Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σκάνδαλα στο ΙΜΕΠΟ πριν και μετά... μαζι τα φάγαμε και εδω!!

Πληρώνουμε οργανισμούς που καταργήθηκαν

Όπως γράφει το περιοδικό Informer (τεύχος 35) σε άρθρο με τον παραπάνω τίτλο. ο οργανισμός ΙΜΕΠΟ -Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής που ιδρύθηκε επι Νέας Δημοκρατίας και με το νόμο 3895/10 καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε στη Γενική γραμματεία πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής του Υπουργείο Εσωτερικών, πληρώνει ακόμα τα γραφεία απο τον Απρίλη του 2011, με νοίκι 15.000 το μήνα.
Η θητεία της προηγούμενης διοίκησης με πρόεδρο τον Αλέξανδο Ζαβό, έληξε το Μάρτη του 2010.
Επίσης τα χρήματα που βρέθηκαν σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς απο 1 και 2,5 εκατ. ευρω, παραμένουν άτοκα με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περίπου 100.000 ευρω !!!

Τα σκάνδαλα συνεχίζονται και επι ΠΑΣΟΚ !!!
Πακτωλός απο εκατομύρια σε μελέτες


Ενω η προηγούμενη δοιήκηση είχε παραδώσει το Μάρτιο του 2010 πανεπιστημιακή έρευνα με θέμα "Ενταξη μεταναστών δεύτερης γενιάς στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση" που στοίχισε 140.000.000 ευρω προκυρήτχηκε νεά έρευνα δυο μήνες αργότερα το Μάϊο του 2010 με το ίδι οακριβώς θέμα : "Η ένταξη των μεταναστων δεύτερης γενιάς ειδικότερα στους τομείς της εργασίας και της εκπαίδευσης" που ανέλαβε να διενεργήσει το Εθνικό Κέντρο οινωνικών ερευνών, με κόστος 275.000.000 ευρω !!!!!!!



Σχετικό είναι το θέμα που βρήκαμε στα ΝΕΑ της 14/5/2010

Ο Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΕΒΑΛΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ

"Σπατάλη εκατομμυρίων για ...Μεταναστευτική Πολιτική">Σπατάλη εκατομμυρίων για ...Μεταναστευτική Πολιτική
ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ταξίδια που ξεπέρασαν την τελευταία διετία τα 650.000 ευρώ, πολυτελή γραφεία και οχήματα αλλά και αμοιβές ύψους 600.000 ευρώ ετησίως για τους μόλις 17 εργαζόμενους υπήρξε το... αντίτιμο για τη χάραξη μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα. Οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν χθες τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να κατεβάσει τα «ρολά» στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), το οποίο ξόδεψε στο διάστημα 2008-2009 περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ!

«Υπό τις δραματικές δημοσιονομικές περιστάσεις στις οποίες τελεί σήμερα η χώρα, η εξακολούθηση της λειτουργίας του εις βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών είναι απλώς αδιανόητη», αναφέρεται στη σχετική απόφαση για την κατάργηση του Ινστιτούτου.

Ούτε μία έκθεση!
Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα και από έλεγχο των επιθεωρητών- ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι κατέγραψαν πως τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο 103 αποστολές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ποτέ η σύνταξη κάποιας έκθεσης ή πρότασης προς το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις επαφές που είχαν οι αντιπροσωπείες του ΙΜΕΠΟ και τις εμπειρίες που αποκόμισαν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τα ποσά που δαπανήθηκαν αφορούσαν κατά κύριο λόγο «την κάλυψη υψηλότατου κόστους διεθνών συναντήσεων, τη διενέργεια πλειάδας εξαιρετικά δαπανηρών ταξιδιών μελών του Δ.Σ. και κυρίως του προέδρου στην αλλοδαπή για τη συμμετοχή σε ανάλογες διοργανώσεις». Χαρακτηριστικό είναι πως στο πλαίσιο συναντήσεων με ομογενείς και κρατικούς φορείς στην Αυστραλία χρειάστηκε να μεταβούν εκεί 11 στελέχη του Ινστιτούτου για δέκα ημέρες, αποστολή που κόστισε 87.000 ευρώ. Αντιπροσωπεία 7 ατόμων μετέβη αντιστοίχως στην Ινδία για μία εβδομάδα τον Φεβρουάριο του 2009, οπότε και δαπανήθηκαν 35.900 ευρώ. Επιχορηγήσεις
Σημειώνεται μάλιστα ότι η επιχορήγηση που δινόταν στο ΙΜΕΠΟ προερχόταν από ποσοστό επί των παραβόλων που καταβάλλουν οι μετανάστες στη χώρα προκειμένου να εκδώσουν ή να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους. Συνολικά, τη διετία 2008-2009 είχαν μπει στο ταμείο του Ινστιτούτου πάνω από 4 εκατ. ευρώ από τα παράβολα αυτά.

«Ωστόσο, η εξαιρετικά γενναιόδωρη αυτή προικοδότηση του ΙΜΕΠΟ αποδείχθηκε παραδόξως ανεπαρκής για την κάλυψη των δαπανών του», επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας πως τα έξοδά του υπερέβησαν κατά πολύ τα έσοδα με αποτέλεσμα να καταστούν ελλειμματικοί οι ισολογισμοί του. Από το αποθεματικό εξάλλου που υπήρχε στο τέλος του 2007 και ανερχόταν στο ποσό των 5,677 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις του ΙΜΕΠΟ περιορίστηκαν στα 4,099 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Αιχμές αφήνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και για το γεγονός πως ουδέποτε έγινε κάποια μελέτη ή έρευνα από τα στελέχη του ΙΜΕΠΟ, όπως προέβλεπε η συστατική πράξη του.

Τη «δυσάρεστη φήμη του ΙΜΕΠΟ ως ενός θεσμού υπερπολυτελούς λειτουργίας»- σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών- επιβεβαιώνει η στέγασή του σε υψηλότατου μισθώματος ακίνητο της οδού Χάρητος στο Κολωνάκι, καθώς και η χρήση δύο πολυτελών οχημάτων 2.000 κ.εκ. για τις μετακινήσεις του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου