Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ρ. Σπυροπουλος: "Μεγάλη απάτη εις βάρος του ΙΚΑ Ηρακλείου"




Σάλος από τις αποκαλύψεις στο χώρο της υγείας εις βάρος του ΙΚΑ. Ο διοικητής του ιδρύματος μιλώντας το πρωί για τα προβλήματα έκανε λόγο για μεγάλη απάτη στο Ηράκλειο, ανακοινώνοντας την παύση συνεργασίας με την συγκεκριμένη εταιρεία ενώ παράλληλα για την υπόθεση των μεγάλων συνταγογραφήσεων καλεί 200 γιατρούς για εξηγήσεις, ανάμεσά τους και από το Ηράκλειο.


Στην "Κόζα Νόστρα" η διάρθρωση από το "αφεντικό των αφεντικών" Capo Di Tutti Capi μέχρι τον κατώτατο βαθμό του απλού μέλους Soldato έχει μια διάταξη και ένα στόχο: πλοκάμια παντού, τόσο διακλαδωμένα και αλληλοαναιρούμενα ταυτόχρονα, ώστε σχεδόν ποτέ κανείς να μην μπορεί να φτάσει στην απόλυτη αποκάλυψή τους.
Ανάμεσα στην κορυφή και τη βάση οι ενδιάμεσοι κρίκοι πολλοί, αλλά ο πιο καθοριστικός είναι αυτός των Capi Di Crimine ή αλλιώς των περίφημων Don, που είναι οι αρχηγοί μιας "οικογένειας". Ακόμη και αυτή η οργάνωση όμως, χωρίς υπερβολή, θα ζήλευε σήμερα τα όσα συμβαίνουν με τα "πλοκάμια" στο χώρο της δημόσιας υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι νέες διαδοχικές αποκαλύψεις γύρω από το ΙΚΑ Ηρακλείου, με επίκεντρο κατευθυνόμενες εξετάσεις σε ιδιωτικές διαγνωστικές εταιρείες, χρεώσεις υλικών και προμηθειών σε βάρος του ταμείου και εν αγνοία ασφαλισμένων, πλαστά τιμολόγια, "χορός" χιλιάδων ευρώ εισπράξεων ακόμη και στο όνομα δεκάδων νεκρών ασφαλισμένων, αναλώσιμα και ό,τι θα μπορούσε να αποφέρει "μαύρο κέρδος", αναδεικνύουν τις τελευταίες ώρες βασικές παραμέτρους για τις περίφημες "μαύρες τρύπες" σπατάλης στη δημόσια υγεία.
Η δημοσιογραφική έρευνα όμως, για μία ακόμη φορά μετά από ένα χρόνο, αργά αλλά σταθερά οδηγεί και πάλι σε ίδιους δρόμους, έχοντας απλά προσθέσει και νέους "παίκτες" στο παζλ.

«Κοινό μυστικό»

Στο ΙΚΑ Ηρακλείου, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία όλοι ανεπίσημα κάνουν λόγο για «κοινό μυστικό», επισήμως όμως τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, οι όποιες δηλώσεις είναι "στρογγυλεμένες" και περίπου όλοι εμφανίζονται να αναμένουν "ως μάννα εξ ουρανού" τα αποτελέσματα των εξονυχιστικών ελέγχων από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο Υγείας. Ελέγχων όμως που θα έπαιρναν άλλο χαρακτήρα αν όσοι γνώριζαν έμπαιναν μπροστά σε ένα "κίνημα" κάθαρσης και αυτοκάθαρσης.
Δυστυχώς, όλα αυτά μπορεί να μη χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους, αλλά η σιωπή, ιδίως σε μια περίοδο τραγική για την οικονομία αυτού του λαού, καταντάει έστω και ακούσια... "συνενοχή". Το τελευταίο αφορά και το συντάκτη της ανώνυμης επιστολής που έγινε και η αφορμή για το νέο κύκλο αποκαλύψεων αρχικά στο ΙΚΑ Ηρακλείου και τώρα πλέον και πάλι σε δημόσια νοσοκομεία, με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ.
Οφείλουν πλέον επώνυμα ο ίδιος και οι άλλοι υπάλληλοι του ΙΚΑ, όπως ανέφερε στην επιστολή του, να βγουν δημόσια και επώνυμα να καταδείξουν τα "πλοκάμια" στο χώρο της υγείας. Δικαιολογία δεν υπάρχει, ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τεθεί σε λειτουργία, εισαγγελικές Αρχές ομοίως, και οι τοπικοί δημοσιογράφοι, χωρίς εξαιρέσεις, δε σιωπούν, και ό,τι στοιχειοθετείται παρουσιάζεται δημόσια και χωρίς περικοπές.

Εισαγγελική παρέμβαση

Οι επί δύο μέρες αναφορές και δημοσιεύσεις για "χορό" χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, σε ευθεία σχέση του ΙΚΑ Ηρακλείου με δημόσια νοσοκομεία, ιατρικές ιδιωτικές εταιρείες, γιατρούς του Δημοσίου, ιδιώτες, υπαλλήλους ταμείων και εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, ήδη προκάλεσαν την επιτόπια παρουσία χθες του εισαγγελέα Ηρακλείου κ. Νίκου Μαρκάκη τόσο στα κεντρικά του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο όσο και στο ΠΑΓΝΗ, όπου, αν και η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί αρχικά για άλλα θέματα, επικεντρώθηκε τελικά στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.
Χθες το πρωί επισκέφτηκε το διευθυντή του τοπικού ΙΚΑ κ. Νίκο Ροκαδάκη, θέλοντας να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι για το πώς εξελίσσεται η έρευνα τόσο για τα όσα η ανώνυμη επιστολή καταγγέλλει για γιατρούς του ΙΚΑ σε συνεργασία με ιδιώτη γιατρό, που στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη σε πολύ ψηλή θέση σε περιφερειακό ψηφοδέλτιο, και ο οποίος έχει και ιδιωτική εταιρεία υγείας, όσο και για την ακόμη πιο μεγάλη υπόθεση με τα παραϊατρικά σκευάσματα, για τα οποία ιδιωτικές εταιρείες με πληρεξούσια και με ένα καλοστημένο κόλπο, που εκμεταλλευόταν ακόμη και πεθαμένους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, εισέπρατταν πολλές χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Ιδρύματος. Μάλιστα, στη μία εξ αυτών των εταιρειών ως βασικοί συνέταιροι εμφανίζονται ο γιος της προϊσταμένης της Κλινικής Γενικής Χειρουργικής, στην οποία διευθυντής είναι ο καθηγητής κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, και αδερφός προσώπου με επιτελική μέχρι πρότινος θέση σε γραφείο βουλευτή της Κρήτης και αιρετός άρχοντας.
Ο εισαγγελέας ζήτησε, πέρα από την ταχύτητα του ελέγχου σε βάθος, να λάβει άμεση γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ώστε παράλληλα με τη δική του έρευνα να ενσωματώσει την τυχόν ύπαρξη και ποινικών ευθυνών.
Ανάλογη ήταν και η ενημέρωση που ζήτησε λίγο αργότερα από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αφού γιατροί του αλλά και εργαζόμενοί του φέρονται να εμπλέκονται, άγνωστο σε ποιο βαθμό και πόσοι εν γνώσει τους ακόμη, στην όλη υπόθεση. Ιδίως στο σκέλος των παραϊατρικών σκευασμάτων, η εκτίμηση του εισαγγελέα είναι πως το επίκεντρο των περισσότερων υποθέσεων είναι στο ΠΑΓΝΗ, αλλά σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί και τη διοίκηση του Βενιζελείου.
Ταυτόχρονα, ο εισαγγελέας φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο Ηράκλειο να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο για τις ίδιες περιπτώσεις, εκτιμώντας ότι ιδίως στην περίπτωση των σκευασμάτων είναι πιθανόν τα "πλοκάμια" να εκτείνονται και αλλού.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ αργά χθες το βράδυ διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ για όλο το πλέγμα εμπλοκής γιατρών, διευθυντών κλινικών και τμημάτων, προϊσταμένων νευραλγικών κλινικών, αλλά και νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
Η ΕΔΕ αυτή ανατέθηκε στον καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή της ΜΕΘ κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο και η κατάληξή της είναι πολύ πιθανόν να απομακρύνει πρόσωπα από πόστα που σήμερα κατέχουν, και τα οποία φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην όλη υπόθεση, εφόσον φυσικά διαπιστωθεί ένας τέτοιος ρόλος.

Εδώ και 1,5 μήνα η διοίκηση του ΙΚΑ, σε συνεργασία πλέον με τα δημόσια νοσοκομεία του Ηρακλείου, επιχειρεί όχι απλά να πάει την υπόθεση σε βάθος, αλλά και να ανασυνθέσει όλο το σκηνικό που στήθηκε σε βάρος του ταμείου και των ασφαλισμένων με χορό χιλιάδων ευρώ. Η έρευνα όμως οδηγεί σε ένα πρωτοφανή «λαβύρινθο» γεγονότων, στοιχείων και ντοκουμέντων, που στο τέλος ίσως να αποδειχτεί ότι υπερβαίνουν κατά πολύ το στενό χώρο του ΙΚΑ και αγκαλιάζουν όλο το φάσμα της δημόσιας υγείας.
Ήδη από τις τρεις εταιρείες, με αφορμή τα παραϊατρικά σκευάσματα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ελέγχου, για τη μία τα στοιχεία φαίνεται να είναι κιόλας συντριπτικά, ξεγυμνώνοντας ταυτόχρονα το πώς είχε στηθεί το «κόλπο». Και να σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση που ερευνά το ΙΚΑ Ηρακλείου, αλλά από χθες το βράδυ με την κατεπείγουσα ΕΔΕ και το ΠΑΓΝΗ.

Η εταιρεία

Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία ιατρικών αναλώσιμων ειδών, σκευασμάτων, επιθεμάτων, ορθοπεδικών και πάσης φύσεως υλικών ιατρικής χρήσης, γιου προϊσταμένης στο ΠΑΓΝΗ. Οι πληροφορίες τη φέρουν να «ξεπετάγεται» στην αγορά ιδίως την τελευταία τριετία - που γειτνιάζει πλέον το υποκατάστημά της με το ΙΚΑ - από τότε που αυτό μεταφέρθηκε στον Εσταυρωμένο. Η εταιρεία ως βασικούς εκπροσώπους της έχει δύο άτομα, εκ των οποίων όμως ο ένας είναι συμπτωματικά (;) γιος της προϊσταμένης μιας από τις πλέον νευραλγικές κλινικές του ΠΑΓΝΗ. Μάλιστα αυτή η εταιρεία φαίνεται κατά διαστήματα στο παρελθόν αλλά και τώρα ως βασικός προμηθευτής της Κλινικής Γενικής Χειρουργικής και στο παρελθόν και της Ορθοπεδικής Κλινικής, με ιατρικά είδη, αναλώσιμα, σκευάσματα, παραϊατρικά.
Ιδίως στα εντερικά και παρεντερικά σκευάσματα εμφανίζεται να έχει το μεγάλο «ατού». Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να αποτέλεσε και την έναρξη του ελέγχου στο ΙΚΑ Ηρακλείου, όταν εκπρόσωπός της εμφανίστηκε στο τμήμα Παροχών με ένα πακέτο εξουσιοδοτήσεων ασφαλισμένων ασθενών του ΙΚΑ με αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις από το ΠΑΓΝΗ για τέτοιου είδους σκευάσματα, προκειμένου να εκταμιεύσει ένα ποσό κοντά στις 50.000 ευρώ. Τότε, ίσως για πρώτη φορά, υπάλληλοι, πιθανόν διαφορετικοί από τους «γνώριμους» στο ΙΚΑ, εντόπισαν ότι μια ιδιωτική εταιρεία πήγαινε να εισπράξει ποσά για λογαριασμό ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Σήμερα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βιομηχανία τέτοιων «πακέτων» την τελευταία τριετία τουλάχιστον και με ποσά που άγγιζαν μηνιαίως τα 150 με 200.000 ευρώ!

Σε αργία η προ?σταμένη

Αργά χθες το βράδυ, με μια αιφνιδιαστική κίνηση και υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Κοκκίνης υπέγραψε απόφαση με την οποία θέτει σε αργία την προϊσταμένη της Γενικής Χειρουργικής Κλινικής, μέχρι να διελευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Εφόσον από την έρευνα δεν προκύψει εμπλοκή της, είτε σε σχέση με το ΙΚΑ και τα παρεντερικά σκευάσματα είτε με άλλες δραστηριότητες της εταιρείας του γιου της σε σχέση με κλινικές του ΠΑΓΝΗ που να είναι επιλήψιμες, θα επανέλθει στη θέση της. Σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα πάρει άλλη τροπή. Το γεγονός όμως ότι η αντίδραση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ είναι ακαριαία, πριν καν προχωρήσει η έρευνα για πολλούς εντός και εκτός του νοσοκομείου, υποδηλώνει ότι ενδεχομένως ο κ. Κοκκίνης έχει στα χέρια του στοιχεία που μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά.


Ο μέχρι στιγμής έλεγχος για τη συγκεκριμένη εταιρεία δείχνει ότι το «κόλπο» δεν ήταν μονοσήμαντο για την εξασφάλιση τέτοιων εξουσιοδοτήσεων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, αλλά είχε διάφορες παραλλαγές. Ασφαλισμένοι ή συγγενικά τους πρόσωπα πήγαιναν στην εταιρεία για επιθέματα κατακλύσεων, για παράδειγμα, δίνοντας τον αριθμό μητρώου τους στο ΙΚΑ και την υπογραφή τους. Αυτό αποτελούσε μέσο για να εκμεταλλεύονται την υπογραφή αυτή διαχρονικά οι της εταιρείας, ανεξάρτητα από το αν ο ασφαλισμένος συνέχιζε ή όχι να χρησιμοποιεί υλικά ή σκευάσματα της εταιρείας.
Σε άλλες περιπτώσεις, η υπογραφή τους και ο αριθμός μητρώου εμφανίζονταν μετά σκαναρισμένα σε υπολογιστή και λειτουργούσαν ως καρμπόν εξουσιοδοτήσεων ή με τον αριθμό μητρώου εκδίδονταν βιβλιάρια ασθενείας για να προχωρήσει παραπέρα η δουλειά. Σε άλλες περιπτώσεις έπειθαν τους ασφαλισμένους να τους υπογράψουν εξουσιοδοτήσεις, αναλαμβάνοντας η εταιρεία όλη την άλλη διαδικασία για την εξασφάλιση των σκευασμάτων εντερικών ή παρεντερικών. Μια άλλη εκδοχή ήταν σε συνεργασία με πρόσωπα σε πόστα δημόσιων νοσοκομείων ή και στο ΙΚΑ να πλαστογραφούνται υπογραφές και εξουσιοδοτήσεις νεκρών ήδη ασφαλισμένων του ΙΚΑ προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές εντολές. Εννοείται ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι μία τουλάχιστον φορά είχαν περάσει από το νοσοκομείο είτε για χημειοθεραπεία είτε για άλλη ιατρική πράξη και τους είχε βεβαιωθεί η ανάγκη χορήγησης τέτοιων σκευασμάτων από το γιατρό και με κάποιο τρόπο οι περισσότεροι έστω και μία φορά είχαν έρθει σε επαφή με την εταιρεία.
Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης όμως είναι ότι ακόμη και όταν αυτοί οι άνθρωποι πέθαιναν, η εταιρεία με τις εξουσιοδοτήσεις και υπογραφές τους συνέχιζε να εκταμιεύει από το ΙΚΑ, μη δηλώνοντας τη διακοπή της θεραπείας διατροφικών σκευασμάτων, λόγω θανάτου.
Υπήρχαν φυσικά και πρόσωπα που πείθονταν και με τη θέλησή τους υπέγραφαν τέτοιες εξουσιοδοτήσεις αναθέτοντας όλη τη διαδικασία στην εταιρεία. Για αυτούς φυσικά χρησιμοποιούσαν άλλη πατέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν πολλά παραστατικά στο ΙΚΑ, όπου, ενώ η έγκριση χορήγησης τέτοιων παρεντερικών σκευασμάτων ήταν για δύο μήνες, προσθέτονταν μία παύλα και δίπλα αναγραφόταν έως έξι μήνες, με συνέπεια ο τζίρος επί του σκευάσματος που κοστίζει 2.500 ευρώ το μήνα να ανεβαίνει. Εδώ ο έλεγχος θεωρεί πως αν δεν υπήρξε πλαστογράφηση των ιατρικών βεβαιώσεων, τότε η προσθήκη των μηνών ειδικής διατροφής γινόταν είτε σε γνώση των γιατρών που υπέγραφαν και σφράγιζαν τις γνωματεύσεις είτε από γραμματείς τους. Σε μία περίπτωση ερευνάται η σχέση γραμματέως γιατρού με συγγενικό της πρόσωπο που εργαζόταν στην ιδιωτική εταιρεία. Σε έναν πρόχειρο έλεγχο μέχρι στιγμής 500 τέτοιων εξουσιοδοτήσεων και παραστατικών οι παραλλαγές που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πάνω από 300 για να εκταμιεύονται χρήματα.
Οι επιτήδειοι είχαν με όποιο τρόπο μπορούσαν τις εξουσιοδοτήσεις αυτές από ασφαλισμένους του ΙΚΑ (άγνωστο τι έχει συμβεί με άλλα ταμεία), όπου μάλιστα πολλές φορές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξουσιοδοτήσεις γινόντουσαν ακόμη και σε συμβολαιογράφους με την εμπλοκή και γιατρών. Συλλέγοντας σε «πακέτα» τέτοιες εξουσιοδοτήσεις πήγαιναν στα δημόσια νοσοκομεία για να εξασφαλίσουν τη σχετική ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, αφού, σύμφωνα με το νόμο, για να δικαιολογείται στο ΙΚΑ θα έπρεπε να φέρει την υπογραφή διευθυντή κλινικής ή τμήματος του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακού γιατρού. Ο μέχρι στιγμής έλεγχος εντόπισε τέσσερις τουλάχιστον τέτοιους γιατρούς της Νευροχειρουργικής, της Ακτινοθεραπείας και της Ογκολογικής να υπογράφουν και να σφραγίζουν τις εξουσιοδοτήσεις που οι ιδιωτικές εταιρείες τους επιδείκνυαν για λογαριασμό, υποτίθεται, ασθενών-ασφαλισμένων του ΙΚΑ είτε των κλινικών τους είτε εκτός αυτών. Φυσικά και εδώ γίνεται διαχωρισμός. Κάποιοι εκ των γιατρών φέρονται μία φορά καλή τη θελήσει να υπέγραψαν τέτοιες γνωματεύσεις και μετά η υπογραφή τους να σκαναρίστηκε και να εμφανίστηκε σε δεκάδες γνωματεύσεις.
Κάποιοι άλλοι όμως φέρεται εν πλήρη γνώσει - και άραγε με ποιο αντίτιμο (;) - να χορηγούσαν αφειδώς με σφραγίδα και υπογραφή αυτές τις βεβαιώσεις. Το εντυπωσιακό από την έρευνα μέχρι στιγμής του ΙΚΑ είναι ότι αρκετοί αριθμοί μητρώων και βιβλιαρίων ασθενών αντιστοιχούν σε θανόντες ασφαλισμένους εδώ και χρόνια. Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν τραγελαφικά γεγονότα. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που φέρεται, προφανώς εν αγνοία του, να του έχουν χορηγηθεί στο βιβλιάριό του σκευάσματα ως καρκινοπαθής ήταν παραπληγικός και αντιλαμβάνεστε το σοκ των οικείων του όταν έμαθαν τα καθέκαστα...
Την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο του ΙΚΑ από την Αθήνα έρχεται για να ελέγξει τα όσα καταγγέλθηκαν στην ανώνυμη επιστολή για τους τουλάχιστον δύο γιατρούς του που κατεύθυναν ασφαλισμένους για μαγνητικές καρδιάς σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία υγείας γιατρού ο οποίος προχωρούσε και σε επεμβατικές πράξεις που κάλυπτε το ΙΚΑ και οι οποίες, με βάση την ανώνυμη επιστολή, επίσης θα ελεγχθούν αν και κατά πόσο αντιστοιχούν στα όσα κατέβαλλε είτε ως υλικά είτε ως ιατρικές πράξεις το ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους του.
Η πρώτη αντίδραση συνδικαλιστών έρχεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Ηρακλείου, τον κ. Πολυχρόνη Λουμπάκη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στη «Ν.Κ.»: «Αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ως Σύλλογος δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Θέλουμε τέτοιες "σκιές" που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να έρχονται στην επιφάνεια και να γίνονται έρευνες ώστε να λάμψει η αλήθεια, με οποιοδήποτε... τίμημα. Αυτό που ζητούμε είναι να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι έρευνες είτε από τη συντεταγμένη Πολιτεία είτε από πλευράς διοίκησης ΙΚΑ. Όταν έχουμε τα πορίσματα, ευχαρίστως να τα συζητήσουμε. Αυτό όμως που με βρίσκει αντίθετο είναι όταν βγαίνουν οι "γιατροί μου" στο κάδρο, δηλαδή... όλοι οι γιατροί. Δεν έχουμε να κρύψουμε και να φοβηθούμε τίποτα. Σε σχέση με τα παραϊατρικά σκευάσματα, υπόθεση που επίσης ήρθε χθες στη δημοσιότητα, δεν προκύπτει κάτι που να αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ. Δεν προκύπτουν από... κάπου τέτοια πληρεξούσια. Δε γνωρίζω τίποτα. Πρώτη φορά ακούω για εξουσιοδοτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ΠΑΓΝΗ

Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις σημειώνονται και στο ΠΑΓΝΗ, αφού υπογραφές, σφραγίδες, γιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου φέρονται να εμπλέκονται στην όλη υπόθεση, με ιδιωτικές εταιρείες που εισέπρατταν χιλιάδες ευρώ μηνιαίως για σκευάσματα, υποτίθεται, παραϊατρικά ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που για να χορηγηθούν χρειάζονταν οι σχετικές εγκρίσεις από δημόσια νοσοκομεία.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Ο κ. Νίκος Κοκκίνης, που για περισσότερο από δύο ώρες χθες στο γραφείο του είχε συνεργασία με τον εισαγγελέα Ηρακλείου, δηλώνει: «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Εδώ υπηρετούμε το χώρο της δημόσιας υγείας. Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι διαφανείς προς όφελος των πολιτών. Ζήτησα οτιδήποτε είναι γνωστό μέσα από το διοικητικό μηχανισμό, τους εργαζομένους και τον πρόεδρο του Συλλόγου, να το καταστήσει γνωστό στη διοίκηση, αρχή της οποίας είναι να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, τους πολίτες και τα χρήματα του ελληνικού λαού».
Για το ίδιο θέμα εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις τους ήταν όμως και οι συνδικαλιστές του νοσοκομείου, καθώς οι πληροφορίες φέρουν και συναδέλφους τους να εμπλέκονται με τη δράση τέτοιων ιδιωτικών ιατρικών εταιρειών. Ο Μανόλης Αχλαδιανάκης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων, σημειώνει: «Θέλουμε να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις διαδικασίες απ’ όπου κι αν προέρχονται, είτε από δημοσιεύματα είτε από καταγγελίες.
Αν τα... γνωρίζαμε, σίγουρα θα τα είχαμε καταγγείλει.
Η Πολιτεία θα πρέπει να σκύψει στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με αφορμή και τα δημοσιεύματα στον Τύπο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Μεραμβελιωτάκης: «Διαχρονικά, οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει τα φαινόμενα παραοικονομίας και αδιαφάνειας στα δημόσια νοσοκομεία. Ως εργαζόμενοι θα ζητήσουμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου να εξετάσει σε βάθος όλες τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πάντως, στο Δ.Σ. αλλά και στο Σωματείο Εργαζομένων δεν έχει έρθει καμία καταγγελία».
Η υπόθεση παίρνει διαστάσεις όχι απλά σκανδάλου, αλλά ηθικής εκτροπής πέραν κάθε ορίου, αφού δε δίστασαν ακόμη και παραπληγικά παιδιά, με την πατέντα των εξουσιοδοτήσεων, γνωματεύσεων και παραστατικών στο ΙΚΑ, να τα εμφανίζουν ως χρήστες τέτοιων σκευασμάτων. Ακόμη και αλλοδαπές γυναίκες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη βρέθηκαν να έχουν λάβει τέτοια σκευάσματα. Επιπλέον διαπιστώνεται πληθώρα πλαστών τιμολογίων, τα οποία όμως συγκεκριμένους υπαλλήλους στο ΙΚΑ (με το αζημίωτο;) ουδόλως τους συγκίνησαν, όπως ουδόλως τους συγκίνησαν και τα πακέτα με τις εξουσιοδοτήσεις, που κάθε μήνα όμως σήμαιναν εκταμίευση χιλιάδων ευρώ από το ΙΚΑ.

Υπόδειγμα εξουσιοδότησης

Η περίφημη εξουσιοδότηση, γύρω από την οποία στήθηκε όλο το γαϊτανάκι στο ΙΚΑ και στο ΠΑΓΝΗ, έδινε το δικαίωμα στην εταιρεία, με την κατάθεση των σχετικών ιατρικών δικαιολογητικών, να εισπράξει για λογαριασμό του ασθενούς το ποσό που αντιστοιχεί στην αγορά των διατροφικών σκευασμάτων.

Έρευνα στο εσωτερικό του ΙΚΑ

Η διοίκηση του ΙΚΑ κεντρικά είναι πεισμένη πως το όλο σύστημα - πτυχές του οποίου παραθέτουμε απλά σήμερα, διότι εκκρεμεί σε άλλες δύο εταιρείες και πολύ περισσότερο και σε άλλα είδη - δε θα είχε θετική έκβαση για όσους το είχαν στήσει αν δεν έβρισκε αρωγούς και εντός του ΙΚΑ Ηρακλείου. Στην καλύτερη περίπτωση, για αυτούς από πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους, στη χειρότερη όμως από άμεση και ευθεία εμπλοκή στο όλο κύκλωμα.

Έρευνα στο ΠΑΓΝΗ

Στο ΠΑΓΝΗ η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη, αφού, πέραν των γιατρών που εμπλέκονται με υπογραφή και σφραγίδα και οι οποίοι τώρα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, οι πληροφορίες οργιάζουν ότι στο σύστημα αυτό μετείχαν πρόσωπα από το νοσηλευτικό τομέα, γραμματείς γιατρών και διοικητικό προσωπικό. Κατά ένα περίεργο τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συγγενική σχέση με πρόσωπα που εργάζονταν σε αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες ή ακόμη και εργασιακή σχέση των εργαζομένων του νοσοκομείου με αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες.
Λέγεται δηλαδή ότι η έρευνα θα καταδείξει πως για αρκετούς ασφαλισμένους ασθενείς χρήστες εντερικών και παρεντερικών σκευασμάτων η εταιρεία φρόντιζε με προσωπικό που της διοχέτευαν μέσα από το νοσοκομείο πρόσωπα-κλειδιά να τους κάνει οίκοθεν τη θεραπεία. Φυσικά και, ακόμη και όταν τελείωνε αυτή, στο ΙΚΑ δηλωνόταν ότι συνεχιζόταν για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι άλλες εταιρείες

Ο έλεγχος πλέον βάζει στο μικροσκόπιο δύο ακόμη εταιρείες. Η μία σχετίζεται, κατά πληροφορίες, με πρόσωπο που στο παρελθόν θήτευσε σε κορυφαία θεσμική θέση στο χώρο της υγείας στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής ο έλεγχος όμως δεν έχει εντοπίσει την εταιρεία αυτή σε αντίστοιχα παραστατικά.
Η τρίτη εταιρεία που ελέγχεται "φωτογραφίζει" πρόσωπο στο συνδικαλιστικό χώρο των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ χωρίς ακόμα να έχει εντοπιστεί κάποιο στοιχείο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως, αν η κατεπείγουσα ΕΔΕ καταφέρει να ανοίξει στόματα, τότε η εμπλοκή προσώπων θα κάνει πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους. Η εταιρεία αυτή που χρεώνεται στο συνδικαλιστή έχει ως συνεταίρο επίσης πρώην συνδικαλιστή, που έχει μετατεθεί σε άλλο νοσοκομείο και παρείχε εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες φροντίδας ασθενών, έχοντας στην κατοχή της λίστες με καρκινοπαθείς ή άλλες ευαίσθητες ομάδες που νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ.
Προς το παρόν ζητούμενο παραμένει εάν και κατά πόσο η προϊσταμένη της Κλινικής Γενικής Χειρουργικής, ο γιος της οποίας φέρεται να είναι βασικός εκπρόσωπος της μίας από τις ιδιωτικές εταιρείες, έπαιξε κομβικό ρόλο στην κίνηση του όλου συστήματος. Είτε διοχετεύοντας συναδέλφους της στην εταιρεία για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω, είτε εντοπίζοντας σε νευραλγικά πόστα άτομα που έχουν πρόσβαση σε ασφαλισμένους ασθενείς που έστω και μία φορά θα έκαναν χρήση τέτοιων σκευασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση είτε σε σχέση με το ΙΚΑ είτε σε σχέση αμιγώς με το εσωτερικό του ΠΑΓΝΗ, υπογραφές, σφραγίδες, γιατροί και προσωπικό του εμφανίζονται εντός και εκτός αυτού να αποτελούν το βασικό εφαλτήριο για τεράστιους τζίρους μηνιαίως μίας και μόνο εταιρείας που ήδη ελέγχεται, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους ελέγχους. Για αυτό έμπειροι κύκλοι στα ζητήματα δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι, πέρα από την έρευνα του υπουργείου Υγείας, την ΕΔΕ του ΠΑΓΝΗ και τους ελέγχους του ΙΚΑ, χρειάζεται πλέον στην υπόθεση να εμπλακεί και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ελέγχοντας το συνολικό τζίρο της επίμαχης εταιρείας του γιου της προϊσταμένης της Κλινικής Γενικής Χειρουργικής, ο οποίος κατά τα φαινόμενα είναι πολλαπλάσιος των τιμολογίων που προσκόμιζε στο ΙΚΑ - έτσι θα φανεί αν εκπορεύεται, από συγκεκριμένη "συνταγογράφηση" υλικών, για χρήσεις σε κλινικές εντός του νοσοκομείου ή για χρήσεις σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, για παράδειγμα ορθοπεδικά υλικά - όπως επίσης και έλεγχοι σε ταμεία εκτός του ΙΚΑ, που δεν έχουν τους ίδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δυνατότητες.
Τότε και μόνο τότε υποστηρίζουν ο έλεγχος θα είναι πλήρης και μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τα χιλιάδες ευρώ που γίνονται εκατομμύρια ετησίως και χάνονται από τα "πλοκάμια" της υγείας, έχοντας καταστήσει "σουρωτήρι" δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Σχέδιο συκοφάντησης

Κύκλοι συμφερόντων, ενοχλημένοι από την άτεγκτη στάση του διευθυντή του τοπικού ΙΚΑ Νίκου Ροκαδάκη επιχειρούν να τον σπιλώσουν, χρεώνοντάς του διαρροές με στόχο να αδυνατίσουν τη θέση του στον έλεγχο και έναντι της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ. Το σχέδιο ίσως εμφανιστεί και σήμερα με τη συνδρομή, όπως πληροφορούμαστε, και πρώην ανώτατων στελεχών του τοπικού ΙΚΑ που θα επιχειρήσουν έτσι να μπουν στις εξελίξεις.
Θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί υπόθεση σε σχέση με το ΙΚΑ και με στόχο να αποπροσανατολίσει από τις κεντρικές αποκαλύψεις που συνδέουν το Ίδρυμα με τα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου