Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Διώκτης των καρτέλ η συνήγορος τους!


Γνωστή νομικό, που έχει υπερασπισθεί επάξια και κατ’ επανάληψη κολοσσούς της βιομηχανίας και του εμπορίου, όταν κατηγορήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για βαριές παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, επέλεξε η Ολομέλεια της Επιτροπής ως νέα διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, δηλαδή ως επικεφαλής της υπηρεσίας που έχει αποστολή να διώκει καρτέλ και μονοπώλια!
Με νωπή την πρωτοφανή καταδίκη του τέως προέδρου της Επιτροπής, Σπύρου Ζησιμόπουλου, σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών για παράβαση καθήκοντος, η Ολομέλεια υπό τον κ. Δ. Κυριτσάκη, που διορίσθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. εσπευσμένα προ των εκλογών, κλιμακώνει τις προκλήσεις της: όχι μόνο προς τον Πρωθυπουργό που έλαβε ισχυρή λαϊκή εντολή να πατάξει αυστηρά τα καρτέλ και τα μονοπώλια, αλλά και στην κοινή λογική των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που δεινοπαθούν καθημερινά από την ανεξέλεγκτη δράση των ισχυρών της αγοράς.

Αδιαφορώντας ακόμη και τη στοιχειώδη τήρηση των προσχημάτων, ο αρεοπαγίτης επί τιμή κ. Κυριτσάκης, που τιμήθηκε με την εμπιστοσύνη του γνωστού για την αφοσίωση του στην οικογένεια Μητσοτάκη, κ. Κ. Χατζηδάκη, θα ζητήσει από την υπουργό Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, που είχε κάνει σημαία της προεκλογικά την αντιμετώπιση των καρτέλ, να προσυπογράψει την τοποθέτηση μιας πιστής συνηγόρου των ισχυρών, στη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας που έχει ταχθεί από την Πολιτεία να τους ελέγχει!

Οχυρωμένος πίσω από το γράμμα του νόμου, ο κ. Κυριτσάκης θα ισχυρισθεί ίσως ότι δεν υπάρχει τυπικό κώλυμα εκλογής της δικηγόρου Αγγελικής Π. Κανελλοπούλου στη θέση της γενικής διευθύντριας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πράγματι, ο νόμος ορίζει, ότι: «Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, δεν επιτρέπεται, για τρία (3) έτη μετά τη λήξη της θητείας τους με οποιονδήποτε τρόπο, να παρέχουν υπηρεσία με έμμισθη εντολή ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση, σε εταιρεία ή επιχείρηση επί υποθέσεων των οποίων η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξέδωσε κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οποιαδήποτε απόφαση ή πράξη, καθώς και να αναλαμβάνουν γενικώς την υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, πρόστιμο, ίσο με το δεκαπλάσιο των συνολικών αποδοχών που έλαβε το μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Προφανώς, ο νομοθέτης δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι κάποτε στην Ελλάδα της διαφθοράς, της σήψης και ατιμωρησίας των ισχυρών θα συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο: να επιλέγεται ως επικεφαλής των διωκτών των καρτέλ μία μέχρι χθες πιστή και αναμφίβολα καλοπληρωμένη υπάλληλός τους. Αναμφίβολα, η απόφαση του κ. Κυριτσάκη και της παρέας του στην Ολομέλεια προσκρούει μόνο στην κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά όχι στο γράμμα του νόμου.

Το STOPCARTEL, προσφέροντας τις ενημερωτικές του υπηρεσίες στα μέλη της Ολομέλειας και τον κ. Κυριτσάκη, αν διάβασαν ένα ελλιπές βιογραφικό της κ. Κανελλοπούλου, ή δεν το μελέτησαν προσεκτικά, φέρνει στο φως ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την επαγγελματική σταδιοδρομία της έγκριτης δικηγόρου:



- Η τελευταία της απασχόληση ως νομική σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, αναμφίβολα θα επιτρέψει στην κ. Κανελλοπούλου να ανασύρει και να ολοκληρώσει τη χαμένη για χρόνια έρευνα της Επιτροπής για καρτέλ των τσιμεντοβιομηχανιών.

- Άλλωστε, η κ. Κανελλοπούλου είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει αυστηρούς ελέγχους για να διαπιστώσει καταχρηστικές πρακτικές των τσιμεντοβιομηχανιών, αφού έχει υπερασπισθεί επάξια τη θυγατρική της Τιτάν, Ιντερμπετόν, σε υπόθεση εκπρόθεσμης γνωστοποίησης συγκέντρωσης, όπου η Επιτροπή, «εξαντλώντας τα όρια επιείκειας», όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ.

- Εξίσου βέβαιο είναι, ότι η κ. Κανελλοπούλου θα προωθήσει με ζήλο την έρευνα για καρτέλ των μεγαλύτερων χαλυβουργιών της χώρας: έχει εκπροσωπήσει έναντι της Επιτροπής μία εξ αυτών, την Χαλυβουργία Θεσσαλίας, όταν εγκρίθηκε η συγχώνευσή της με την Ελληνική Χαλυβουργία.

- Η κ. Κανελλοπούλου υπερασπίσθηκε την Coca-Cola 3Ε στη γνωστή περιπέτειά της με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που κατέληξε στην επιβολή κυρώσεων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

- Η κ. Κανελλοπούλου προσέτρεξε στο πλευρό της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε κυρώσεις στο καρτέλ των σούπερ μάρκετ.

- Η κ. Κανελλοπούλου υπερασπίσθηκε σθεναρά ένα από τα μέλη του καρτέλ των βιομηχανιών τροφίμων, που αποδείχθηκε ότι ακολούθησαν εναρμονισμένη πρακτική για να αγοράζουν φθηνά τα προϊόντα των παραγωγών και τιμωρήθηκαν με το συγκλονιστικό πρόστιμο των 1.000 ευρώ (!!!), παρότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού είχε προτείνει την επιβολή προστίμου πολλών εκατομμυρίων. Μάλιστα, η εταιρεία που υπερασπίσθηκε η κ. Κανελλοπούλου (ΚΩΠΑΙΣ) ήταν η μοναδική που απηλλάγη των κατηγοριών. Αξιος ο μισθός της!

Το STOPCARTEL αναγνωρίζει, βεβαίως, ότι η κ. Κανελλοπούλου υπήρξε ως συνήγορος πιστή στο στρατόπεδο που πάντα υπερασπιζόταν. Παρά την επίμονη αναζήτηση στο ηλεκτρονικό αρχείο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν κατέστη δυνατό να ευρεθεί έστω μία υπόθεση, όπου η κ. Κανελλοπούλου παρέστη ως συνήγορος κάποιας μικρής εταιρείας, θύματος ενός από τα ισχυρά καρτέλ.

Μάλιστα, η κ. Κανελλοπούλου έχει ένα επιπλέον προσόν για τη νέα θέση της: προέρχεται από ιστορική συντηρητική οικογένεια και έχει ως εκ τούτου κοινές πολιτικές καταβολές με τα σημερινά μέλη της Επιτροπής, που διορίσθηκαν από την κυβέρνηση της Δεξιάς. Αν, μάλιστα, ο λαός δεν είχε αποδοκιμάσει συντριπτικά την Ν.Δ., τα στελέχη της Ολομέλειας και η νέα γενική διευθύντρια της Επιτροπής θα βρίσκονταν σήμερα σε απόλυτη πολιτική αρμονία και με την κυβέρνηση.

Αν το θέμα δεν ήταν τραγικά σοβαρό, για μια χώρα που καταδυναστεύεται από καρτέλ και μονοπώλια, θα ήταν απίστευτα αστείο να επιλέγεται μια δικηγόρος ως διώκτης των χθεσινών εντολέων και εργοδοτών της. Για τη διάσωση του εναπομείναντος κύρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι τελευταίες ελπίδες των πολιτών επαφίενται στην Λούκα Κατσέλη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μόνο η δική τους παρέμβαση μπορεί να δώσει τέλος στον τραγέλαφο της οδού Πατησίων & Κότσικα, πριν χαθούν και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς αυτής της χώρας.


STOPCARTEL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου