Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ολυμπιακά Ακίνητα, απο τη χλιδη στην εγκατάλειψη ...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ,
ΑΣΤΟΧΙΕΣ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ...

Αλλες εγκαταστάσεις παραμένουν επί πέντε έτη αναξιοποίητες, ενώ για άλλες το κράτος εισπράττει ενοίκια από ιδιώτες, αλλά δεν τους χορηγεί... άδεια λειτουργίας της προβλεπόμενης επιχείρησης!


από την Στεφανία Σούκη

Καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις, εγκατάλειψη, ενοίκια που ενώ πληρώνονται από τους ιδιώτες οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν λόγω γραφειοκρατίας και δικαστικών προσφυγών, πλήρης αποτυχία στο κομμάτι του πρασίνου. Kάπως έτσι είναι σήμερα, πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η εικόνα της μεταολυμπιακής Αθήνας, την στιγμή που η Βαρκελώνη, 17 χρόνια μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, παραμένει στην 3η θέση των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχοντας ανέβει συνολικά 10 θέσεις σε σχέση με την προολυμπιακή της επίδοση.
Παρ� ότι, λοιπόν, επί κεφαλής της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα» και τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν τα τελευταία χρόνια να κάνουν λόγο για «επιτυχημένες παραχωρήσεις σε ιδιώτες των σημαντικότερων ολυμπιακών εγκαταστάσεων», οι ίδιοι οι ιδιώτες που έχουν αναλάβει τα έργα δεν έχουν την ίδια άποψη, για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ πληρώνουν κανονικά τα ενοίκια προς το Δημόσιο, οι εγκαταστάσεις που έχουν αναλάβει δεν λειτουργούν αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες!
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι απώλειες των ιδιωτών μόνο από τα ενοίκια και τις μελέτες (χωρίς, δηλαδή, να υπολογίζονται οι αποθετικές ζημίες) σε τρία ολυμπιακά «φιλέτα» της Αθήνας, τις εγκαταστάσεις του Κανόε Καγιάκ, του Αγίου Κοσμά και του γυμναστηρίου του Γαλατσίου, ανέρχονται σε επίπεδα άνω των 65 εκατ. ευρώ, ποσό μάλιστα που βαίνει αυξανόμενο, αφού τα ενοίκια «τρέχουν» και οι εγκαταστάσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ούτε μέσα στο 2009.

ΧΑΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
Ο μεγαλύτερος χαμένος, πάντως, από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας είναι το πράσινο, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι εξαγγελίες που είχαν γίνει προ των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ιστορία και μόνο, εκατό εκατομμύρια φυτά θα φυτεύονταν - σύμφωνα με τις εξαγγελίες του τότε υπουργού ΠEXΩΔE κ. Kώστα Λαλιώτη το 2001 - στα Oλυμπιακά Oδικά Έργα, στις πλατείες και, βεβαίως, στους «ολυμπιακούς πόλους» κατά την ορολογία του Υπουργείου, δηλαδή τους τόπους όπου θα γίνονταν (τότε) οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. H επόμενη υπουργός ΠEXΩΔE, κα Bάσω Παπανδρέου ήταν πιο φειδωλή στις εξαγγελίες της λίγους μήνες μετά. H υπουργός είχε μιλήσει τότε για 820.000 δέντρα, 14 εκατομμύρια θάμνους και 4.150 στρέμματα φυτοκάλυψης με χλοοτάπητες και ανθόφυτα, ενώ η αναλογία σε τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο της πρωτεύουσας θα αυξανόταν στα 5,35 τετραγωνικά μέτρα! Πόσο είναι τώρα; Δυστυχώς παραμένει σε επίπεδα κάτω των 2 τ.μ. ανά κάτοικο, αναλογία που τοποθετεί την χώρα μας στην τελευταία θέση της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης. Στο «πρότυπο» Ολυμπιακό Χωριό, το πράσινο των 5 εκατ. ευρώ ξεράθηκε, επειδή είχε να ποτισθεί δύο χρόνια!
«Οι Αγώνες στην Ελλάδα κόστισαν το 30% αυτών του Πεκίνου και το 50% των προβλεπομένων για το Λονδίνο», ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Αλαβάνος. «Ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), όμως, το κόστος αυτό ανήλθε στο 4,4%, ενώ αντίστοιχα στη Βαρκελώνη μόλις στο 1,6% και στο Σίδνεϋ στο 1,5%. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, επιβάρυναν το έλλειμμα του 2004 κατά 1,37% του ΑΕΠ.

ΑΚΟΜΗ «ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ» ΣΤΟ... 2004
Εξ αιτίας των Αγώνων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αυξήθηκε σημαντικά, αλλά - μετά το 2004 και ως σήμερα - εμφάνισε μια εξ ίσου σημαντική μείωση, στην οποία αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που βιώνει σήμερα ο κατασκευαστικός τομέας. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ΠΔΕ του 2009 επιβαρύνεται με κονδύλια εξόφλησης έργων των Ολυμπιακών Αγώνων!
«Δεν αναπτύχθηκε, όσο θα ανέμενε κάποιος με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο μαζικός αθλητισμός, δεν γέμισε η πόλη που οργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες αρχιτεκτονήματα και έργα Τέχνης. Αντίθετα, εξακολουθεί να επικρατεί το πνεύμα της εμπορευματοποίησης, που διαπερνά τους Αγώνες, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη συμβολή των χορηγών σε σχέση με το σύνολο των δαπανών.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέβαλαν στην καλύτερη λειτουργία της πόλης. Τα Ολυμπιακά Έργα σηματοδότησαν νέους πόλους δράσεων, νέα τοπόσημα για αυτήν. Τώρα, όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνεται μάχη για να λειτουργήσουν ως χώροι ευρύτερων κοινωνικών συναθροίσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και περιβαλλοντικής αξιοποίησης, έναντι αυτού που συνήθως νομοθετείται, ως χώροι εμπορικών χρήσεων και επιχειρηματικών ζωνών, με υπέρμετρη αύξηση των συντελεστών δόμησης, δημιουργώντας παρά επιλύοντας προβλήματα».
Στη «μάχη» αυτή, όπως την επισημαίνει ο κ. Αλαβάνος, χαμένες είναι σίγουρα οι περίφημες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου δια χειρός Σαντιάγκο Καλατράβα. Πέντε χρόνια μετά, παραμένουν κλειστές και για τις επισκέψεις τουριστών απαιτείται ειδική άδεια, ενώ ουδέν νεότερον υπάρχει για το περίφημο Ολυμπιακό Μουσείο, που υποτίθεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργούσε Πολιτισμού στις πρώην εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ «ΦΙΛΕΤΑ»

~ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ~
Στο θεματικό πάρκο του Αγίου Κοσμά, τα κεφάλαια που έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα η εταιρεία ειδικού σκοπού Πάρκα Αναψυχής & Αθλητισμού Ελληνικού με τη συμμετοχή των J&P Aβαξ, ΓΕΚ, Βιοτέρ, Corfu Waterpark για μελέτες, μισθώματα προς την Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά και εξοπλισμό για το πάρκο ανέρχονται σε 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 10 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην αγορά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας για το πάρκο τα οποία παραμένουν σε αχρησία. Το έργο, που αντιστοιχεί σε μία επένδυση της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ πλέον των μισθωμάτων που θα καταβάλλει η εταιρεία για τα 30 χρόνια παραχώρησης, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ήδη κατά ένα τμήμα του από το καλοκαίρι του 2008, ωστόσο οι καθυστερήσεις ως προς τον σχεδιασμό άλλων μεγάλων έργων (όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και το Μητροπολιτικό Πάρκο), οι δυσκολίες ως προς τις αδειοδοτήσεις και η προσφυγή στο ΣτΕ του δήμου Ελληνικού και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με την οποία ζητούν την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 104263/15.9.2008, διά της οποίας εγκρίθηκαν από τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μετατροπή του γηπέδου κανόε - καγιάκ σλάλομ σε «υδροπάρκο» με ψυχαγωγικές και εμπορικές χρήσεις, έχουν μεταθέσει κατά δύο χρόνια τουλάχιστον τα χρονοδιαγράμματα. Τώρα, η επένδυση θα εξακολουθήσει να είναι στον «πάγο» μέχρι το καλοκαίρι, αφού αυτόν το μήνα (Ιούνιο 2009) εκδικάζεται η προσφυγή. Σημειωτέον ότι η σύμβαση υπεγράφη στις αρχές Ιανουαρίου του 2007 και ως ετήσιο μίσθωμα έχει ορισθεί για το πρώτο έτος, το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αναπροσαρμοζόμενο ετησίως θα φτάσει σε 4,618 εκατ. ευρώ (σταθερές τιμές 2006) στο 15ο έτος της σύμβασης.

~ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ~
Εναρξη λειτουργίας προς το τέλος του 2010 «βλέπουν» για το εμπορικό κέντρο του Γαλατσίου οι όμιλοι των Sonae Sierra και Ακροπόλ Χαραγκιώνης, οι οποίοι παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, είναι πλέον πιο αισιόδοξοι ύστερα και από την απόρριψη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο των αντιδράσεων του Δήμου για την προστασία του μνημείου της Μορφοκκλησιάς, που βρίσκεται κοντά στο mall. Πλέον, το επόμενο βήμα είναι οι άδειες για το έργο, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ήδη από το τέλος του 2008!
Τα κεφάλαια που έχει καταβάλει μέχρι στιγμής η κοινοπραξία σε μισθώματα, μελέτες κ.τ.λ. για τη μετατροπή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο, υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ αφορά σε μισθώματα προς την Ολυμπιακά Ακίνητα. Πάντως, ετησίως η κοινοπραξία καταβάλλει περί τα 3 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη στα μέσα του 2006, έχει διάρκεια παραχώρησης 40 χρόνια, ενώ το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα που προκύπτει από τη σύμβαση αντιστοιχεί σε περίπου 154 εκατ. εκατ. ευρώ.

~ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ~
Η κατάθεση των μελετών για την έκδοση των οικοδομικών αδειών που αφορούν στην μεταολυμπιακή αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για τον όμιλο Παρνασσός, μετά την πολυαναμενόμενη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Η διοίκηση της Σείριος, θυγατρικής του ομίλου, η οποία έχει αναλάβει το έργο των περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα καταθέσει άμεσα τις μελέτες, δεδομένου ότι ήδη το χρονοδιάγραμμα παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών ως προς τις αδειοδοτήσεις. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει ποσό άνω των 27 εκατ. ευρώ από την έναρξη της περιόδου παραχώρησης (για 45 χρόνια, αρχής γενομένης από τα μέσα του 2007) για μισθώματα στην Ολυμπιακά Ακίνητα, καθώς και αρχικές μελέτες, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής έσοδα, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα έκανε λόγο για έναρξη των εργασιών εντός του 2008, με στόχο προς το τέλος του 2009 τμήμα του έργου να έχει λειτουργήσει.
Το γεγονός ότι ήδη το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά, σε συνδυασμό με την τρέχουσα χρηματοοικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες ως προς τις χρηματοδοτήσεις των μεγάλων επενδύσεων, είχε ως αποτέλεσμα η διοίκηση να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον συνολικό προϋπολογισμό της επένδυσης, η οποία αρχικά κυμαινόταν περί τα 150 εκατ. ευρώ. H τουριστική και εμπορική αξιοποίηση των 428 στρεμμάτων του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας θα περιλαμβάνει θεματικό πάρκο, εμπορικούς χώρους, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, μαρίνα 308 σκαφών κ.τ.λ., ενώ έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο δημιουργίας πολυκινηματογράφων. Η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στην έκταση αντιστοιχεί σε 60.000 τ.μ., ενώ η επένδυση - λόγω του μεγέθους της - συναντά τις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών φορέων της περιοχής. Τα πρώτα έσοδα για την Σείριος θα προέλθουν από την εκμετάλλευση της μαρίνας.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

~ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ ~
Το πιο επιτυχημένο παράδειγμα πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης αφορά στο γήπεδο του Μπάντμιντον στου Γουδή, που είναι πλέον ένα θέατρο 2.500 θέσεων. Τον εκμεταλλεύεται η Athens Badminton Cultural Development, η πρώτη εταιρία που ανέλαβε την εκμετάλλευση Ολυμπιακής εγκατάστασης, έναντι ετησίου μισθώματος 610 χιλ. ευρώ, το οποίο έχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής για την επόμενη 20ετία. Η εταιρία έχει διαθέσει συνολικά κεφάλαια περί τα 16 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του χώρου και την αγορά εξοπλισμού, ενώ στα δύο χρόνια που λειτουργεί το θέατρο είχε έσοδα άνω των 16 εκατ. ευρώ. Η εταιρία δρομολογεί και νέες επενδύσεις 3-4 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

~ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ~
Νέα πολιτική και ευρεία διαφημιστική καμπάνια ακολουθεί εσχάτως το «Golden Hall» στο Μαρούσι στο πρώην Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο. Αν και η έναρξη της λειτουργίας του συνέπεσε με την οικονομική κρίση, τώρα η διοίκηση της Lamda Development που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων δηλώνει ικανοποιημένη, έστω κι αν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες που φιλοξενούνται στο mall δεν έχουν τις προσδοκώμενες πωλήσεις. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ο τζίρος των καταστηματαρχών ανήλθε στα 29,3 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας σωρευτικά), σε επίπεδα που κινούνται εντός των αρχικών προβλέψεων, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda.
Στο ίδιο κτίριο, στο πρώην Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο, προορίζεται να ανοίξει και το περίφημο Ολυμπιακό Μουσείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, εξέλιξη ωστόσο η οποία επί του παρόντος έχει σχεδόν ξεχασθεί.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ «ΤΡΕΧΟΥΝ»

~ ΟΛΥΜΠΙΑΚO ΧΩΡΙΟ ~
Σχεδόν τέσσερα χρόνια από την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος, μετά από καθυστερήσεις και μεταθέσεις ημερομηνιών, το Μαϊο του 2009 κατατέθηκαν τελικά οι δύο προσφορές στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το πολυσυζητημένο νέο εμπορικό κέντρο στο «γκετοποιημένο» Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες, από την κοινοπραξία ΓΕΚ- J&P Aβαξ- ΒΙΟΤΕΡ και τον όμιλο Ελλάκτωρ με τις θυγατρικές του Reds και Ακτωρ.
Οι καθυστερήσεις ως προς τον συγκεκριμένο διαγωνισμό σχετίζονται γενικότερα με τη δυστοκία του ελληνικού Δημοσίου, του ΟΕΚ και της Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ, σε ό,τι αφορά μέχρι σήμερα το νέο οικισμό στους Θρακομακεδόνες. Οι κάτοικοι των 2.291 σπιτιών, κατηγορούν την πολιτεία για εγκατάλειψη του Χωριού από τότε που εγκαταστάθηκαν, για κακοτεχνίες, έλλειψη υποδομών, γκετοποίηση και - το κυριότερο - ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου Απασχόλησης, της Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ (η οποία συνδέεται με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας) και τον Δήμο Αχαρνών.
Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι... το πράσινο των 5 εκατ. ευρώ που είχε φυτευτεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει να ποτισθεί δύο χρόνια, από τότε που έπαψαν να λειτουργούν οι γεωτρήσεις, ενώ οι κάτοικοι τώρα συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας την ίδρυση νέου δήμου ή τη σύνδεσή τους με πιο εύρωστο (σ.σ. σε σχέση με τον δήμο Αχαρνών) δήμο.
Οσον αφορά στο νέο mall, το έργο αφορά στην κατασκευή και εκμετάλλευση για 50 χρόνια του εμπορικού κέντρου εντός της έκτασης του Ολυμπιακού Χωριού, σε μία επένδυση ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Το νέο mall, συνολικής επιφάνειας 52.000 τ.μ., θα ανεγερθεί σε έκταση 103 στρεμμάτων.

~ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ~
Μία από τις σημαντικότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αυτή του Ταε Κβο Ντό στο Φάληρο παραμένει σε αχρησία τα τελευταία χρόνια, αφού ακόμη εκκρεμεί ο περίφημος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του και την παραχώρηση σε ιδιώτες. Ο λόγος της καθυστέρησης του διαγωνισμού, που ήδη τρέχει εδώ και δύο χρόνια, σχετίζεται με πολεοδομικά ζητήματα, ενώ τα χρονοδιαγράμματα έχουν μείνει προ πολλού πίσω, αφού θεωρητικά η εγκατάσταση θα λειτουργούσε το 2005, ενώ επίσης με τον επανακαθορισμό των χρονοδιαγραμμάτων, θεωρητικά πάντα, το Σεπτέμβριο του 2009 θα διοργανωνόταν εκεί η πρώτη έκθεση.
Ο στόχος, πάντως, είναι να δημιουργηθεί εκεί το σημαντικότερο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, ενώ για τη μετατροπή του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου στο Φάληρο σε Συνεδριακό Κέντρο μέσω ΣΔΙΤ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εξής εταιρίες και κοινοπραξίες: Hochtief PPP Solutions GMBH - J&P ΑΒΑΞ AE - Βιοτέρ ΑΕ ATE Bank ΑΕ � Αναστηλωτική ATE � Θέμελη AE, Ελλάκτωρ, Innisfree - Έδραση Ψαλλίδας ΑTΕ - ΕΚΤΕΡ ΑΕ - ΕΛΕΡΓΟ ΑΕ - ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - Κλέαρχος Γ. Ρούτσης ΑΕ - Νόστος ΑΕ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Αντίστοιχα, για την εμπορική λειτουργία και εκμετάλλευση για 25 χρόνια του χώρου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρία κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για τα εξής: LG Events SA, Eνωση Εταιριών C&C International ΑΕ, Damco Energy SA, Lamda Development AE, Reds AE, Rota EΠΕ, και Eνωση Εταιριών Ελληνικές Εκθέσεις - Helexpo AE, Ελληνικές Εκθεσιακές Παραγωγές ΑΕ.

περιοδικό ΧΡΗΜΑ



Χωρίς έστω και στοιχειώδη φύλαξη και φυσικά χωρίς συντήρηση, οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εμφανίζουν ήδη άθλια εικόνα εγκατάλειψης, με χορταριασμένους τους αγωνιστικούς και άλλους χώρους, με ξηλωμένες πόρτες και εγκαταστάσεις (υγιεινής, ηλεκτρισμού, επικοινωνιών) και με εμφανή ίχνη καταστροφής δομικών στοιχείων.

Η αξία των Ολυμπιακών ακινήτων φτάνει (και ίσως ξεπερνά) τα 2 δισ. ευρώ και είναι ίση με το 1,3% του ΑΕΠ! Αλλά η... ακινησία τους είναι τέτοια που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση, μετατρέποντας ταυτόχρονα τις πανάκριβες και πολυδιαφημισμένες εγκαταστάσεις σε «μαύρες (πολεοδομικές) τρύπες» της πρωτεύουσας.

Από τα, συνολικά, 22 αθλητικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν για να οργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα περισσότερα βρίσκονται στο έλεος τη λεηλασίας και της καταστροφής, την ίδια ώρα που η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. (στην επίσημη ιστοσελίδα της) ισχυρίζεται ότι υπό την εποπτεία «των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού» δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων, στη μεγιστοποίηση της ωφελιμότητας μέσα από διαδικασίες που μειώνουν τον κίνδυνο φθοράς ή λεηλασίας του εξοπλισμού καθώς και το λογιστικό κόστος της διαχείρισης υλικού, στην ικανοποίηση ορισμένων αναγκών υψηλού κοινωνικού αποτελέσματος, στα πλαίσια μιας φιλοσοφίας υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης (!!!), προκαλώντας (αν μη τι άλλο) τη θυμηδία του αναγνώστη.

Λέει και άλλα μεγαλόστομα αυτή η ανεκδιήγητη εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Όπως ότι:

l Διαχειριζόμενη ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο δημοσίων ακινήτων, συμβάλλει αισθητά στον αναπροσδιορισμό της ελληνικής αγοράς ακινήτων και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.

l Προωθώντας νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, η εταιρεία θέτει τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση της Ολυμπιακής ακίνητης περιουσίας και τη διεθνή ανάδειξη του πολύπλευρου και πολυσήμαντου προσώπου της Αττικής και της ελληνικής περιφέρειας.

l Στόχος της είναι η βιώσιμη εμπορική ανάπτυξη των Ολυμπιακών Ακινήτων μέσω της προσέλκυσης διεθνών και εγχώριων επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, η ενίσχυση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με την προώθηση καινοτόμων έργων, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων.

l Στις επιδιώξεις της είναι η φιλοξενία παγκόσμιας κλίμακας και μοναδικού χαρακτήρα τουριστικών και εμπορικών διοργανώσεων για την ενίσχυση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας και της υψηλής συμβολικής αξίας των Ολυμπιακών Ακινήτων.

l Η στρατηγική της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. αποσκοπεί στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κέντρο πολιτισμού, τεχνών, ψυχαγωγίας, επιχειρηματικότητας και εμπορικής ανάπτυξης στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, καθώς και σε κέντρο προσέλκυσης επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας παγκόσμιας εμβέλειας. Η παροχή μοναδικών εμπειριών στους επισκέπτες των εγκαταστάσεων θα ενισχύσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ευημερία του τόπου.

l Η ολοκλήρωση των στρατηγικών επιλογών της προς την επίτευξη των αναφερόμενων στόχων θα αποτελέσει ορόσημο για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινωνιών, ενώ η χρήση των ακινήτων θα ενισχύσει την απόδοση των κρατικών επενδύσεων.

Κι όμως, αυτή η εταιρεία, που διευθύνεται από τον νομικό και καθηγητή του LSE Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, εδώ και έναν χρόνο δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τη... φύλαξη των εγκαταστάσεων (!) που «βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, αν και δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι, παρά τις συνεχείς κρούσεις της πρώην αρμόδιας υπουργού Φάνης Πάλλη - Πετραλιά προς τον Γιώργο Aλογοσκούφη» και «αποτέλεσε τον βασικό λόγο για την καθυστέρηση των διαγωνισμών» («Ημερησία», 12.3.2006).

H κακή κατάσταση των Oλυμπιακών ακινήτων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση και εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες. Ήδη όσοι συμμετείχαν στους πρώτους, ελάχιστους και ατελέσφορους προς το παρόν, διαγωνισμούς είτε ξανασκέφτονται τη συμμετοχή τους είτε λογαριάζουν να απαιτήσουν και χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών!

Διαγωνισμοί με ρυθμό χελώνας

Τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2005 η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. έδειξε να δραστηριοποιείται δημοσιεύοντας δυο προκηρύξεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και κοινοπραξίες προσώπων ή επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις προκηρύξεις, προβλέπονταν δύο φάσεις: στην πρώτη θα γινόταν η προεπιλογή ενός περιορισμένου αριθμού ενδιαφερομένων, τους οποίους θα καλούσαν στη δεύτερη να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Τα κριτήρια προεπιλογής σήκωναν «πολύ νερό», καθώς αναφέρονταν στην «αρτιότητα της επιχειρηματικής πρότασης και συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου και τις επιτρεπόμενες χρήσεις», που, ωστόσο, έχουν έναν ευρύτατο και απροσδιόριστο χαρακτήρα, για να χωρούν όλες οι... ιδέες.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. εξασφάλιζε προκαταβολικώς... ασυλία για τις τελικές της επιλογές και αποφάσεις ανακοινώνοντας ότι «η εταιρεία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναβάλει, ακυρώσει ή / και τροποποιήσει τους όρους και το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε ή όλων των προσκλήσεων και των αντίστοιχων διαγωνισμών σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο και κατά την απόλυτη κρίση της, χωρίς καμία ευθύνη έναντι των συμμετεχόντων ή / και τρίτων προσώπων»!!!

Μια δήλωση που προκάλεσε την κατάθεση ερώτησης από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο και Ντίνο Ρόβλια, που υποστήριξαν � μεταξύ άλλων � ότι η παράγραφος αυτή στις προκηρύξεις «επιτρέπει στα Ολυμπιακά ακίνητα και στο υπουργείο Πολιτισμού να επιλέγουν για ανάδοχο όποιον κυριολεκτικά θέλουν». Κυβέρνηση και εταιρεία ισχυρίστηκαν πάντως ότι την παράνομη (κατά τον χαρακτηρισμό των δυο βουλευτών) ρήτρα πρότειναν τρία γνωστά δικηγορικά γραφεία, τα οποία είχαν κατονομάσει.

Οι διαγωνισμοί, στο μεταξύ, προχώρησαν με ρυθμό χελώνας. Αφορούσαν μόνο πέντε (από τα περίπου 14) από αυτά που επιθυμεί να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση η κυβέρνηση και συγκεκριμένα: το κέντρο ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το κέντρο Κανόε Καγιάκ Σλάλομ στον ’γιο Κοσμά, το γήπεδο Μπάντμιντον στο Γουδή και το Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο (IBC).

Στις 2 και 10 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επελέγησαν για τη δεύτερη φάση των διαγωνισμών (της κατάθεσης της δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς) και έκτοτε εξελίσσεται το «παζάρι» έως την τελική επιλογή, που � σύμφωνα με τις τελευταίες, αισιόδοξες απόψεις που επικρατούν στην ηγεσία της Ολυμπιακά Ακίνητα � αναμένεται να γίνει:

l εντός του μηνός για το Κλειστό Μπάντμιντον στο Γουδή (την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοιχτούν οι προσφορές),

l τέλη Μαρτίου για το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι,

l εντός του Απριλίου για το Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό και το Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου,

l τον Μάιο η διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης των προσφορών για το Κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά.

Ενδεικτικό των ρυθμών που επικρατούν σ� αυτή την απίθανη εταιρεία είναι δυο δεδομένα:

Οι διαπραγματεύσεις με τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης για την αξιοποίηση του Παγκρήτιου Σταδίου, που άρχισαν πριν από έναν και πλέον χρόνο, ακόμη συνεχίζονται.

Μια σειρά από σοβαρά νομικά ζητήματα που αναφέρονται στις συμβάσεις παραχώρησης που θα υπογραφούν, καλά καλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρ� ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (ένα και το αυτό πρόσωπο) είναι νομικός και (μάλιστα) καθηγητής του βρετανικού LSE.

Τα προβλήματα καθυστερήσεων ο Χατζηεμμανουήλ τα αποδίδει στην έλλειψη προσωπικού, παρ� όλα αυτά δεν χάνει την αισιοδοξία του και εμφανίζεται να δηλώνει ότι στις αρχές Απριλίου (μπορεί και νωρίτερα) θα προκηρύξει τον διαγωνισμό για το Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες περιμένει να συζητηθεί στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή η πρόταση για την αξιοποίηση μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔIT) του κλειστού Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, το οποίο θα μετατραπεί (όπως έχει ανακοινωθεί) σε Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο.

Χρέη και... καρτέρι

Η αισιοδοξία του, πάντως, δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη τα... σύννεφα που σωρεύονται στον ορίζοντα και ενδεχομένως να φέρουν... καταιγίδες.

Για παράδειγμα, οι φορείς των ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στο Τάε Κβο Ντο, υποστηρίζοντας ότι ο σχεδιασμός είναι πρόχειρος και δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη (αύξηση τουριστικού ρεύματος στην πρωτεύουσα).

Οι επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές) για να αναλάβουν τα αθλητικά συγκροτήματα μέσω συμβάσεων μακροχρόνιας παραχώρησης εμφανίζονται τώρα προβληματισμένοι, καθώς η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. (καθ� υπόδειξη των συναρμόδιων υπουργείων) προσανατολίζεται να τα εκχωρήσει... χρεωμένα («Ελευθεροτυπία», 15.1.2006).

Τα χρέη προέρχονται από... φως, νερό, τηλέφωνο και υπόλοιπα υποχρεώσεων προς εργολάβους, τα οποία ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς). ’λλωστε, γι� αυτά τα χρέη ανεβοκατέβηκε πολλές φορές τα σκαλοπάτια του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομίας η Πετραλιά τον προηγούμενο χρόνο, αλλά άκρη δεν βρήκε.

Θυμίζουμε ότι από τις αρχές του 2005 το υπουργείο Πολιτισμού ζητούσε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης 180 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων των ολυμπιακών έργων και άλλα 50 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις σε ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Στο τέλος του 2005 έλαβε μόνο 47 εκατ. ευρώ, με τα οποία πληρώθηκαν τα χρωστούμενα για «ρεύμα - τηλέφωνο - νερό» (25 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 22 εκατ. ευρώ ως έναντι σε εργολάβους.

Στο υπόλοιπο, που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, θα προστεθούν άλλα 60 εκατ. ευρώ δαπάνες του 2006!

Οι ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι από κάποιους αρμόδιους για συμψηφισμό των χρεών αυτών με μελλοντικά έσοδα, κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους αναδόχους, έφεραν... μαύρες σκέψεις στους τελευταίους. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς προσδοκούσαν να πάρουν (εκτός από το όποιο συγκρότημα) και κάποια χρήματα για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις στο διάστημα της εγκατάλειψής τους.

Και εδώ άλλη μια υπενθύμιση: όταν το υπουργείο Πολιτισμού παραλάμβανε από την Αθήνα 2004 τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προχώρησε ταυτόχρονα στη σύνταξη ενός προϋπολογισμού για το κόστος της ετήσιας συντήρησής τους βγάζοντας ένα κονδύλι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ!

Το ποσό αυτό θεωρήθηκε ένα καλό σημείο... εκκίνησης για να διαπραγματευτούν οι επιχειρηματίες. Οι πληροφορίες περί συμψηφισμού ανατρέπει και σκέψεις και πορεία τους. Πολύ περισσότερο, όταν κάποιοι έλπιζαν να πάρουν χρήματα και για τις επενδύσεις που σχεδιάζουν να κάνουν, υποστηρίζοντας ότι τα έργα αυτά θα μείνουν στο κράτος.

Ειδικά για την περίπτωση του Κανόε Καγιάκ Σλάλομ, όσοι το διεκδικούν θέτουν μεταξύ των όρων ανάληψης και την υλοποίηση των έργων για τη διαμόρφωση της περιοχής του παλιού αεροδρομίου σε Μητροπολιτικό Πάρκο, καθώς και την οικοδομική αξιοποίηση των χιλίων στρεμμάτων, διαφορετικά η όποια επένδυσή τους σε έναν... κρανίου τόπο θα απαξιωθεί πριν απ� την ώρα της.

Δήμοι και εκλογές

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και � φυσικά � η κυβέρνηση, οσονούπω, θα έχουν να κάνουν με τους δήμους και πάνω απ� όλα με το πολιτικό κόστος που θα έχει το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων παραμονές δημοτικών εκλογών.

Ήδη οι δήμοι, διά της ΚΕΔΚΕ, έχουν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους στις μεθοδεύσεις υποστηρίζοντας (από την εποχή που ψηφίστηκε ο νόμος � πέρσι το καλοκαίρι) ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι η αξιοποίηση αυτή στηρίζεται σ� ένα ολοκληρωμένο και σαφές Σχέδιο Αξιοποίησης, ενώ αντιθέτως αυτό που διαφαίνεται είναι η πίεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις «μεικτές» χρήσεις της υλικής υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς κανόνες και πλαίσιο, κάτω από το βάρος της καθημερινής φθοράς και απαξίωσης.

Μάλιστα, κατά την ΚΕΔΚΕ, στην όλη επιχείρηση ελλοχεύει ο κίνδυνος να θίγουν θεσμικά και οικονομικά κεκτημένα της Αυτοδιοίκησης, καθώς με τις συμβάσεις (τα βασικά κείμενα των οποίων ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί) είναι δυνατόν να καταργηθούν πόροι και τέλη, αλλά και να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα έκδοσης, για παράδειγμα, αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να επανέλθει στο κράτος (Γ.Γ. Περιφέρειας).

Με αυτά ως βάση οι δήμοι και ιδιαίτερα όσοι γειτνιάζουν με τα Ολυμπιακά συγκροτήματα που θα παραχωρηθούν είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκωθούν, πολύ περισσότερο όταν μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα έντονη.

Εμπρός στον κίνδυνο η Ν.Δ. να υποστεί και από αυτή την αιτία εκλογική καθίζηση, δεν είναι λίγοι � μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης � αυτοί που σκέφτονται ότι μια χρονική μετάθεση των τελικών αποφάσεων ίσως να είναι σκόπιμη. Κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη εντός και περί το Μέγαρο Μαξίμου, που, άλλωστε, δεν δείχνει να ανησυχεί από τις έως τώρα καθυστερήσεις στις διαδικασίες της Ολυμπιακά Ακίνητα.

Κάνει ό,τι θέλει

Ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ είναι ένας φιλόδοξος νέος (όσοι τον γνωρίζουν τονίζουν αυτή την πλευρά του) που τον έλκει η πολιτική σταδιοδρομία περισσότερο από την ακαδημαϊκή. Στα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., έχοντας τον διπλό ρόλο του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου, είναι ο... απόλυτος άρχων (ωστόσο παίρνει μόνο τον μισθό του προέδρου, 3.000 ευρώ, κάνοντας οικονομία στην εταιρεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση - απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη � 6.10.2005).

Του αρέσουν, όμως, τα ευχαριστήρια για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο διαχειριζόμενος όπως αυτός θέλει τα Ολυμπιακά ακίνητα. Και οι... ευνοημένοι του ανταποδίδουν αυτή την έφεση. Στην ιστοσελίδα του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Ειρήνης και Φιλίας φιγουράρει το ακόλουθο ευχαριστήριο (το αναδημοσιεύουμε ως έχει). ’λλωστε οι έλληνες διακρίνονται για τη φιλοξενία που προσφέρουν�

«Ευχαριστούμε»!!!!!

Θεωρούμε χρέος μας να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της κ. Χρήστο Χατζηεμμανουήλ για την αμέριστη συμπαράστασή του και τη φιλοξενία που μας προσφέρει στη νέα ναυταθλητική μαρίνα του Φαλήρου.

Ο όμιλός μας θεωρεί χρέος του να συμβάλει με κάθε τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική αξιοποίηση της νέας μαρίνας».

(Ποντίκι, 23.3.2006)



ΑΛΙΜΟΣ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου