Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Εγεννήθη το «ταμείο κατοχής»!


Στην καθημαγμένη Ελλάδα του 2012 γεννήθηκε κατοχικό ταμείο, με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Εκεί θα πηγαίνουν οι δόσεις των δανείων αλλά και έσοδα του ελληνικού κράτους που θα έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την πληρωμή των δανειστών.

Πριν από 114 χρόνια ήταν ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ), σήμερα είναι το κατοχικό ταμείο, που αναλαμβάνει να «σώσει» την Ελλάδα από τον εαυτό της. Επόπτες του ΔΟΕ υπήρχαν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έως το 1978 και αποφάσιζαν ακόμα και για μεταθέσεις υπαλλήλων.

Το κατοχικό ταμείο ήταν απότοκο της χρεοκοπίας που προκάλεσαν οι πολιτικοί και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των Γερμανών. Είναι πολύ περισσότερο απειλητικό για τη χώρα από ό,τι άφησε να διαφανεί ο υπουργός Οικονομικών, καθώς εκεί θα καταλήγουν δημόσια έσοδα της χώρας που προέρχονται από άγρια φορολογία. Σήμερα, κάθε μεσημέρι, όταν κλείνουν τα ταμεία των εφοριών όλης της χώρας, τα χρήματα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία το απόγευμα στέλνει στον υπουργό Οικονομικών το ημερήσιο δελτίο με το ποσό που έχει το κράτος στα ταμεία του.

Μετά τη λειτουργία του νέου ταμείου, αυτό σταδιακά θα σταματήσει να ισχύει, καθώς τα χρήματα των εφοριών και όλα τα άλλα δημόσια έσοδα θα κατατίθενται όχι πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά σε αυτό το ταμείο.

Εκεί θα «ανακατεύονται» με τα χρήματα από τις δόσεις των δανείων της τρόικας και κατόπιν θα χρησιμοποιούνται για να αποπληρώνονται, με προτεραιότητα, οι δανειστές. Εως σήμερα η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα δάνεια της τρόικας για να αποπληρώνει δόσεις στους δανειστές, αλλά και να καλύπτει ένα μικρό κομμάτι των δικών της λειτουργικών δαπανών.

Θεωρητικά από το 2013, όπως μας λένε, η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, που σημαίνει ότι θα πληρώνει τις δαπάνες της (εκτός τοκοχρεολυσίων του δημόσιου χρέους) από τα δικά της έσοδα. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι προς στιγμήν μία υπόθεση εργασίας, η οποία προϋποθέτει ανάπτυξη της οικονομίας, την οποία μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει.

Αν η υπόθεση αυτή δεν επιβεβαιωθεί, τότε τα πράγματα αρχίζουν να μπλέκουν περίεργα και επικίνδυνα. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, εκβιάζεται με άθλιο τρόπο, προκειμένου να πάρει στάγδην τη δόση και να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Μετά το 2013, σε μια ανάλογη περίπτωση, μπορεί κάποια δόση να καθυστερήσει επίτηδες και η καταβολή στους δανειστές να γίνει εξ ολοκλήρου με έσοδα του ελληνικού κράτους.

Αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν όλες οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας. Θα γίνει ιεράρχηση και ανάλογα θα υπάρξουν περικοπές. Τούτο σημαίνει ότι θα δούμε σκηνές που θα παραπέμπουν στην μεταπολεμική Σερβία, όπου, όταν χαλούσε ένα τρόλεϊ, αφηνόταν για καιρό στον δρόμο, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για να μετακινηθεί.

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου