Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Οι απίθανοι Μπάμπηδες τουΥΠΕΧΩΔΕ

Πρόσωπο-κλειδί της απίστευτης κομπίνας ήταν ένας υπάλληλος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, με το όνομα Μπάμπης, που προμήθευε το κύκλωμα με αποδείξεις διοδίων για να δικαιολογούνται οι πληρωμές των "μαϊμού" μετακινήσεων.

Φως στη δράση του κυκλώματος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, που χρέωνε ανύπαρκτες εκτός έδρας μετακινήσεις ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο, ρίχνει το πόρισμα των "ράμπο" του υπ. Εσωτερικών, που έφερε στο φως την Κυριακή το MEGA.

Πρόσωπο-κλειδί της απίστευτης κομπίνας ήταν ένας υπάλληλος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, με το όνομα Μπάμπης, που προμήθευε το κύκλωμα με αποδείξεις διοδίων για να δικαιολογούνται οι πληρωμές των "μαϊμού" μετακινήσεων.

Το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης αναφέρει σχετικά: "Τις αποδείξεις των διοδίων τις προμηθεύει στους υπάλληλους της ΔΙΠΑΔ και γενικά σε όλο το ΥΠΕΧΩΔΕ μια φορά το μήνα ένας υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ ονόματι 'Μπάμπης', ο οποίος τις προμηθεύεται είτε σε συνεργασία με τους υπάλληλους των διοδίων, είτε τις μαζεύει από το οδόστρωμα αφού τις έχουν απορρίψει οι οδηγοί των διερχόμενων οχημάτων. Ο ανωτέρω υπάλληλος καλύπτει τη διαδρομή Κόρινθο, Πάτρα, Τρίπολη, Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο".

Από το πόρισμα προκύπτει πως όλα ήταν άριστα σχεδιασμένα, αφού όπως σημειώνεται, "προηγείται σε πολλές περιπτώσεις μια συνεννόηση με τους υπάλληλους των υπηρεσιών για τις ήμερες που θέλουν να δικαιολογήσουν εκτός έδρας μετακινήσεις. Ο 'Μπάμπης' εισπράττει από τους υπάλληλους το αντίτιμο των διοδίων σαν αμοιβή του. Όσον άφορα τα δικαιολογητικά ξενοδοχείων, αυτό κατά την άποψή του μάλλον πρέπει να γίνεται με απευθείας συνεννοήσεις των υπάλληλων με συγκεκριμένα ξενοδοχεία".

Όμως, όπως αποκάλυψε το MEGA στο κεντρικό δελτίο της Κυριακής, δεν ήταν μόνον ένας ο... Μπάμπης που μάζευε από το δρόμο αποδείξεις διοδίων, αλλά και πολλοί άλλοι, που είχαν αναλάβει άλλους τομείς σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία.

Στη... φάμπρικα αυτή φέρονται να μετείχαν εδώ και χρόνια σχεδόν το 80% των υπαλλήλων σε αρκετές διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, μηχανικοί και διοικητικοί, που χαρακτήριζαν ως "άτυπο επίδομα" τα 1.000-1.500 ευρώ που εισέπραταν με "μαϊμού" εκτός έδρας μετακινήσεις δήθεν για αυτοψίες σε δημόσια έργα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από επώνυμη κατάθεση από υπάλληλο του υπουργείου, ο οποίος μάλιστα προσκόμισε στους επιθεωρητές και αρκετα εικονικά παραστατικά, δηλαδή αποδείξεις από αντίτιμα διοδίων, αλλά και από ξενοδοχεία, όπου πλήρωναν το ΦΠΑ για να εμφανίζεται ότι διέμεναν εκεί.

Στη διασταύρωση που έγινε, εντοπιστηκαν 11 ανώτατα στελέχη της γραμματείας, προϊστάμενοι τμημάτων και διευθυντές να εγκρίνουν για τον εαυτό τους αλλά και για άλλους υπαλλήλους τις "μαϊμού" εκτός έδρας μετακινήσεις. Αρκετοί από αυτούς βρέθηκε ότι τις ημέρες που έπαιρναν επίδομα για εκτός έδρας, βρίσκονταν σε κανονική άδεια. Μια προϊσταμένη τμήματος ήταν στην υπηρεσία της, ενώ ο πρωην διευθυντής μετείχε σε συνεδριάσεις μιας συντονιστικής επιτροπής για δομικά προϊόντα στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2003 το πόσο των αποζημιώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις ανερχόταν στα 8 εκατομμύρια ευρώ, μετά από διαδοχικές αυξήσεις εκτοξεύτηκε το 2008 στα περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ!

Το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Εσωτερικών έχει σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ έχει ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και έχουν ζητηθεί τα πόθεν έσχες όλων των υπαλλήλων της Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα έρθει στο φως ένα ακόμη σκάνδαλο που αφορά τη συγκεκριμένη Γραμματεία, αυτή τη φορά με μίζες για εγκρίσεις μηχανημάτων για δημόσια έργα.

ISTHMOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου