Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Σκάνδαλο με μίζες στον ΗΛΠΑΠ


Ακόμη ένα σκάνδαλο με μίζες εκατομμυρίων βλέπει το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά εμπλέκονται ο ΗΛΠΑΠ και η γερμανική βιομηχανία οχημάτων, ΜΑΝ.

Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως προμήθειες από τη ΜΑΝ σε αξιωματούχους του υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου η γερμανική εταιρία να εξασφαλίσει παραγγελίες από τον ΗΛΠΑΠ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, τα παραπάνω αφορούν συμβάσεις που υπεγράφησαν το 1997 και το 2002 και οι μίζες έφταναν ανά λεωφορείο ή τρόλεϊ στα 21.500 ευρώ.

Στην υπόθεση εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι δυο Έλληνες, που φέρονται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο, καθώς επίσης και τρεις off shore εταιρίες. Οι δυο βρίσκονται στην Κύπρο και άλλη μια στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η θυγατρική της ΜΑΝ, Neoplan είχε υπογράψει συμβόλαιο 60,4 εκατομμυρίων ευρώ με την ΕΛΒΟ για 142 τρόλεϊ. Η γερμανική εταιρία υπέβαλε την προσφορά της στις 25 Σεπτεμβρίου του 2001 και στις 25 του ίδιου μήνα υπογράφηκε η σύμβαση. Η Neoplan θα παρείχε οχήματα στην ΕΛΒΟ, εκείνη θα τα μετασκεύαζε για λογαριασμό του ΗΛΠΑΠ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη γερμανική Δικαιοσύνη. Η Εισαγγελία σημειώνει ότι αρκούν οι ενδείξεις για την άσκηση δίωξης για δωροδοκία ξένου αξιωματούχου, αλλά το αδίκημα έχει παραγραφεί βάσει του γερμανικού νόμου. Και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.



NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου