Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ν. Ευβοιας: «Λιτότητα» με 200 χιλ. ευρώ για υπερωρίες!


Στην πράξη καταργεί τη λιτότητα ο νομάρχης Ευβοίας Θανάσης Μπουραντάς αλλά μόνο για 64 υπαλλήλους! Με απόφασή του, που υπογράφηκε στις 31 Μαρτίου, τους χορηγεί 200.100 ευρώ για υπερωριακή απασχόληση που θα κάνουν μέσα στο 2010 με απογευματινή εργασία. Στον καθένα τους αντιστοιχεί το ποσό των 3.126,56 ευρώ!

Η απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β 450/16.4.2010 αναφέρει: «Εγκρίνουμε την καθιέρωση υπερωριακής εργασίας με αμοιβή 64 υπαλλήλων της ΝΑ Ευβοίας με σύνολο ωρών μέχρι 30.720 απογευματινές για την αντιμετώπιση έκτακτων και ....

... επειγουσών αναγκών». Το ποσό θα μοιραστεί σε οκτώ διευθύνσεις της νομαρχίας και η συνολική δαπάνη «έχει προβλεφθεί και είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2010».

Η βεβαίωση της παραχθείσας εργασίας θα γίνει με αποφάσεις των αρμόδιων αντινομαρχών σε συνεργασία με τους διευθυντές των επιμέρους υπηρεσιών της νομαρχίας. «Μερικοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη τί γινεται σ' αυτή τη χώρα. Οταν βλέπεις το κράτος να δυσκολεύεται να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του επόμενου μήνα, κάνεις κράτει», σχολιάζουν πηγές ελεγκτικών αρχών της δημόσιας διοίκησης. Τονίζουν μάλιστα, ότι ο νομάρχης εγκρίνοντας 30.720 ώρες για το 2010 δίνει το ανώτατο όριο υπερωριών που επιτρέπουν τα νέα μέτρα λιτότητας, δηλαδή 40 ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο. «Μέχρι τις 31 Μαρτίου στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ επιτρέπονταν 60 ώρες υπερωριακής απασχόλησης μηνιαίως. Από την 1η Απριλίου μειώθηκαν σε 40. Φαίνεται πως ο νομάρχης προσαρμόστηκε αυτόματα στη νέα πραγματικότητα», σχολιάζουν σκωπτικά. Ποιες είναι όμως οι έκτακτες και επείγουσες ανάγκες για τις οποίες υπέγραψε τις υπερωρίες ο κ. Μπουραντάς; Μεταξύ άλλων, η τακτοποίηση αρχείου, η πλήρης ενημέρωση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων με στοιχεία που επηρεάζουν τη μισθολογική τους κατάσταση, η προεργασία για τις επικείμενες κρίσεις προϊσταμένων, έλεγχος και διευθέτηση εκκρεμοτήτων από το 2001 (!) του προγράμματος «πολιτιστικές εκδηλώσεις» ευρείας απήχησης, επανέλεγχος ενταλμάτων και πληρωμών παρελθόντων ετών, μέριμνα για αποτελεσματική λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια δεδομένων κ.ά.

«Οι αναφερόμενες εργασίες είναι μέσα στα καθήκοντα των απασχολουμένων κατά τη διάρκεια του νόμιμου ωραρίου εργασίας τους. Προκύπτει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να δικαιολογούνται 30.720 ώρες υπερωρίας, όταν οι πολίτες της χώρας πλήττονται από δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα», αναφέρεται σε υπόμνημα διαμαρτυρίας της κίνησης πολιτών «ΓΑΙΑ». Αγνοια για τα ποσά που εγκρίνονται από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή δηλώνει ο Γ. Βλαχογιώργος, νομαρχιακός σύμβουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέει «θα έπρεπε κατά καιρούς μέλη από την ήσσονα αντιπολίτευση να συμμετάσχουν και να ενημερώνονται για τόσο ευαίσθητα ζητήματα».
Ο αντινομάρχης Οικονομικών και Διοικητικών Δ. Βουρδάνος υπογραμμίζει ότι «η απόφαση για τις υπερωρίες του 2010 δεν είναι διαφορετική από αντίστοιχες προηγούμενων ετών. Κινείται στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε για την εισοδηματική πολιτική του 2010 και φυσικά στο πλαίσιο των απολύτων αναγκών της νομαρχίας. Πρόσφατα έληξαν οι συμβάσεις 60 εργαζομένων και δεν έχει εγκριθεί καμία πρόσληψη για το τρέχον έτος».

Σπεύδει μάλιστα να διευκρινίσει ότι «μπορεί να έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ οι υπερωρίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εκταμιευθεί όλο το ποσό. Θα πληρωθούν μόνο όσες είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν».

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου