Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

750.000 ευρώ για τη δημιουργία ιστοσελίδας εναλλακτικού τουρισμού!


Η δημιουργία διαδικτυακής πύλης, προϋπολογισμού δαπάνης 750.000 ευρώ για τη βελτίωση και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με χρηματοδότηση μέσω που προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης και επιχειρηματικότητας, έχει προκαλέσει θόρυβο στις τάξεις των παρατάξεων της μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο.
Το θέμα ήλθε προς συζήτηση ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα εκτός ημερησίας διάταξης και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Πολίτες κόντρα στον καιρό».
Πιο συγκεκριμένα στην εισήγηση του θέματος αναφέρεται ότι η περιφερειακή αρχή προτίθεται να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πύλη (internet portal) προώθησης εναλλακτικού τουρισμού με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών. Η συγκεκριμένη πύλη εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η καινοτομία του εγχειρήματος σύμφωνα με την ίδια εισήγηση έγκειται στη δημιουργία δυναμικών εφαρμογών για την συνεχή ενημέρωση, την πολυγλωσσικότητα, την επεκτασιμότητα του και την δυνατότητα παροχής υπηρεσίας ηλεκτρονικής διαφήμισης και κρατήσεων για καταλύματα και δραστηριότητες για τις οποίες με την αναμενόμενη υψηλή επισκεψιμότητα της πύλης θα μπορούν να αποφέρουν πόρους στην Περιφέρεια με σκοπό τη συντήρηση, συνεχή ενημέρωση και επέκταση της πύλης στο μέλλον στα πλαίσια της γενικότερης φιλοσοφίας για χρηματοδότηση έργων με υψηλό δείκτη βιωσιμότητας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, σε 750.000 ευρώ, "καθώς απαιτεί την ανάπτυξη πολύπλοκων διαδικτυακών εφαρμογών".
Το σώμα κλήθηκε έτσι να εγκρίνει την υποβολή πρότασης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη Δημιουργία Διαδικτυακής Πύλης για τη Βελτίωση και την Προώθηση του Εναλλακτικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έως τις 18 Φεβρουαρίου 2011 στο πλαίσιο της ανοικτής πρόσκλησης του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης και Νήσων 2007 -2013 για την ψηφιακή σύγκλιση και την επιχειρηματικότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαθέτει 8 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν την ψηφιακή σύγκλιση.
Εν πάση περιπτώσει το γεγονός ότι το θέμα ήλθε αιφνιδιαστικά ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς να συνοδεύεται από μελέτη αλλά και το κόστος για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι εξαιρετικά μεγάλο σε μία εποχή όπου τα οικονομικά της χώρας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο προκάλεσε αντιδράσεις που αναμένεται να κλιμακωθούν τις προσεχείς ημέρες.
Αντίθετοι στο έργο που αφορά τη «δημιουργία διαδικτυακής πύλης για τη βελτίωση και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» μέσω του ΕΣΠΑ, τάχθηκαν οι σύμβουλοι που πρόσκεινται στη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Όπως κατατέθηκε και στη συνεδρίαση, η περιφερειακή παράταξη με επικεφαλής τη Λίλα Καφαντάρη, τάχθηκε κατά για δύο συγκεκριμένους λόγους:
Πρώτον διότι και το κόστος της κατασκευής είναι μεγάλο και δεύτερον διότι δεν υπήρχε καν κάποια μελέτη σκοπιμότητας.
«Δεν είναι τυχαίο ότι πρόταση αυτή, η οποία εντάσσεται στις κατευθύνσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 που έχουν προαποφασιστεί από την Ε.Ε και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εισήλθε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Το δε κόστος των 750.000 ευρώ δικαιολογήθηκε από την εισηγήτρια της πλειοψηφίας επειδή «απαιτεί ανάπτυξη πολύπλοκων διαδικτυακών εφαρμογών», δηλαδή μία εμπλουτισμένη ιστοσελίδα, ενώ δεν συνοδευόταν ούτε από υποψία μελέτης σκοπιμότητας ή έστω τεκμηριωμένη εισήγηση αρμόδιας υπηρεσίας.
Η πλειοψηφία βέβαια δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στο περιφερειακό συμβούλιο γιατί ένα έργο που αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα επιχειρήσεων θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το δημόσιο χρήμα και μάλιστα τόσο πλουσιοπάροχα σε εποχές σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους. Προφανώς η σημερινή πλειοψηφία καταθέτει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την "απορρόφηση πόρων", αναφέρεται στην τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της παράταξης «Πολίτες κόντρα στον καιρό», η οποία για το συγκεκριμένο θέμα ψήφισε λευκό, με το σκεπτικό ότι παρά το ενδιαφέρον του θέματος, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αβίαστα σε μια πρόταση με τόσο μεγάλο ύψος προϋπολογισμού, όσο και αν οι προθεσμίες υποβολής στο συγκεκριμένο άξονα είναι ασφυκτικές.
Ο Οικολογικός Άνεμος που ψήφισε την πρόταση με επιφυλάξεις πρότεινε να υποβληθεί πρόταση αλλά με διαφοροποιημένο στόχο.
Κυρίως να αποτελέσει το εργαλείο για την δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ της Περιφέρειας, ώστε να υπάρχουν όλα τα έγγραφα, μελέτες, εκθέσεις, ανακοινώσεις, προγράμματα της περιφέρειας.
Σε ένα δεύτερο κύκλο θεμάτων να επικεντρώνεται σε ήπιο-οικολογικές μορφές τουρισμού και τον πολιτιστικό/περιβαλλοντικό πλούτος του Ν. Αιγαίου. Να συγκεντρωθούν όλα τα βιβλία και εκθέσεις για την περιοχή ώστε να έχουν πρόσβαση στις μελέτες οι πολίτες του Ν. Αιγαίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ
Στο όλο θέμα τοποθετήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης κ Γιάννης Μαχαιρίδης. Σε δηλώσεις του επεσήμανε συγκεκριμένα τα εξής:
«Ίσως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει για ποιό πράγμα μιλάμε. Η κάθε παράταξη μπορεί να εκδίδει την ανακοίνωση που επιθυμεί σε ότι αφορά τα διάφορα προγράμματα. Για το συγκεκριμένο θέμα μιλάμε για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που θα έχει στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού. Δεν έγινε αναλυτική παρουσίαση στην συνεδρίαση για τον διαδικτυακό τόπο εξαιτίας του περιορισμένου της ώρας. Μιλάμε πλέον για μια απεικόνιση του συνόλου των δυνατοτήτων που έχει ο κάθε επισκέπτης στην Περιφέρεια για να επιλέξει τον εναλλακτικό τουρισμό. Για να επιλέξει για παράδειγμα την Κάλυμνο θα πρέπει να είναι αποτυπωμένο στο site που θα μπει το σύνολο του νησιού και ότι διαθέτει. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μάθει τα πάντα για την Κάλυμνο για παράδειγμα και τις υποδομές για τον καταδυτικό και αναρριχητικό τουρισμό.Το ίδιο θα γίνει και σε άλλα νησιά. Δεν είναι μια δουλειά που διαρκεί ένα μήνα καθώς εμπλέκονται μηχανικοί και οι χωροτάκτες έως και οι μουσικοί. Είναι καλή ευκαιρία να έχουμε μια εικόνα για όλα τα νησιά της Περιφέρειας και τις δυνατότητες που έχουν».


http://dimokratiki.gr/article.asp?articleID=8549&catID=18&pubID=1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου