Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Oι χρυσοκάνθαροι της ΕΡΤ

http://syspeirosi.wordpress.com


Ένα πλέγμα σχέσεων στη βάση της συνενοχής, όπου ο καθένας “κρατάει” τον άλλο με ρουσφέτια, διαφόρων ειδών εκδουλεύσεις και “εξυπηρετήσεις” πάσης φύσεως, έχουν δημιουργήσει στην ΕΡΤ ένα “μηχανισμό”, ένα “σύστημα” ευνοουμένων που λειτουργεί το ίδιο εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ.

Το “σύστημα” αυτό, που καρπώνεται τον δημόσιο πλούτο σε βάρος του προγράμματος της ΕΡΤ και βεβαίως σε βάρος των πολιτών, “ενισχύεται” με ποσό άνω των 300 εκ. ευρώ το χρόνο: 290 απευθείας από το ανταποδοτικό τέλος μέσω ΔΕΗ από όλους μας συν ακόμα καμιά 10ριάεκατομμύρια, απευθείας κρατική ενίσχυση από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Όταν, σημειωτέον, 7 μεγάλα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μοιράζονται μια διαφημιστική πίτα που δεν ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το “σύστημα” αυτό βγήκε στη δημοσιότητα προ ημερών, με τον πιο “ηχηρό” τρόπο, από ανώνυμο blog με τη μορφή “λίστας” πολυτελών αμοιβών με ονοματεπώνυμο, αναπαρήχθη σε όλη την μπλογκόσφαιρα και εξόργισε ακόμα και τους πιο “υποψιασμένους”. Τα “χρυσά συμβόλαια” του τηλεοπτικού star system, αλλά και διοικητικών “συμβούλων” κ.λπ., εκατοντάδων ατόμων, που αμείβονται ο φτωχότερος με 57.000 ευρώ τον χρόνο μικτά, οι πλουσιότεροι με 250.000 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος με 348.737 ευρώ τον χρόνο.

Η λίστα περιέχει πολλά λάθη: για πολλούς αναφέρει πολύ χαμηλότερες αμοιβές, πιθανόν 6μήνου και όχι έτους, ορισμένα ονόματα έχουν αποχωρήσει εδώ και μήνες από την ΕΡΤ και έχουν αντικατασταθεί από άλλα που δεν αναφέρονται, ενώ λείπουν επίσης αρκετά ονόματα με golden αμοιβές. Ωστόσο, είναι μια ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί και εμφανίζει την ΕΡΤ υπό κατάρρευση.

Σύμφωνα με τη λίστα, συνολικά περίπου 140 ονομάτων,* περίπου 50 άτομα εμφανίζονται να κοστίζουν στην ΕΡΤ άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, τα άτομα της κατηγορίας άνω των 100.000 τον χρόνο είναι πολύ περισσότερα, αφού π.χ. το κόστος παρουσιαστών για εβδομαδιαίες εκπομπές ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσεις τα 10.000 ευρώ τον μήνα (επί 14 μισθούς).

* περίπου 20 άτομα, κατά κύριο λόγο γενικοί διευθυντές και παρουσιαστές καθημερινών εκπομπών, εμφανίζονται να κοστίζουν άνω των 150.000 ευρώ το χρόνο.

Η δημοσιοποίηση των αμοιβών αυτού του ύψους είναι πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο για τη γενιά των 700 ευρώ, των πτυχιούχων ανέργων, των επισφαλώς εργαζόμενων, των χαμηλοσυμβασιούχων. Είναι πρόκληση ακόμα και για τα καλοπληρωμένα μεγαλοστελέχη του ιδιωτικού τομέα, των μάνατζερ των εταιρειών, των CEO και των executive, που «χτυπάνε» 14ωρα στο γραφείο για να βγάλουνε τα 6 και τα 8 χιλιάρικα τον μήνα. Τα ποσά αυτά και πολύ υψηλότερα, απολαμβάνουν… χαλαρά και άκοπα, από δημόσιο χρήμα, οι μάγκες της ΕΡΤ!

Η κατασπατάληση αυτή, ερευνάται ήδη από την εισαγγελέα Παναγιώτα Φάκου, η οποία αυτό τον καιρό εξετάζει μάρτυρες, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες, για τον χορό των ευρώ στην κρατική τηλεόραση.

Με δικομματική συναίνεση

Ο “μηχανισμός ημετέρων” στην ΕΡΤ δεν στήθηκε από τους Ρουσόπουλο – Παναγόπουλο, όπως λανθασμένα λέγεται από πολλούς. Εκτρέφεται περισσότερο από 10 χρόνια από διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε από το 2004 που ανέλαβε τα ηνία η Ν.Δ., να αφομοιώσει βεβαίως μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚικού “συστήματος” και να το απογειώσει σε υψηλά επίπεδα πελατειακής ενσωμάτωσης.

Το επίτευγμα δεν πρέπει να πιστωθεί μόνο στον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλο. Τον …βοήθησαν πολλοί: πρώτη και καλύτερη η παλαιά Διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων, της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία, μαθημένη από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΡΤ σε συνδιοίκηση, έδωσε χέρι βοηθείας – με το αζημίωτο. Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ “βολεύτηκαν” είτε μέσω συμμετοχής σε αμειβόμενες επιτροπές, είτε με πάσης φύσεως bonus (δύο και τρεις μισθούς τον χρόνο) είτε “βολέματος” συγγενικών προσώπων ή εκλογικής “πελατείας” ή όλα αυτά μαζί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συνδικαλιστής Κακαβούλης (ηλεκτρονικός) εμφανίζεται στη λίστα να κοστίζει στην ΕΡΤ σχεδόν 100.000 τον χρόνο.

Παράλληλα, οι εξωφρενικά χαμηλές Συλλογικές Συμβάσεις ΕΡΤ- ΕΣΗΕΑ διόγκωσαν τον θεσμό των “αποκλειστικών” συμβάσεων με τη δημιουργία μιας στρατιάς “ημετέρων” δημοσιογράφων, μόνο με την αύξηση του μισθού τους κατά 500 ή 1.000 ευρώ τον μήνα για να φτάσουν μια αξιοπρεπή αμοιβή π.χ. 2.000 ευρώ μηνιαίως για πλήρη απασχόληση. Το “σύστημα” τροφοδοτούσαν με νέους συμβασιούχους, golden ή μη, όχι μόνο το δίκτυο Ρουσόπουλου / Νέας Δημοκρατίας, αλλά και όπως έγινε γνωστό, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος με “δικά του” παιδιά, τα οποία δεν έβρισκαν καρέκλα να καθήσουνε και αντικείμενο να απασχοληθούν…

Κυβέρνηση: Ρήξη ή σύμπλευση;

Η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε στην ΕΡΤ με τα καλύτερα δείγματα συμπεριφοράς. Και δεν έχει διαφανεί ακόμα εάν πραγματικά θέλει να “ξηλώσει” τους μηχανισμούς και τις διαφόρων ειδών «φάμπρικες» που έχουν συσταθεί εντός και εκτός ΕΡΤ και την απομυζούν με κάθε τρόπο ή εάν θέλει να τις “ενσωματώσει” εκ νέου και να συμπλεύσει μαζί τους.

Η τοποθέτηση της νέας διοίκησης περί τον Φεβρουάριο και οι κινήσεις της θα δείξουν τις προθέσεις. Ενδεικτικό είναι πάντως ότι (α) προτίμησε να μειώσει (λένε κατά 10-30%) τις αμοιβές των golden boys και όχι να θέσει πλαφόν στις αμοιβές και (β) ότι επιχειρώντας να τηρήσει τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων», στην κόντρα της νέας ηγεσίας της ΠΟΣΠΕΡΤ με τη διασπαστική Ομοσπονδία ΟΜΕ-ΕΡΤ, στην ουσία ευνόησε το καθεστώς και τους μηχανισμούς της προηγούμενης διοίκησης των Ρουσόπουλου – Παναγόπουλου, αλλά και την ανομία τους, αφού η ΠΟΣΠΕΡΤ κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα για τη συμμετοχή της σε επιτροπές και υπηρεσιακά συμβούλια, όπως προβλέπει ο νόμος για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Ωστόσο, η “ρήξη” με τους “μηχανισμούς” είναι μια επίπονη και μακρά διαδικασία και δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από καταγραφή εργαζομένων και αναγκών και οπωσδήποτε αναδιάρθρωση του Οργανογράμματος της ΕΡΤ, δεδομένων και των νέων θέσεων εργασίας που θα προκηρυχθούν. Η αλλαγή των επιτελικών στελεχών είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, από την πλευρά της, έχει κάνει καθαρές τις θέσεις της και προτείνει: (α) υιοθέτηση του ΑΣΕΠ, ως του μοναδικού φορέα επίλυσης των αναγκών της ΕΡΤ σε εργατικό δυναμικό (β) περικοπή των προκλητικών αμοιβών, όποιοι κι αν τις απολαμβάνουν (γ) τέλος στις προσλήψεις συνταξιούχων σε οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε μεθόδευση. Την εποχή της ανεργίας των νέων είναι αδιανόητο να καταλαμβάνονται θέσεις του Δημοσίου με συνταξιούχους.

Εάν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, αυτές θα είναι αργές και σε βάθος χρόνου. Κι αυτό γιατί στην ΕΡΤ εργάζονται πολλές ειδικότητες (τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί) με πολλών ειδών συμβάσεις και μεγάλη απόκκλιση στις αμοιβές. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται:

* Συμβάσεις έργου: Πρόκειται για 1.300 συμβάσεις διαφόρων ειδικοτήτων που θα ανανεωθούν από 1/1/2010 και για ένα 6μηνο. Οι συμβάσεις αναφέρονται σε “χαμηλοσυμβασιούχους” των 1.000 ευρώ μέχρι “χρυσά συμβόλαια” των 30.000 ευρώ τον μήνα. Στο διάστημα του 6μήνου η διοίκηση αναλαμβάνει την ευθύνη: να εντοπίσει τις πραγματικές ανάγκες της ΕΡΤ σε προσωπικό, σε σχέση και με το οργανόγραμμα, και να προκηρύξει αντίστοιχα θέσεις μόνιμης εργασίας ή αορίστου χρόνου. Στη συνέχεια να προχωρήσει σε προκήρυξη των θέσεων, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης υπό τον Γ. Ραγκούση.

* Χρυσά Συμβόλαια: Αποτελούν υποκατηγορία των “συμβάσεων έργου” και περιλαμβάνουν όλα τα golden boys της ΕΡΤ. Από χρυσούς παρουσιαστές εκπομπών μέχρι χρυσούς γενικούς διευθυντές, χρυσούς συμβούλους προέδρου, προγράμματος κ.ά. “ειδικοτήτων”. Το κόστος του καθενός ξεπερνάει τα 100.000 ευρώ τον χρόνο, ακόμη και όσων παρουσιάζουν μια ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή. Όλες οι συμβάσεις ανανεώνονται με μείωση αποδοχών, λέγεται από 10% έως 30%, κίνηση που η διοίκηση της ΕΡΤ αναμένει να της αποφέρει εξοικονόμηση γύρω στα 5 έως 8 εκ. ευρώ. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει προχωρήσει καμία επαναδιαπραγμάτευση των αμοιβών. Η ποσοστιαία μείωση θα ξεκινήσει από αμοιβές που ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ το μήνα.

* Σύμβουλοι: Κόπηκαν ήδη όλοι οι σύμβουλοι του προέδρου (συνολικά 13), ενώ αναμένεται η λήξη και των συμβολαίων των υπολοίπων περί τον Μάρτιο. Επιπλέον, πολλοί και απίστευτοι τύποι, με τη θολή ειδικότητα του «ειδικού σύμβούλου», αποσπούν ο καθένας πάνω από 100.000 τον χρόνο. Ορισμένοι από αυτούς είναι συνταξιούχοι και υπερήλικες.

* Προσωπικό Ειδικών Θέσεων: Με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. ανανεώθηκαν επίσης για 6μήνες οι θέσεις 7 golden boys με αμοιβές που κυμαίνονται από 5.000 έως 8.500 ευρώ μηνιαίως. Επτά άτομα, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, κοστίζουν στην ΕΡΤ 650.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ αναμένεται να ανανεωθούν όταν λήξουν ακόμα καμιά 10ριά της ίδιας κατηγορίας.

* Αποκλειστικές συμβάσεις: Πρόκειται για συμβάσεις που υπογράφει η ΕΡΤ κατά κύριο λόγο με το προσωπικό της, εργαζόμενους, αποκλειστικά δημοσιογράφους αορίστου χρόνου και υπολογίζονται γύρω στα 80 άτομα. Οι «αποκλειστικές» βρίσκονται στον πυρήνα του «συστήματος» συνδιαλλαγής και ευνοιοκρατίας εντός του Ραδιομεγάρου, καθώς ενσωματώνουν στο «σύστημα» εργαζόμενους λόγω των πολύ χαμηλών αμοιβών. Μια «αποκλειστική» μπορεί να προβλέπει αυξημένο μισθό κατά μόλις 500 ευρώ τον μήνα μέχρι και 6.000 ευρώ, για τους ευνοούμενους του …κυκλώματος, δημοσιογράφους συχνά με άγνωστο έργο, και χωρίς επαγγελματικές περγαμηνές.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποκλειστικές συμβάσεις αφορούν (α) είτε σε αυτή την πρακτική εύνοιας προς συγκεκριμένους δημοσιογράφους της «παρεούλας» της ΕΡΤ που απολαμβάνουν υπερδιπλασιασμό έως και τετραπλασιασμό των αποδοχών τους, καταλαμβάνοντας θέσεις πολλές φορές και εκτός οργανογράμματος, είτε (β) δημοσιογράφους οι οποίοι απασχολούνται σε καίρια πόστα με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, εξαιτίας της Συλλογικής Σύμβασης ΕΣΗΕΑ- ΕΡΤ που προβλέπει μισθούς …ανειδίκευτου εργάτη. Σε αυτή την περίπτωση, οι αποκλειστικές συμβάσεις “εξομαλύνουν” τους μισθούς προσφέροντας αποδοχές γύρω στα 3.000 ευρώ τον μήνα μεικτά, για θέσεις ευθύνης.

Ακριβώς η χαμηλή συλλογική Σύμβαση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αξιοποιήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση για να δημιουργήσει τον κύκλο των ευνοουμένων αλλά και όσων …νόμιζαν ότι ευνοούνται με επιπλέον ψίχουλα σε ένα πολύ χαμηλό μισθό.

Εν τω μεταξύ, έντονες διαμαρτυρίες ακούγονται για δημοσιογράφους που, αν και έχουν αποκλειστικές συμβάσεις με την ΕΡΤ, διατηρούν και άλλες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, προβάλλουν ως άλλοθι την έγγραφη άδεια των προϊσταμένων τους, οι οποίοι ενδεχομένως έκριναν ότι δεν υπάρχει «σύγκρουση» μεταξύ της υπηρεσίας που παρέχουν στην ΕΡΤ και της άλλης απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα (ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες κ.λπ.). Ωστόσο, αρκετοί εργαζόμενοι με πραγματικά αποκλειστική σχέση εργασίας με την ΕΡΤ ετοιμάζονται να καταγγείλουν ως παράνομες τυχόν έγγραφες άδειες των προϊστάμενων για παράλληλη απασχόληση σε άλλες θέσεις εργασίας, ενώ θεωρούν ότι εφόσον διαπιστωθεί μια τέτοια πρακτική τότε θα πρέπει να επιληφθεί ο εισαγγελέας.

Τα θέματα των «αποκλειστικών» συμβάσεων θα απασχολήσουν το Δ.Σ. της ΕΡΤ στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 4 Ιανουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε εδώ πρόκειται να τεθεί πλαφόν (π.χ. 4.000 ευρώ τον μήνα) αλλά ποσοστιαία μείωση αποδοχών, λέγεται 5-15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου