Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Έβγαλε 290 εκατ. ευρώ για το δημόσιο και… απολύθηκε

Παρελθόν αποτελεί για το δημόσιο ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, Γιάννης Κυριακόπουλος καθώς η σύμβασή του που έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου δεν ανανεώθηκε.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται τα κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΙΚΑ διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2012 στα 674,6 εκατομμύρια ευρώ, όταν στα τέλη Ιουνίου είχαν υποχωρήσει στα 384 εκατομμύρια.

Η απόδοση αυτή της ΑΕΔΑΚ οδήγησε μάλιστα το περιοδικό των ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών Investment & Pensions Europe να αναδείξει στις σχετικές ετήσιες βραβεύσεις τον Γ. Κυριακόπουλο.

Όμως όπως σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στο Capital.gr τους ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί αφού δεν έχει πια την ιδιότητά του. Ερωτηθείς για το ύψος των προσωπικών του αποδοχών ανέφερε ότι είχε ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο και δεν προβλέπεται bonus για τη θέση που κατείχε και προφανώς ήθελε να διατηρήσει.

Αν και οι σημαντικές επιδόσεις της ΑΕΔΑΚ σημειώθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον ανάκαμψης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς όπως και τςη αγοράς ομολόγων –στην οποί πήρε μεγάλη θέση- παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του β εξαμήνου πρέπει να αντιπαρατεθούν και με τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε το 2012. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι «εβγαλε 290 εκατομμύρια ευρώ για το δημόσιο και τελικά απολύθηκε».

Πως όμως σημείωσε τις επιδόσεις αυτές η ΑΕΔΑΚ; Η επίδοση αποδίδεται στις αποδόσεις του ενός εκ των δύο αμοιβαίων κεφαλαίων, του μεικτού. Τον Ιούλιο του 2012 το μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ ήταν στα 234 εκατομμύρια και έκλεισε τη χρήση στα 515 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και υπέστη σημαντικές απώλειες από το PSI η ΑΕΔΑΚ συνεπικουρούμενη από τους εξωτερικούς διαχειριστές της, τις Eurobank ΑΕΔΑΚ και Εθνική ΑΕΔΑΚ, πούλησε στην δευτερογενή τα ομόλογα του EFSF που είχε λάβει ως αντάλλαγμα στα πλαίσια του PSI κοντα στο άρτιο και χρηματοδότησε με τα κεφάλαια που έλαβε αλλά και τα μετρητά από το PSI, αγορές νέων ελληνικών ομολόγων του δημοσίου σε επίπεδα μεταξύ 17 και 21 σεντς ανα ευρώ ονομαστικής αξίας. Trade που έκαναν κατά κόρον τα μεγάλα ξένα hedge funds.

Με τις υπεραξίες αυτών των ομολόγων να έχουν υπερβεί το 100% στο δεύτερο εξάμηνο εν μέσω προσδοκιών επαναγοράς που τελικά επαληθεύτηκαν η ΑΕΔΑΚ βγήκε κερδισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών μετά τα χαμηλά της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων την 5η Ιουνίου 2012 και ενώ το συνολικό ενεργητικό της αγοράς κινήθηκε με άνοδο κατά 26% (μέχρι τη λήξη του 2012, το ενεργητικό της ΑΕΔΑΚ σημείωσε άνοδο 72%).

Η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών διαθέτει δύο αμοιβαία κεφάλαια, ένα μεικτό εσωτερικού και ένα ευρωπαϊκών ομολόγων. Μέρος των κεφαλαίων του μεικτού αμοιβαίου είναι επενδεδυμένο σε ελληνικές μετοχές.

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου