Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΙ ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Μέτρα 23 δισ. μέχρι το 2015


Από 22 σε 23 δισ. ευρώ, διευρύνεται το πακέτο μέτρων για την τετραετία 2012-15.Ενδεχομένως αύριο θα ανακοινωθούν οι βασικοί άξονες και μέχρι την Παρασκευή θα κλειδώσει το «πακέτο».

Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς θα έχει και σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβέρνησης, ενόψει της παρουσίασης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στρατηγικού σχεδιασμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στη 1.00 μμ με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, Γιάννη Ραγκούση, στις 2.00 μμ με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και στις 3.00 μμ με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές, αλλά θα γίνουν μόνο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης που θα περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, δεν θα προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά θα δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012.

Μεταξύ των στόχων του τριετούς προγράμματος (2012-2015) είναι η μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου και θα ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την «τρόικα» και θα ανακοινωθούν επισήμως μέχρι και την Παρασκευή το αργότερο, είναι:

1. Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχόλησης, δηλαδή εφαρμογή της αναλογίας προσλήψεων αποχωρήσεων 1 προς 5 ή και μεγαλύτερης. Η εφαρμογή των αλλαγών θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου 2011 και θα αποδώσουν περίπου 4,6 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το χρόνο, μέσω των μειώσεων επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων.

2. Η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την περικοπή τους από τους «υψηλόμισθους». Στόχος είναι η μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας, τα οποία η τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ τα προσδιορίζει σε ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και σε 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα τέκνα. Επίσης εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα εφαρμοστούν σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ.

3. Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.

4. Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων. Πρόκειται για τη συρρίκνωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο 10% του συνόλου και νέες συγχωνεύσεις Ταμείων.

5. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Η λειτουργική αξιολόγηση η οποία θα αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για αυτή την πτυχή του σχεδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφορούν κυρίως στις γενικευμένες μετατάξεις προσωπικού.

6. Η φορολογική μεταρρύθμιση για την απλούστευση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της φορολογικής διοίκησης. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2011.

7. Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως για παράδειγμα των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού, που «έχουν ξεπεράσει τον αρχικό τους σκοπό».

8. Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η τρόικα θέλει και αποτελέσματα. Τον Απρίλιο θα αξιολογηθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του και θα αποφασίσει αν χρειάζεται συμπλήρωμα. Από τις αλλαγές στην προσεχή τετραετία θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ.

9. Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ιδίως μέσω της συγκράτησης των δαπανών για προμήθειες. Η εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει με τον προϋπολογισμό του 2012, «χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο της εθνικής άμυνας».

10. Η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, με το διορισμό οικονομικών επιθεωρητών.

Μετά το Πάσχα
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν θα αποσυρθεί, αλλά θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.


Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ θα έχει και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

ellispoint


Κλειδώνουν σήμερα μέτρα 23 δισ. ευρώ για έλλειμμα, ΔΕΚΟ

Η πώληση συμμετοχών του Δημοσίου σε όλες τις μεγάλες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που θα ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα συζητηθεί σήμερα. Η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και των υποδομών βρίσκεται, επίσης, στον σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων. Συνολικά, από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένονται έσοδα 15 δισ. ευρώ έως το 2013 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι γενικές αρχές για το πώς θα προέλθουν τα 23 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία με τις παρεμβάσεις των υπουργείων. Τα 14 δισ. ευρώ θα αφορούν περικοπές δαπανών και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ αύξηση των εσόδων. Βασικός άξονας θα είναι ο περιορισμός του κράτους, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των επόμενων ετών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε αγορές και τρόικα πως υπάρχει η βούληση να γίνουν γενναίες κινήσεις, τόσο στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων όσο και σε αυτό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/4/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου