Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Όργιο σπατάλης στην ERT World.

Αργόμισθοι και σπάταλοι, στο «μεγάλο φαγοπότι» της ΕΡΤ..


Καρέ καρέ ξετυλίγεται το «Μεγάλο φαγοπότι» στην ΕΡΤ αφήνοντας εμβρόντητα ορισμένα μέλη του Δ.Σ. αλλά και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτα Φάκου που γίνεται μάρτυρας ενός οργίου σπατάλης.
Στα πρώτα Δ.Σ. εκτυλίσσεται το «θέατρο του παραλόγου» με τον...
διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών να αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις αναφορικά με το «γιατί πληρώθηκε για το α’ 15νθήμερο του Μαρτίου τόσο ο νέος (Γ.Γαμπρίτσος) όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος (Χρ.Παναγόπουλος)» αλλά και για «ποιους λόγους εξέτρεφε η ΕΡΤ 15 συνταξιούχους (της ΕΡΤ!!!) με σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Οι «φυλές» των αργομίσθων

Η πιο δυσώδης δυσοσμία όμως αναδύθηκε όταν έσπασε το απόστημα των αργομισθιών μετά από εντολή του προέδρου που ζήτησε καταγραφή εργαζομένων από τους προϊσταμένους τους.

Ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, από μια πρώτη ματιά στις καταστάσεις εντοπίζονται 5 «φυλές» αργομίσθων, 300 περίπου από τις τάξεις των 2.600 εργαζομένων αορίστου χρόνου και 280 ακόμη από το block των 1.200 συμβασιούχων.

Μετά το πρώτο σοκ από τη διαπίστωση ότι στους κόλπους των απόντων περιλαμβάνονται δύο διευθυντικά στελέχη δημοκρατικών εφημερίδων έχουν καταγραφεί grosso modo οι εξής κατηγορίες:

α) οι αργόμισθοι που εξαντλούν την υποχρέωσή τους προς την ΕΡΤ περνώντας από το ΑΤΜ,

β) οι «διωχθέντες» με κομματικά κριτήρια

γ) «όσοι δεν χωράνε» στα ασφυκτικά γραφεία

δ) όσοι δεν έχουν αντικείμενο γιατί θεωρείται παρωχημένο (τεχνικοί, βαφείς σκηνικών κ.λ.π.) αλλά προσέρχονται και

ε) συνταξιούχοι της ΕΡΤ ή εξω-ερτικοί.

Την Πέμπτη έπεσε και το πρώτο «ψαλίδι» όταν ανανεώθηκαν συμβάσεις ως προσωπικό ειδικών θέσεων (ΠΕΘ): των Τζ. Καλημέρη (μόνος του ζήτησε να παίρνει 3.000 ευρώ), Μ. Μυτιληναίου (από 8.500 ευρώ θα παίρνει 5.800), Π. Μουχταρίδη (5.300 ευρώ), Γ. Παπαδημητρίου (4.380 ευρώ), Λ. Παπαλεωνίδα (5.000 ευρώ) και Κ. Δήμου (5.900 ευρώ).


Πονοκέφαλος για την εισαγγελέα η ERT World

«Σημεία και τέρατα» διαπιστώνει σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας, Π. Φάκου, από τις ατασθαλίες στη Διεύθυνση Διεθνών Εκπομπών (ΕΡΤ World). Οπως προκύπτει από καταγγελίες εργαζομένων από το 2005 έχει 12πλασιαστεί το budget (από 300.000 ευρώ επί διεύθυνσης Ν. Σωτηριάδη που λάμβανε 3.500 ευρώ/μήνα) στα 3-4 εκατ. ευρώ το 2009.

Το 2005 προστέθηκε νέα ομάδα με επικεφαλής τον Ν. Κούρτη και αναπληρώτρια διευθύντρια την Κωνσταντίνα Οικονόμου - Χουλιάρα, οι οποίοι λαμβάνουν με αποκλειστικές συμβάσεις 6.300 ευρώ και 6.100 ευρώ, αντίστοιχα.

Στην ομάδα της ERT World, για την οποία δεν υπήρχαν στοιχεία απήχησής της στην Ομογένεια (π.χ. AGB), προστέθηκαν άλλοι τρεις: ο Δ. Παπαναγιώτου, ως ειδικός σύμβουλος λαμβάνοντας 7.180 ευρώ μικτά, ο Μ. Αντώναρος (αδελφός του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου) με 6.000 ευρώ και η Ε. Κανελλοπούλου, προϊσταμένη.


Τα κυκλώματα

Η ERT World είναι υπεύθυνη για το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το οποίο μεταδίδεται σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, Ρωσία και στις χώρες του Περσικού. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει επιλογές από τα προγράμματα της ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΡΤ3, ενώ προβάλλονται επσης και 5 πρωτογενείς εκπομπές, με θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.

Το 2004 οι πρωτογενείς εκπομπές της ΕRΤ World από εσωτερικές μετατρέπονται σε μικτές και ενώ η ΕΡΤ έβαζε τα πάντα (αμοιβές παρουσιαστών, αρχισυντάκτες, στούντιο, τεχνικούς, μηχανήματα) η παραγωγή ανατίθετο σε εταιρείες παραγωγής καταβάλλοντας ασύλληπτα για την ιδιωτική TV ποσά. Ετσι αρχίζει ένα γαϊτανάκι προκλητικών συμβάσεων, αργομισθιών, διώξεων, περιθωριοποιήσεων, «στημένων» Πειθαρχικών, υπόγειων συνδέσεων με εταιρείες παραγωγής κ.ά..

Σήμερα συνεχίζουν να προβάλλονται δύο εκπομπές: το «Ελληνικό Πανόραμα» της Ειρήνης Νικολοπούλου που λήγει στις 25/3 και το «Odyssey» (εσωτερική παραγωγή) που λήγει τον Ιούνιο.

Στις 26/1/2010 ο Δ. Γόντικας, διευθυντής Προγράμματος, εισηγείται την ανανέωση της μικτής παραγωγής (22 επεισοδίων) «Νοσταλγία» της Μπαλοδήμου στην εταιρεία Sound & Picture αντί 8.840 (πλέον ΦΠΑ) για κάθε επεισόδιο. Καθώς η προηγούμενη εταιρεία παραγωγής (Κέκκας) αρνείται τη διεκδίκηση, υποψήφιος δηλώνει η εταιρεία του Π. Αγγελόπουλου (Ηχος και Εικόνα). Το περίεργο είναι ότι ενώ η ΕΡΤ θα έβαζε τα «πάντα» (μισθοί, εισφορές, ταξίδια), η εταιρεία παραγωγής εισηγείται (και καλώς πράττει) κοστολόγιο στο οποίο περιλαμβάνεται καθημερινό κονδύλι για τεχνικό προσωπικό (2.820 ευρώ), καλλιτεχνικό προσωπικό (εννοούν κομμωτές-μακιγιέζ) αντί 1.4000 ευρώ/ημέρα ενώ το κέρδος του γραφείου (14%) ανέρχεται στα 1.085 ευρώ/ ημέρα.

Tο «Εδώ Αθήνα» (με την Εύα Μπούρα με 3.650 ευρώ/μήνα) αναμένει έγκριση για την ανανέωση του από τις 26/1/2010 (κατόπιν εισήγησης Γόντικα). Το κάθε επεισόδιο στοιχίζει 3.763 ευρώ/ημέρα και το κόστος 83 εκπομπών ανέρχεται σε 384.484 ευρώ. Το κόστος μάλιστα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό της εκπομπής της ΕΤ-1 «Εχουμε και Λέμε» (Βαγιάνη, Μιχελιδάκη) που στοιχίζει στην ΕΡΤ 3.443 ευρώ/ημέρα. Το κόστος των ταξιδιών του «Εδώ Αθήνα» πάντως αγγίζει τις 42.000 ευρώ, 29.700 ευρώ για το εξωτερικό και άλλα 12.300 ευρώ για την Ελλάδα. Πόσο κοστίζει το καλλιτεχνικό προσωπικό την ημέρα; Μόνο 760 ευρώ!

Το «Ελληνικό Πανόραμα» (μικτή παραγωγή με τη Max Productions) κοστίζει 9.631 ευρώ/ημέρα ενώ η ERT βάζει στούντιο, αμοιβή της Ειρήνης Νικολοπούλου (11.000 ευρώ/μήνα), σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας/παραγωγής και φροντιστή.

Το «Portrait» (του Χατζή) κοστίζει 7.022 ευρώ/ημέρα ενώ οι 16 εκπομπές κόστιζαν 112.358 ευρώ.

Οι «Εννέα συν μια Μούσσες», εξ ολοκλήρου εξωτερική παραγωγή από το στούντιο ΑΤΑ κόστιζε 7.398 ευρώ την ημέρα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση τα έβαζε όλα η εταιρεία παραγωγής ενώ η ΕΡΤ πλήρωνε μόνο την αρχισυντάκτρια.Πηγή Hμερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου