Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΟΔΔΗΧ : Άντλησε €1,17 δισ. με απόδοση 4,54%

Το ποσό των 1,17 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την πώληση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, με απόδοση 4,54%, στο πλαίσιο δημοπρασίας που έλαβε χώρα την Τρίτη, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρου Χριστοδούλου, ξένοι επενδυτές αγόρασαν το 27% των δημοπρατούμενων τίτλων.


Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο 4,22, ενώ το ποσό που πουλήθηκε περιλαμβάνει συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε λάβει χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,82% ενώ ο βαθμός υπερκάλυψης ήταν 4,54.

Κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών φαίνεται να βρίσκεται το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Σε χτεσινές του δηλώσεις στο Dow Jones Newswires, ο Jen Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, τόνιζε πως «η απόδοση είναι πιθανό να διαμορφωθεί σε συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα, όπως το 4,4% έναντι του 4,82% της προηγούμενης δημοπρασίας εντόκων 26 εβδομάδων, καθώς η ζήτηση ξένων επενδυτών θα έρθει να προστεθεί στην ισχυρή ζήτηση τοπικών τραπεζών.»

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο καθυστέρησης των πληρωμών βοήθησαν το ελληνικό δημόσιο να μειώσει το κόστος δανεισμού του.

"Μετά από όλα αυτά τα θετικά νέα που βγήκαν από την Ελλάδα πρόσφατα, η χαμηλότερη απόδοση συνάδει με τις εκτιμήσεις μας. Τα σχόλια του ΔΝΤ από το Σαββατοκύριακο, η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και το ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, όλα αυτά βελτίωσαν το κλίμα", δήλωσε ο Elmar Voelker, από την LBBW.

"Η απόδοση συνεχίζει να είναι υψηλή, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά η υποχώρηση είναι θετικό σημάδι. Δεν θα περίμενα η κατάσταση να ομαλοποιηθεί με μιας. Ακόμα και ο μακρύτερος δρόμος ξεκινά με το πρώτο βήμα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου