Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Πιέζει για τσιμέντο στον Υμηττό o Δήμος Ηλιούπολης


Περισσότερο τσιμέντο στον Υμηττό, διεκδικεί ο δήμος Ηλιούπολης, εγκαλώντας την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον Οργανισμό της Αθήνας για το αυστηρό καθεστώς προστασίας στον ορεινό όγκο της Αττικής!

Η επιμονή του δήμου και μάλιστα δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές αποτυπώνει τις ισχυρές οικιστικές πιέσεις που δέχεται ο Υμηττός, ο οποίος τεμαχίζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε οικόπεδα.

Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ, δύο περιοχές της Ηλιούπολης, που περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα στον χαρακτηρισμένο ως δασικό και αναδασωτέο χώρο της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, (τέρμα της οδού Νεύτωνος και στην Δεξαμενή), θα ενταχθούν στην Α’ Ζώνη απόλυτης προστασίας του Υμηττού.

Όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Διάσωση του Υμηττού, «οι κάτοικοι που ζουν επί δεκαετίες εκεί και ήλπιζαν στην τελική δικαίωση όσον αφορά την νομιμοποίηση των ακινήτων τους, με το Π.Δ βλέπουν να σβήνει κάθε ελπίδα επίλυσης του προβλήματός τους. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος οι οικίες τους να γκρεμιστούν ως αυθαίρετες μέσα σε δασική έκταση…»

Η νομιμοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής, απασχολεί το δήμο και τους αυθαιρετούχους για περισσότερα από 30 χρόνια. Έχει μάλιστα τις ρίζες του στην δεκαετία του 1950 όταν οι κληρονόμοι Νάστου προσπάθησαν και πέτυχαν αρχικά να επεκτείνουν με Βασιλικό Διάταγμα το Σχέδιο Πόλεως της Ηλιούπολης μέσα στον δασικό χώρο του Υμηττού, σε έκταση 1.250 στρεμμάτων.

Τελικά οι κληρονόμοι Νάστου δεν τα κατάφεραν, και ακυρώθηκε το Βασιλικό Διάταγμα. Δημιουργήθηκε ωστόσο ένα πρόβλημα, που διαιωνίζεται μέχρι τις μέρες μας: Οι κληρονόμοι Νάστου πρόλαβαν και πούλησαν κάποια «οικόπεδα» στην δημόσια δασική έκταση, κρατώντας τα υπόλοιπα δικά τους. Αργότερα, αναγκάστηκαν να ανταλλάξουν τα «δασικά» οικόπεδα με άλλα εντός Σχεδίου. Όμως κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τους Νάστους, αγόρασαν οικόπεδο στο δάσος και αναγκάστηκαν να χτίσουν παράνομα και αυθαίρετα. Έτσι οι Νάστοι δημιούργησαν ένα πρόβλημα και μια «ομάδα πίεσης» που ζητούσε όλα αυτά τα χρόνια «να ενταχθεί στο σχέδιο».

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την διάσωση του Υμηττού, το πρόβλημα είναι περιορισμένης έκτασης και σήμερα εμφανίζονται πάνω από 100 διεκδικητές «οικόπεδων» σ’ αυτή την περιοχή - φιλέτο του Υμηττού η οποία επισήμως χαρακτηρίζεται «δημόσια, δασική, αναδασωτέα και διακατεχόμενη».

Από το τέλος της δεκαετίας του ’80, η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού» άσκησε πίεση προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μην ενταχθούν στο σχέδιο οι προαναφερόμενες περιοχές, δηλαδή να μην χτιστούν πολυκατοικίες στη θέση των υφιστάμενων ελάχιστων αυθαιρέτων κατασκευών.

Με υπομνήματα, στον Δήμο Ηλιούπολης, το Δασαρχείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών, έδωσε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα στον δασικό χώρο του Υμηττού που επιχείρησαν οι Νάστοι τη δεκαετία του ’50 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου