Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

To «φαγοπότι» της οικογένειας Πατεράκη στο ΙΚΑ


.
Σε οικογενειακή επιχείρηση είχαν μετατρέψει το υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. Καλλιθέας οι επτά κατηγορούμενοι, οι οποίοι παραπέμπονται να απολογηθούν σε ειδικό ανακριτή για αδικήματα που επισύρουν μέχρι και ποινή ισοβίων, σχετικά με την υπόθεση καταλήστευσης των αποθεματικών του Ιδρύματος.
Συγγενείς πρώτου βαθμού, κουμπάροι και φίλοι των επίορκων υπαλλήλων βρέθηκαν να εισπράττουν «χρυσές» παροχές για τοκετούς, οι οποίοι ουδέποτε έγιναν, ή ακόμη και για λουτροθεραπείες, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν ήταν καν ασφαλισμένοι του I.K.A..
Όσο προχωράει η διερεύνηση της υπόθεσης, προκύπτουν και νέα στοιχεία-σοκ σχετικά με την ευκολία με την οποία τα μέλη της εγκληματικής -κατά το κατηγορητήριο- οργάνωσης κατάφερναν να διασπαθίζουν τα χρήματα των ασφαλισμένων, ενώ ανακύπτει και το εύλογο ερώτημα για το πώς είναι δυνατόν επί εννέα ολόκληρα χρόνια οι διοικήσεις του Ιδρύματος να μην έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη ληστεία που συντελούνταν κάτω από τη μύτη τους.
Είναι ενδεικτικό ότι από ΕΔΕ η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν το μόνο μεμπτό που είχε διαπιστωθεί για το υποκατάστημα της Καλλιθέας ήταν η παροχή 30.000 ευρώ σε ένα μη ασφαλισμένο πρόσωπο. Τίποτα άλλο!
Ο ρόλος της Χριστίνας Πατεράκη



Ρόλο-κλειδί στη μεγάλη λεηλασία είχε η Χριστίνα Πατεράκη, αδελφή του Γιώργου Πατεράκη, εκλεκτού της κυβέρνησης Καραμανλή και πολύ καλού φίλου του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Η εν λόγω κατηγορούμενη θεωρείται «νούμερο 2» στην οργάνωση, καθώς ήταν αρμόδια στο Τμήμα Μητρώου, με αποτέλεσμα να έχει πρόσβαση στους φακέλους των ασφαλισμένων.
Από τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr προκύπτει ότι η κυρία Πατεράκη συμμετείχε στην εκταμίευση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία κατέληξαν σε συγγενικά της πρόσωπα, ενώ από το υλικό της δικογραφίας εμφανίζεται και ο Γιώργος Πατεράκης να εισπράττει χρήματα τα οποία δεν δικαιούται.
Είναι ενδεικτικό ότι το διάστημα 2003-2011, η Μ.Ε. (κουμπάρα της Πατεράκη) εμφανίζεται να έλαβε 116.900 ευρώ για τοκετό. Από τη διερεύνηση του φακέλου της, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο τοκετός ουδέποτε πραγματοποιήθηκε!
Την ίδια μεταχείριση είχε και ο Μ.Γ., φίλος της Πατεράκη, ο οποίος πήρε χρήματα για έναν τοκετό, ο οποίος ήταν μόνο στα χαρτιά, χωρίς μάλιστα ο ίδιος να έχει ασφαλιστική ικανότητα.
«Με έπεισε ότι τα δικαιούμαι»

Ενδεικτικά του τρόπου δράσης του κυκλώματος είναι τα όσα αναφέρει στην κατάθεσή της μία γειτόνισσα της Πατεράκη. Η Ε.Θ. έλαβε από το Ίδρυμα, χωρίς να το δικαιούται, 106.000 ευρώ. Ανάλογα ποσά πήραν και ο πατέρας της αλλά και η μητέρα της. Η εμπλεκόμενη γνωριζόταν με την Πατεράκη, καθώς για πολλά χρόνια διέμεινε σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το πατρικό της πρώην υπαλλήλου του Ι.Κ.Α.. Εξεταζόμενη από τους αστυνομικούς, στις 15 Φεβρουαρίου του 2012, ανέφερε ότι σε ανύποπτο χρόνο η Πατεράκη την πλησίασε και της είπε ότι δικαιούται παροχές από το Ι.Κ.Α..
«Με έπεισε για το νόμιμο των ενεργειών. Εγώ εισέπραξα τα χρήματα και της τα παρέδωσα. Εκείνη μου έδωσε ένα μικρό μέρος του ποσού» ανέφερε.

Από τον ξάδελφο στον Mr Eurofighter

Δυσθεώρητα ποσά, όμως, προκύπτει ότι έχουν λάβει -παράνομα- και τα μέλη της οικογένειας Πατεράκη.
Ο Λάζαρος Π., ξάδελφος της κατηγορούμενης, εμφανίζεται να εισέπραξε συνολικά 720.000 ευρώ για εκείνον και τους υπόλοιπους συγγενείς του οι οποίοι εργάζονται στην επιχείρησή του. Το σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι καν ασφαλισμένος στο Ι.Κ.Α. και η διεύθυνση κατοικίας του βρίσκεται στον Πειραιά. Εντούτοις, η ξαδέλφη του είχε φροντίσει να καταχωρήσει στο σύστημα ότι διέμενε στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται το πατρικό της σπίτι!
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι ο Λάζαρος Π. έλαβε παράνομες αποδοχές ύψους 98.000 ευρώ, ο πατέρας του Ευστράτιος Π. (θείος της Πατεράκη) 103.000 ευρώ, η Ελισάβετ Π. (ξαδέλφη της Πατεράκη) 114.000 ευρώ, η Ευγενία-Γεωργία Π. (ανιψιά της Πατεράκη) 46.000 ευρώ, η Ευγενία Π. (θεία της Πατεράκη) 82.000 ευρώ και ο Αλέξανδρος Π. (ξάδελφος της Πατεράκη) 92.000 ευρώ. Η δε σύζυγος του τελευταίου έλαβε και εκείνη 18.000 ευρώ, ενώ δύο υπάλληλοι της επιχείρησης εμφανίζονται ότι εισέπραξαν 63.000 ευρώ!
Από το υλικό που βρίσκεται πλέον στη διάθεση των ανακριτικών αρχών προκύπτει, επίσης, ότι η ίδια η Πατεράκη έλαβε για τον εαυτό της 16.500 ευρώ, ενώ, όπως αποκάλυψε από την Παρασκευή η zougla.gr, στο κάδρο των εμπλεκομένων μπαίνει και ο αδελφός της, Γιώργος, ο οποίος εμφανίζεται να έλαβε 19.500 ευρώ χωρίς να το δικαιούται. Χρήματα όμως φέρεται να πήρε ή τουλάχιστον εκταμιεύθηκαν και στο όνομα της συζύγου του Mr Eurofighter (15.500 ευρώ), αλλά και στο πρόσωπο του ανιψιού του, ο οποίος έλαβε 4.000 ευρώ περίπου.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου