Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ο πρώην... τσάρος της οικονομίας και τα ανάκτορα των 4 εκατ.


Μία πολυτελής βίλα με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα στην Κάτω Κηφισιά αποτελεί τη μόνιμη κατοικία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο τριών επιπέδων που αποτελείται βάσει συμβολαίου από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, συνολικά 544 τ.μ. μαζί με όλους τους βοηθητικούς χώρους. Η σημερινή αξία αγοράς του ακινήτου, σύμφωνα με κτηματομεσίτρια της περιοχής, αγγίζει τουλάχιστον το 1,5 εκατ. ευρώ.

Το 1998 το ζεύγος Παπαντωνίου αγόρασε στην κοσμοπολίτικη Κηφισιά ένα οικόπεδο 447,55 τ.μ. με μια ισόγεια κατοικία, αναφέροντας τιμή αγοράς στο συμβόλαιο 40 εκατ. δραχμών, τιμή που σύμφωνα με κτηματομεσίτες ήταν πολύ κοντά στην αντικειμενική αξία του κτήματος, αλλά... πολύ μακριά από την πραγματική τιμή της αγοράς. Από τα 40 εκατ. δραχμές της αναφερόμενης τιμής αγοράς, κατέβαλαν τα 30 μέσω δανείου από τη Eurobank και τα υπόλοιπα από προσωπικές καταθέσεις. Μεταβιβάστηκε κατά 80% εξ αδιαιρέτου στον πρώην υπουργό και κατά 20% στη σύζυγό του κυρία Σταυρούλα Κουράκου. Η υπάρχουσα κατοικία κατεδαφίστηκε και τη θέση της πήρε μια πολυτελής κατοικία τριών επιπέδων με εσωτερική πισίνα και φυσικά το ακριβό γούστο των ιδιοκτητών της.

Οι εργασίες οικοδόμησης ξεκίνησαν το 1999. Το σπίτι αποτελείται από τρία πατώματα. Το υπόγειο που περιλαμβάνει μια αποθήκη 89 τ.μ. και έναν χώρο που έχει δηλωθεί ως γκαράζ 188 τ.μ. Το ισόγειο έχει συνολική επιφάνεια 145,27 τ.μ. και ο πρώτος όροφος 122 τ.μ. Ολα τα επίπεδα επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα. Αυτό που δίνει περισσότερη αίγλη στη μόνιμη κατοικία του κ. Παπαντωνίου είναι η 16 τ.μ. θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα που βρίσκεται στο ισόγειο. Το 2002 με γονική παροχή η ψιλή κυριότητα του ακινήτου, αντικειμενικής αξίας 258.493 ευρώ, μεταβιβάζεται στον γιο του πρώην υπουργού, ενώ ο πρώην υπουργός και η κυρία Κουράκου κρατούν την επικαρπία. Για τη χρηματοδότηση πάντως της κατασκευής της κατοικίας στο συμβόλαιο δεν γίνεται αναφορά για χορήγηση νέου δανείου. Το 1999, παράλληλα με την κατασκευή της νέας οικίας του, ο κ. Παπαντωνίου εκποίησε ένα άλλο ακίνητο.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες της Κηφισιάς, η εμπορική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Οπως λένε οι ίδιοι, το κόστος αγοράς στη συγκεκριμένη περιοχή φτάνει τις 4.000 ευρώ/τετραγωνικό και συμπληρώνουν: «Πρόκειται για μια ακριβή περιοχή και παρά το γεγονός ότι το
ακίνητο δεν είναι νεόδμητο, η εμπορική του αξία αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Εχει τρία επίπεδα, πισίνα και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Κηφισιάς. Οταν το αγόρασε ο ιδιοκτήτης η τιμή απόκτησής του πρέπει να ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ»

Παλάτι 2 εκατ. ευρώ με θέα το απέραντο γαλάζιο


Μια εξοχική έπαυλη αξίας 2 εκατ. ευρώ στη Σύρο κατασκεύασε για να περνάει ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές με θέα το απέραντο γαλάζιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμύνης κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

Πρόκειται για μια υπερπολυτελή κατοικία 224 τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή Τρία Λαγγόνια του κυκλαδίτικου νησιού, διαθέτει μεγάλη πισίνα, βοηθητικούς χώρους, ακόμη και σκαλάκια για άμεση πρόσβαση από το σπίτι στη θάλασσα.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτη του νησιού, η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Μόλις φτάσει κάποιος στη Σύρο και αντικρίσει τα παλιά αρχοντικά καταλαβαίνει τη μεγαλοσύνη του τόπου αλλά και των ανθρώπων εκεί. Αυτή την αρχοντιά φαίνεται πως ζήλε-
ψε ο πρώην υπουργός και πήρε την απόφαση να χτίσει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων την εξοχική του κατοικία. Τέλη του 2002 και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο προχωράει στην αγορά πέντε στρεμμάτων και ενός ημιτελούς ακινήτου στα Τρία Λαγγόνια τα οποία βάσει αδείας ανήκουν στη σύζυγο του κ. Παπαντωνίου κυρία Σταυρούλα Κουράκου.

Την ίδια ώρα, αποφασίζουν από κοινού ότι θέλουν να κάνουν και δικές τους παρεμβάσεις ώστε να διαμορφωθεί η εξοχική τους κατοικία σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Γίνεται λοιπόν αμέσως αναθεώρηση της υπάρχουσας άδειας για κατασκευή πισίνας και άλλων εξωτερικών βοηθητικών χώρων. Οι εργασίες για την ανακατασκευή της συγκεκριμένης οικίας ολοκληρώθηκαν το 2006. Πρόκειται για μια υπερπολυτελή διώροφη παραδοσιακή κατοικία 224 τ.μ., με δυνατό σημείο του σπιτιού φυσικά την πισίνα όπου απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης ο πρώην υπουργός με τη σύζυγό του ατενίζοντας το Αιγαίο και απολαμβάνοντας μοναδικά ηλιοβασιλέματα.

Σημαντικό κομμάτι αποτελούν επίσης οι υπαίθριοι χώροι. Πέτρινες κατασκευές, απέραντη θέα, βοηθητικοί χώροι, αλλά και σκαλάκια για πρόσβαση στην παραλία. Η αρχιτεκτονική του κτίσματος ακολουθεί τα κυκλαδίτικα πρότυπα, αφού υπερισχύουν το λευκό και το μπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου