Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Δήμος Μυκόνου: «Πάρτι» με... σκάνδαλα


Υπεξαιρέσεις, έκδοση πλαστών αποδείξεων, ψευδείς βεβαιώσεις και μη είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων από επιχειρήσεις του νησιού.

Ο λόγος για τη Μύκονο, βέβαια, και για την εισαγγελική έρευνα που γίνεται για τα οικονομικά του δήμου τα τελευταία χρόνια, εισαγγελική έρευνα που φέρνει στο φως νέο... χορό εκατομμυρίων ευρώ

Εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, δημοτικοί άρχοντες και υπάλληλοι με κύκλο δραστηριοτήτων εκατομμύρια ευρώ!

Η απώλεια των εσόδων για το Δήμο Μυκόνου από όλες αυτές τις παρανομίες; Ανυπολόγιστη προς το παρόν, καθώς κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές μέγεθος των ποσών, αφού πρέπει να συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις που είναι ισόποσες με τις οφειλές και να ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα διατρέχει σε βάθος δεκαετίας.

Τα νέα εισαγγελικά στοιχεία

Η έρευνα έγινε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Έφη Σαλμά, που πλέον έχει μετατεθεί στη Νάξο, έρχεται να συμπληρώσει το «παζλ» των οικονομικών του Δήμου Μυκόνου και της αρχικής έρευνας, ανοίγοντας δύο ακόμα υποθέσεις: τα υπόλοιπα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων και τα έσοδα από τη μίσθωση παραλιών το διάστημα 2002-2009.

Για την υπόθεση αυτή ερευνώνται τέσσερα κακουργήματα και πλημμελήματα, με φερομένους ως υπόπτους έναν δήμαρχο, δύο αντιδημάρχους και δύο δημοτικούς υπαλλήλους.

Υπεξαίρεση από δημοτικό υπάλληλο κατ' εξακολούθηση

Η εισαγγελική έρευνα εντόπισε, έπειτα από οικονομικούς ελέγχους, την υπεξαίρεση συνολικού ποσού 303.240 ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε σε διάστημα ορισμένων ετών από 11 επιχειρηματίες για τη μίσθωση γνωστών παραλιών του νησιού (λ.χ., Πλατύς Γυαλός, Ψαρού), αλλά δεν έφθασε ποτέ στα ταμεία του δήμου ούτε εμφανίζεται ως εκκρεμής οφειλή.

Ψευδής βεβαίωση από δημοτικό υπάλληλο, με σκοπό αθέμιτο όφελος

Υπόλογος είναι δημοτικός υπάλληλος που φέρεται ότι εξέδωσε 21 πλαστές βεβαιώσεις, ύψους 241.740 ευρώ.

Ψευδής βεβαίωση από δημοτικό υπάλληλο

Υπόλογοι φέρονται ένας αντιδήμαρχος και δύο δημοτικοί υπάλληλοι για την έκδοση 10 ψευδών βεβαιώσεων μη οφειλής στο δήμο.

Απιστία σχετική με την υπηρεσία

Αφορά σε όλους τους ερευνωμένους και το βαθμό ευθύνης τους στην απώλεια εσόδων ύψους 303.240 ευρώ από το Δήμο Μυκόνου.

Η αρχική έρευνα

Η όλη υπόθεση, από δικαστικής πλευράς, άνοιξε το 2010 όταν και αποκαλύφθηκε ένα όργιο διαφθοράς στο δήμο, όργιο που οδήγησε στην απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών σε βάρος δύο δημάρχων, δύο αντιδημάρχων και ορισμένων δημοτικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με το πρώτο σκέλος της έρευνας που διεξήχθη, επίσης, από την κυρία Σαλμά:

Ο Δήμος Μυκόνου επί σειρά ετών «αμελούσε» να εισπράξει το τέλος παρεπιδημούντων, 2% επί των ακαθάριστων εισπράξεων, από εκατοντάδες ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπολογίζεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα για τον δήμο ανέρχονται στα περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Υπάλληλοι του δήμου έβαζαν στην τσέπη τους, επίσης επί σειρά ετών, 300.000 ευρώ από τη μίσθωση παραλιών και 100.000 ευρώ από το τέλος παρεπιδημούντων, με την έκδοση πλαστών αποδείξεων.

Για αυτό το σκέλος της έρευνας, η κυρία Σαλμά παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος δύο δημάρχων Μυκόνου και δύο αντιδημάρχων, οι οποίοι είχαν το επίμαχο διάστημα την ευθύνη των οικονομικών του δήμου.

Ασκήθηκαν, δε, διώξεις σε τρεις υπαλλήλους του δήμου, που βρίσκονταν την περίοδο εκείνη σε καίρια πόστα: στον αναπληρωτή προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Αντ. Ρουσσάκη, στον αναπληρωτή προϊστάμενο του τμήματος εσόδων και βοηθό δημοτικού ταμία Αντ. Αρτέμη και στο δημοτικό ταμία Κ. Κατσούδα.

Επιπλέον, δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος της προϊσταμένης της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Κατερίνας Ζουγανέλη, η οποία ωστόσο δεν φέρεται να είχε άμεση εμπλοκή στην υπόθεση.

Εντολές Σαλμά

Να σημειωθεί ότι οι εισαγγελέας κυρία Σαλμά ζητεί, επίσης, να διερευνηθούν τόσο γιατί δεν εντοπίστηκαν οι αυθαιρεσίες τα προηγούμενα έτη, παρότι τα οικονομικά του δήμου ήλεγχε ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία, όσο και οι καταγγελίες ορισμένων επιχειρηματιών που ισχυρίζονται ότι κατέβαλαν περισσότερα χρήματα.

Οι Υπηρεσίες... κωφεύουν

Παρά τη μεγάλη σημασία της υπόθεσης, πάντως, ερωτήματα προκαλεί η «ταχύτητα» με την οποία προχωρά η έρευνα των Αρχών. Για παράδειγμα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών στην παραγγελία της προς τον πταισματοδίκη Μυκόνου επισημαίνει ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της προς τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Πειραιά του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει παραδοθεί ακόμα, ένα χρόνο αργότερα, το πόρισμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που ζητήθηκε περί τα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου.

Ταυτόχρονα, η ανάκριση που είχε ανατεθεί στον τακτικό ανακριτή Σύρου δεν έχει προχωρήσει, καθώς έξι μήνες αργότερα κανένας από τους μάρτυρες δεν έχει κληθεί σε απολογία.

Πώς αποκαλύφθηκε το «πάρτι» με τις παρανομίες

Η απάτη εντοπίστηκε έπειτα από καταγγελία ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Μύκονο, ο οποίος βρέθηκε να χρωστάει στο δήμο ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό από το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο όμως είχε ήδη καταβάλλει στο παρελθόν.

http://www.newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου