλά και να παρακολουθήσει εάν τα κονδύλια που διατίθενται για τη δασοπροστασία αξιοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τις πυρκαγιές.

Σωρεία άστοχων χειρισμών και ολιγωρία καταλογίζει στις αρχές ο ΛΑΟΣ.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρώτος απολογισμός

Η κυβερνητική επιχείρηση κατάσβεσης των επικρίσεων

Η βιβλική καταστροφή σε εικόνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου