Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Διευθυντές στο ΕΣΥ 18 πρώην βουλευτές



Να πως διέλυσαν την Ελλάδα

Η επομενη ημέρα της εκλογικης ηττας τους δινει το δικαιωμα να επιλεξουν νοσοκομειο και να συνεχισουν την καριερα τους στο Δημόσιο ως διευθυντές κλινικής, ακόμη κι αν το νοσοκομείο δεν τους χρειάζεται! Συνολικά 17 γιατροί-βουλευτές διορίστηκαν μόνο την τελευταία εξαετία στα νοσοκομεία και πληρώνονται σήμερα τον μισθό του διευθυντή κλινικης!

Με τον νομο που βρισκεται σε ισχυ, γιατροι του ιδιωτικου τομεα διοριζονται διευθυντες στο Δημόσιο χωρις καμια διαδικασια λαμβανοντας μηνιαιως 4.000 ευρω, ακομα και μετα τις δραστικες περικοπες των επιδοματων των δημοσιων υπαλλήλων. Γιατρος 66 ετων διοριζεται διευθυντης σε δημοσιο νοσοκομειο οταν το ανώτατο ηλικιακο οριο που προβλεπει ο νόμος για τη θεση αυτη ειναι τα 55 ετη. Χειρουργος που εχει να πιάσει νυστέρι για τουλάχιστον 20 χρονια επανερχεται στις χειρουργικες αιθουσες του ΕΣΥ ως διευθυντής. Και πολλά ακομη...

Τα τελευταια 20 χρονια ανθησε μια βιομηχανια παραγωγης «κοινοβουλευτικων» διευθυντικων θεσεων ΕΣΥ, καθως οι πρωην βουλευτες-ιδιωτες γιατροι μπορουν με μια απλή αίτηση να διοριστουν αυτοματως στο δημοσιο νοσοκομειο της προτιμησης τους! Επιπλεον, οσοι βουλευτες δεν επανεκλεγονται αλλα υπηρετουσαν στο ΕΣΥ προτου εισελθουν στη Βουλη, επανερχονται στα νοσοκομεια χωρις ομως να λαμβανεται υποψη το οριο ηλικιας που προβλεπει ο ιδρυτικος νομος του συστηματος.

Η σκανδαλωδης αυτη ρυθμιση, την οποια εκμεταλλευτηκαν αρκετοι πρωην υπουργοι και υφυπουργοι καθως και βουλευτες των δυο μεγαλων κομματων, καθοριζεται απο το αθρο 50 του Ν.1759 που ψηφιστηκε το 1988 επι ΠΑΣΟΚ. «Γιατροι που απωλεσαν τη βουλευτική ιδιότητα μπορουν να διοριζονται με αποφαση του υπουργου Υγειας, Προνοιας και Κοινωνικών Ασφαλισεων αναλογα με τα χρονια ασκησης της ιατρικης ειδικοτητας σε κενές οργανικές ή προσωπικές προσωποπαγεις θεσεις του κλαδου γιατρων ΕΣΥ της περιφέρειας προτίμησής τους που συνιστωνται με την αποφαση διορισμου και καταργούνται με την για οποιονδήποτε λόγο αποχωρηση τους απο την υπηρεσια».

Οι εκλογες του 2004 και η μεγαλης εκτασης ηττα του ΠΑΣΟΚ σε αυτες «αναγκασε» πολλα πρωτοκλασατα στελεχη των κυβερνησεων του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημιτη ότι «στην ιατρική είμαι από το 1979 και πριν εκλεγώ βουλευτής έκανα ιδιωτική ιατρική για 18 χρόνια». Από την πλευρά του, ο κ. Νεονάκης αναφέρει: «Δεκαεπτά χρόνια ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας. Από το 1985 μέχρι που έγινα βουλευτής δούλευα το ιδιωτικό μου οδοντιατρείο ενώ μετά το 2004 ήρθα στο ΚΑΤ ως διευθυντής του Οδοντιατρικού Τμήματος και από τότε είμαι συνεχώς εδώ».

Στο ιδιο ιατρειο με τον κ. Μανίκα βρισκεται ως διευθυντής Οδοντιατρικής και ο πρώην βουλευτής Αρτας του Κινήματος κ. Δημήτρης Κοσσυβάκης, ενω διευθυντής Οδοντιατρικής μαζί με τον κ. Νεονάκη και βάσει της ιδιας διάταξης είναι και ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Σμυρλής, ο οποίος από την ιδιωτική ιατρική εντάχτηκε στο ΕΣΥ στις 10 Μαϊου του 2004. Σε θέσεις διευθυντών Οδοντιατρικης στα Νοσοκομεια Αμφισσας και Αλεξανδρούπολης τοποθετήθηκαν αντιστοιχα ο πρωην υφυπουργός Υγείας και πρώην βουλευτης Φωκιδας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Θανος και ο πρώην βουλευτης Εβρου της Νέας Δημοκρατιας κ. Λεωνίδας Λυμπερακιδης. Ο κ. Θάνος αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» οτι προτού εκλεγει «ημουν ιδιωτης γιατρος για περισσοτερα απο 10 χρόνια ενω τα τελευταια 6 ειμαι γιατρός του ΕΣΥ», ενώ ο συναδελφος του στην Αλεξανδρούπολη σημειωνει οτι «στο ΕΣΥ μπήκα το 2004 όταν εχασα τις εκλογές».

Στο μεταξυ, εξαιρετικο ενδιαφρον παρουσιαζει η περιπτωση του πρώην βουλευτη Α’ Πειραια της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτη Μελά, ο οποίος απο τις 19 Φεβρουαριου του 2010 έχει διοριστεί διευθυντης ΩΡΛ στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραια. Αν δεν υπηρχε η χαριστική αυτη ρυθμιση που αναφερει οτι «δεν να κανουν χρήση της επιμαχης ρυθμισης. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Στεφανος Μανίκας και ο βουλευτης Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εκ των στενοτερων συνεργατων του κ. Σημίτη κ. Μιχαλης Νεονάκης διοριστηκαν σε προσωποπαγεις θέσεις διευθυντων Οδοντιατρικής στα νοσοκομεία «Σωτηρια» και ΚΑΤ αντιστοιχα. Ο κ. Μανίκας μιλωντας στο «ΘΕΜΑ» σημειώνε έχουν ισχύ τα σχετικα ορια ηλικιας», ο 66χρονος πολιτικός δεν θα μπορούσε να καταλάβει θέση διευθυντη στο ΕΣΥ, καθώς βάσει νόμου «για την κατάληψη θέσης διευθυντή απαιτείται ηλικια μεχρι 55 ετών». Ο κ. Μελας λεει στο «ΘΕΜΑ» ότι «όταν το 1986 μου δοθηκε η θεση του διευθυντή ΩΡΛ στο Τζανειο, δεν την αποδέχτηκα γιατι επρεπε να κλείσω το ιατρείο και έφυγα από το νοσοκομειο επιλεγοντας την ελευθερη ιατρικη».

Διακομματικό βόλεμα

Χρηση του περιβοητου αρθρου 50 εκανε και ο πρωην βουλευτης Εβρου της Νεας Δημοκρατιας κ. Ακης Γεροντόπουλος, ο οποίος στις 3 Σεπτεμβρίου του 2004 διοριστηκε σε προσωποπαγή θεση «διευθυντή Ιατροδικαστικής για τις ανάγκες του Παθολοανατομικού Εργαστηρίου στο ΝΙΜΙΤΣ» και ο νυν διοικητής της Υγειονομικης Περιφερειας Κρητης και πρώην βουλευτης Ηρακλειου ΠΑΣΟΚ κ. Εμμανουηλ Φραγκιαδουλακης (βάσει του συγκεκριμενου νόμου διορίστηκε το 2007), ο οποιος προτου πολιτευτει ασκουσε και αυτος ιδιωτικα την ιατρική.

Εξάλλου, θέση διευθυντή ΕΣΥ έχουν καταλάβει ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Μαλέσιος (2004) και ο πρώην βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμηνάς (2007), ενώ ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Χρονόπουλος (2004) κατέλαβε τη θέση του επιμελητή Β’ στο Οφθαλμολογικό του Ασκληπιείου.

Με την ίδια διαδικασία επανήλθαν τα προηγούμενα χρόνια σε διευθυντικές θέσεις του ΕΣΥ ο πρώην βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ και πανεπιστημιακός κ. Φραγκλίνος Παπαδέλης (2004), ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και βουλευτής Α’ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Σουμάκης (2001), ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Κίρκος (2004), καθώς και ο πρώην βουλευτής Κορινθίας του Κινήματος κ. Τάσος Χωρέμης (2008).

Ο Πέτρος Τατούλης διευθυντής Χειρουργικής, αν και έχει να πιάσει νυστέρι εδώ και 20 χρόνια


Χαρακτηριστικότερη και πιο πρόσφατη περίπτωση αποτελεί αυτή του πρώην βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, ιδιώτη οδοντιάτρου, κ. Δημήτρη Κρανιά.

Η λιγότερο από 48 ώρες κοινοβουλευτική θητεία του τέως προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος αντικατέστησε στο βουλευτικό αξίωμα τον κ. Γιάννη Μανώλη, έμεινε στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου ως η πιο σύντομη. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κρανιάς υπέβαλε τη σχετική αίτηση και με απόφαση της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Μαΐου του 2010 (ΦΕΚ 380/Γ), «διορίζεται ο οδοντίατρος Δημήτριος Κρανιάς του Ηλία σε θέση Διευθυντή Οδοντιατρικής του Γ.Ν. Αθηνών ‘‘Η ΕΛΠΙΣ’’ θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ επί θητεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 1759/1988 ως πρώην βουλευτής».

Μάλιστα, στις 31 του ίδιου μήνα επέρχεται η αναγκαία διόρθωση στον διορισμό του κ. Κρανιά «σε προσωποπαγή θέση διευθυντή Οδοντιατρικής». Ο ίδιος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αναφέρει ότι «24 χρόνια είχα ιδιωτικό ιατρείο και τώρα αξιοποίησα μια διάταξη για τους πρώην βουλευτές και είμαι διευθυντής στο ΕΣΥ. Είναι σημαντικό όποιος ασχολείται με την πολιτική να έχει δουλέψει και να μπορεί και να επιστρέψει στη δουλειά του για να μην πολιτεύονται μόνο όσοι έχουν δυνατότητες είτε πλούτου είτε οικογενειακές είτε παραστασιακές με τα συστήματα εξουσίας».

Ιδιαίτερη είναι και η πρόσφατη (18 Μαΐου 2010) επάνοδος -με βάση τον επίμαχο νόμο στο ΕΣΥ του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού και για 20 συνεχή χρόνια (1990-2009) βουλευτή Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτρου Τατούλη. Στο ερώτημα προς τον νυν διευθυντή Χειρουργικής του Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αν η πολυετής ενασχόλησή του με την πολιτική τον απομάκρυνε από την ιατρική, ο ίδιος δηλώνει: «Τα είκοσι χρόνια που πέρασα μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες δεν με απομόνωσαν ούτε από την επιστήμη μου ούτε από τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μου. Παρακολουθούσα από κοντά τις εξελίξεις στο γνωστικό μου πεδίο, στο οποίο μάλιστα ήμουν επιτυχημένος και απόλαυσα την αναγνώριση προτού ασχοληθώ με την πολιτική».


http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=74211

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου