Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Σκάνδαλο DePuy. 20 γιατροί είναι μέχρι στιγμής στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

12 γιατροί θα πάνε σύντομα στον εισαγγελέα ενώ σειρά θα πάρουν άλλοι οκτώ.

Πάνω από 20 γιατροί βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών μηχανισμών για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας ορθοπαιδικών ειδών DeΡuy Ιnternational. Δώδεκα από αυτούς, οι οποίοι φέρονται να προωθούσαν με το αζημίωτο τα προϊόντα της εταιρείας- τα οποία το Δημόσιο πλήρωνε ως και 30% ακριβότερα-, θα διαβούν προσεχώς το κατώφλι της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Αννας Ζαΐρη με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης κακουργηματικών πράξεων. Θα είναι η πρώτη «φουρνιά» των ατόμων που θα δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελική λειτουργό, καθώς ο συνολικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τους είκοσι.

Σύμφωνα με “Το Βήμα”, ήδη η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας ελέγχουν τα οικονομικά άλλων οκτώ γιατρών. Εισαγγελικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κύκλος των εμπλεκομένων να μην περιλαμβάνει μόνο γιατρούς (κυρίως χειρουργοί ορθοπαιδικοί), αλλά και διευθυντές νοσοκομείων, υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και στελέχη της εταιρείας DeΡuy.
Με βάση τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, που διενεργείται από τον Ιανουάριο του 2009, διερευνώνται αδικήματα όπως ενεργητική και παθητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), απάτη, άμεση και απλή συνέργεια σε αυτή και φοροδιαφυγή. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για κακουργήματα.
Με βάση όλα τα παραπάνω το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για δύο λόγους: πρώτον, λόγω της υπερκοστολόγησης των προϊόντων και, δεύτερον, λόγω της φοροδιαφυγής. « Τα εκατομμύρια ευρώ του αδήλωτου χρήματος είναι η μεγάλη πληγή αυτής της υπόθεσης » έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) που προχώρησε στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 12 εμπλεκόμενων στην υπόθεση γιατρών.

Τα στοιχεία για το ύψος των καταθέσεων που διατηρούσαν ως τις 31.12.2009 οι 12 γιατροί συγκρίθηκαν με τα οικογενειακά εισοδήματα που δήλωσαν κατά το χρονικό διάστημα 2001- 2008. Τα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν για τους 12 γιατρούς ότι ενώ το δηλωθέν εισόδημά τους ανέρχεται συνολικά στα 12.085.958,84 ευρώ, οι καταθέσεις τους είναι πολύ περισσότερες και φθάνουν στα 31.024.540,99 ευρώ. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν την κυρία Ζαΐρη στην απόφαση να αποστείλει μέσα στις προσεχείς ημέρες κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις στους 12 γιατρούς θεωρώντας τους υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων.

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου