Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Με κωδικούς οι περισσότεροι που πήραν τα «δώρα» της Siemens


Από ένα πρώτο «ξεσκόνισμα» εντοπίστηκαν ονόματα πολιτικών, στελεχών, συνδικαλιστών του ΟΤΕ και άλλων δημόσιων φορέων και αρκετοί δημοσιογράφοι να έχουν πάρει δώρα (σε είδος ή σε ρευστό αυτό ερευνάται) που έφθαναν ακόμη και τις 100.000 κατά περίπτωση.

«Πράγματα και θαύματα» βρήκαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην περίφημη λίστα της Siemens με τα …δώρα.

Από ένα πρώτο «ξεσκόνισμα» εντοπίστηκαν ονόματα πολιτικών, στελεχών, συνδικαλιστών του ΟΤΕ και άλλων δημόσιων φορέων και αρκετοί δημοσιογράφοι να έχουν πάρει δώρα (σε είδος ή σε ρευστό αυτό ερευνάται) που έφθαναν ακόμη και τις 100.000 κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην λίστα φιγουράρει μεγάλη πολιτική οικογένεια αλλά και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί ουκ ολίγες φορές με υποθέσεις της Siemens και του επί χρόνια ισχυρού άνδρα της εταιρίας κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος με τους ελεγκτές να έχουν συγκεντρώσει σε τέσσερα κιβώτια υλικό 300 σελίδων και τουλάχιστον 15.000 εγγραφές …εμβάσματα.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για να υπολογιστεί η αξία των δώρων από το πλήθος των εγγραφών προκύπτει το συμπέρασμα πως αυτή θα φθάσει σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν πως θα χρειαστούν μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες για να ταυτοποιήσουν όλα τα ονόματα.

Κι αυτό καθώς στις περισσότερες εγγραφές δεν υπάρχουν ονόματα αλλά κωδικοί.

Όταν ξεκαθαριστούν όλα τα στοιχεία το ΣΔΟΕ θα αποστείλει το υλικό στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Πιο αναλυτικά στα χέρια των ελεγκτών έχουν πέσει 300 σελίδες με τις καταγραφές των «δώρων» τα οποία έστελνε η Siemens από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σε κάθε σελίδα υπάρχουν 48 με 50 εγγραφές αποστολών με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει στις 15.000 . Στις λίστες υπάρχουν 3.000 περίπου κωδικοί στους περισσότερους εκ των οποίων οι εγγραφές είναι περισσότερες της μίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι εγγραφές είναι χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες.

-Στην πρώτη αναγράφεται ένας κωδικός και το ποσό που αντιστοιχεί στο «δώρο». Στην παρούσα φάση επιχειρείται να αντιστοιχηθούν οι κωδικοί με τα ονόματα που έγιναν αποδέκτες των δώρων αλλά και αν τα ποσά που αναγράφονται αφορούν παροχές σε είδος (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ή ρευστό).

-Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται παρένθετα κατά τους ελεγκτές πρόσωπα ( συγγενείς, σύμβουλοι ή ακόμη και οδηγοί πολιτικών ή άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων) και συγκεκριμένα ποσά.

-Τέλος στην τρίτη κατηγορία έχουν καταχωρηθεί ονόματα πολιτικών συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών , στελεχών και συνδικαλιστών του ΟΤΕ και δημοσιογράφοι καθώς και τα ποσά που έχουν λάβει ως δώρα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ευκρινές ακόμη αν αναγράφεται η αξία των συσκευών που χαρίστηκαν ή χρηματικό ποσό «χορηγίας».

Θα πρέπει να αναφερθεί πως στα ?εμβάσματα τα ποσά ποικίλουν ξεκινώντας από τις 5.000 με 10.000 ευρώ και φθάνοντας ακόμη και τις 10.000 ευρώ ανά εγγραφή.

Με τα νέα αυτά δεδομένα και τα στοιχεία που βρήκε το ΣΔΟΕ μέσα σε μόλις δύο «επισκέψεις» των ελεγκτών του στα γραφεία της Siemens γεννάται το ερώτημα γιατί δεν είχαν αποδώσει οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν στην εταιρεία ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Σύμφωνα με πηγή του ΣΔΟΕ τότε όλο το υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από τους ελέγχους στάλθηκε στο γραφείο του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού (ήταν τότε υπεύθυνος για την υπόθεση) μετά από εντολή του χωρίς η υπηρεσία να έχει άλλη εμπλοκή στην έρευνα και αξιολόγηση των στοιχείων.

Ο ίδιος λέει ότι τώρα οι ελεγκτές «καλούνται να κάνουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όσο δεν έγιναν επί χρόνια». Βέβαια το έργο των ελεγκτών δεν σταματά εδώ και οι «επισκέψεις» τους στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μαρούσι θα συνεχισθούν και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ευελπιστούν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο εντός την επόμενης θα είναι σε θέση να γνωστοποιήσουν τα ευρήματα τους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου