Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Πέντε ασφαλιστικές καταγγέλλουν πολιτική παρέμβαση σκάνδαλο στην Οδική Βοήθεια

Κατονομάζουν τον υπουργό Μεταφορών Στυλανίδη και δύο βουλευτές της κυβέρνησης.

Μετά την οργισμένη αντίδραση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την τροπολογία «σκάνδαλο» όπως την χαρακτηρίζουν για την αλλαγή του πρόσφατου νόμου για την οδική βοήθεια , με στόχο να ευνοηθεί εταιρία οδικής βοήθειας που προέρχεται από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδος (που εκλέγονται ο υπουργός και ο ένας βουλευτής), πέντε ασφαλιστικές εταιρίες εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι πέντε είναι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων γεγονός που δείχνει ότι η υπόθεση θα πάρει διαστάσεις και εκτός Ελλάδος με ότι σημαίνει αυτό για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η ανακοίνωση που υπογράφουν οι εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου οδικής βοήθειας S.B.A.I. MONDIAL ASSISTANCE ,INTERAMERICAN ΟΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, MAPFRE ASISTENCIA, INTER PARTNER ASSISTANCE, EUROP ASSISTANCE , έχει ως εξής:

«Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι προωθείται προς άμεση ψήφιση τροπολογία από το θερινό τμήμα της Βουλής την οποία υπογράφουν οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Καραμάριος, Φωτιάδης και Ρεγκούζας και απεδέχθη ο Υπουργός Μεταφορών κ. Στυλιανίδης, με την οποία επιχειρείται ανατροπή του πρόσφατα εφαρμοσθέντος νόμου για την οδική βοήθεια 3651/2008.

Με την προτεινόμενη σκανδαλώδη ρύθμιση, η οποία έρχεται αιφνιδιαστικά προς άμεση ψήφιση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση ούτε καν ενημέρωση των άμεσα θιγομένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνεργατών, προωθούνται χωρίς κανένα πρόσχημα συγκεκριμένα συμφέροντα, δημιουργώντας μονοπώλιο σε αντίθεση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων.

Συγκεκριμένα με τη ρύθμιση θίγονται:

- οι καταναλωτές, υπέρ των οποίων υποτίθεται ότι θεσπίζεται η τροποποίηση, οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς εναλλακτικές λύσεις και ενώπιον μιας δραματικής αύξησης του κόστους της υπηρεσίας της οδικής βοήθειας ως συνέπεια της κατάργησης του ανταγωνισμού.

- οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν τον κλάδο της οδικής βοήθειας, οι οποίες ενώ λειτουργούν απολύτως υγιώς και νομίμως πληρώνοντας φόρους και εισφορές, εξαναγκάζονται ή σε κατά ευθεία παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας υποχρεωτική συνεργασία με το υπό δημιουργία μονοπώλιο ή σε αποχώρηση από τον κλάδο.

- οι απανταχού της χώρας εκατοντάδες συνεργάτες, οι οποίοι οδηγούνται σε επαγγελματικό αφανισμό.

Πέραν της προφανούς παρανομίας λόγω της ενσωμάτωσης της εν λόγω τροπολογίας σε άσχετο σχέδιο νόμου, η συγκεκριμένη διάταξη εισάγει ρυθμίσεις ευθέως αντιβαίνουσες στην ευρωπαϊκή και εθνική ασφαλιστική νομοθεσία, οι οποίες είναι επιβεβλημένο να αποσυρθούν πριν οδηγήσουν σε μια ακόμη καταδίκη του ελληνικού κράτους από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν στεγνώσει το μελάνι του νόμου προωθήθηκε τροπολογία, η οποία ανατρέπει εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών οδικής βοήθειας και των συνεργατών τους χωρίς κανένα επιπρόσθετο όφελος για τον τελικό καταναλωτή, ευνοώντας συγκεκριμένη μη ασφαλιστική εταιρεία του κλάδου οδικής βοήθειας.

Οι εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου οδικής βοήθειας ζητούμε την άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας.»

asfalisnet

1 σχόλιο:

  1. Χαμός έχει γίνει γενικά με τις ασφαλιστικές εταιρίες.... σε λίγο θα είναι και αυτές μετρημένες στα δάχτυλα... Η λίστα με τις ενεργές αυτήν την στιγμή: http://www.asfalia-aftokinitou.gr/asfalistikeseteries/

    ΑπάντησηΔιαγραφή