Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Περιβαλλοντική καταστροφή στο Πήλιο με δράστη την Πολεμική Αεροπορία




Με επίσημη αυτοψία επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες για εκτεταμένη περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή του Πηλίου, με ένοχο μονάδα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πήλιο. Όπως αποδείχτηκε, η καταστροφή οφείλεται σε στρατιωτικά απόβλητα πετρελαιοειδών που κυλούσαν, επί σειρά ετών, στο βουνό των Κενταύρων.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Προκαταρκτική έρευνα για την ρύπανση πηγής στο Πήλιο
Δημοσίευση: 14-07-2009 11:36
Η ζημιά, εκτός από το «ιριδίζον» λόγω του πετρελαίου έδαφος, έχει ρυπάνει και μία από τις πηγές που υδροδοτούν το χωριό της Μακρινίτσας, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει προσωρινά οι βρύσες και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι με εμφιαλωμένο νερό που μοιράζει η νομαρχία.

Με εντολή του νομάρχη Μαγνησίας, κ.Παπατόλια -ο οποίος επέκρινε έντονα την Πολεμική Αεροπορία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις «αυθαιρεσίες και τις συστηματικές παραβιάσεις της νομοθεσίας»- δείγματα του νερού έχουν σταλεί προς ανάλυση στη Χημική Υπηρεσία Βόλου και έχει παραγγελθεί άμεση απορρύπανση και αποκατάσταση του χώρου.

Την περιοχή επισκέφθηκαν ανώτεροι αξιωματικοί της Αεροπορίας, με επικεφαλής το διοικητή της Λάρισας, για να δουν από κοντά την κατάσταση. Μετά τον καθαρισμό της πηγής της ρύπανσης, που είναι ένας βόθρος με πετρελαιοειδή κατάλοιπα, πρέπει να γίνει εκσκαφή της περιοχής για να διαπιστωθεί το εύρος της καταστροφής και γεωλογική μελέτη, με τη βοήθεια του ΙΓΜΕ.

Το μέγεθος της μόλυνσης δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι για επέκτασή της στον υδροφόρο ορίζοντα και, κατά συνέπεια, και σε άλλες πηγές υδροδότησης.

Πηγή: Έθνος

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου